Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Forårsbock, Rækker Mølle Bryghus

2016-02-02 18.00.40Først og fremmest en bock …

Nå … fuck det – julen varer som bekendt til påske, så fra nu af lader jeg juleøl være juleøl, der bliver anmeldt når jeg har forpulet lyst til det, eller når jeg bare tilfældigvis når til dem i den stadigvæk lange række af øl på toppen af køkkenskabet, der venter på at blive anmeldt.

Faktisk har jeg valgt at smide alt, der ligner kronologi eller sæsonoverensstemmelse overbord, og anmelder en forårsøl her på selve kyndelmissedag. Mig bekendt er Rækker Mølle Bryghus (tak for skænken til dem, i øvrigt) faktisk de første her i landet til at lancere en Forårsbock. Forbilledet er nordtysk, og mit tyske favoritbryggeri har for længst lanceret én, som man vil kunne se, jeg er ganske begejstret for. Rigelige mængder humle kombineret med intakt friskhed var koden, der gjorde dén øl til en stor oplevelse. Det bliver spændende at se, om Række Mølles bud læner sig op ad samme tradition, eller om de går deres egne veje.

Mængden af humle har de to bryg i hvert fald til fælles. Lifligt virrer synapserne i hjernens duftcentre allerede når brygget skænkes af den velgørende bitterhed. Når det gyldne bryg med det gyldne skum finsnuses efter endt ophældning mærkes desuden fylde af vanille. Det er ganske lovende, omend etikettens forjættelse om et let rødligt bryg ikke holder – men det gør ikke så meget, nu den gyldne farve i sig selv slukker den visuelle tørst ganske effektivt.

Brygget byder på en både frisk, sprød og ikke mindst klassisk humlebitterhed – overraskende sprudlende i betragtning af Hallertauerhumlens tyngde. Det er bryggets vanillefinish, der leverer friskheden. Heldigvis var denne ikke kun at finde i duften, men så sandelig også i smagen.

Det eneste skår i forårsstemningen er måske balancen, der alligevel ender med at tippe i den tunge humles favør. Men man skulle da være et skarn, om man nedgjorde et bryg for at være for bittert, når nu bitterheden er af en så høj kvalitet, som man møder den her.

Humlens varme vokser nemlig med tiden, og en lækker aroma af valnødder eftermasserer mandler og gummer i eftersmagen. Brygget glemmer dermed ikke, at det stadig er en bock, selvom det også er et forårsbryg. Så at friskheden viger lidt i slutfasen gør vel egentlig ikke så meget endda.

4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 22:32

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme