Flensburger Brauerei Emil Petersen GmbH und Co. KG holder stædigt fast i en lang række praksisser, der ikke bare har vundet bryggeriet markedsandele i hele Tyskland, men også har skabt en række eksempler på, hvad gedigent tysk ølbryggeri kan afstedkomme af interessante humleprodukter. Et af de nyere fra 2007, er den økologiske mørke pilsner, Flensburger Kellerbier.
Kendetegnende for Flensburg-bryggeriet er ikke kun en stærk lokal forankring som hele Nordtysklands foretrukne bryggeri. Det har også haft held til at holde den generelle tendens på de tyske bryggerier til at lade sig opsluge af anonyme, profitliderlige bryggerikonglomerater stangen. Bryggeriet er derfor stadig den dag i dag ejet af familierne Petersen og Dethleffsen. Samtidig har man krampagtigt holdt fast i den ellers opgivne patentflaske, der overalt – ikke bare i Tyskland, men i verden som sådan – er blevet erstattet af kapselflasker, plastic eller aluminiumsdåser.
Netop patentflasken er nok mere end noget andet det, folk kender øllet på i Tyskland – og for den sags skyld langt ind i Dannevang. Mine egne minder om flasken går tilbage til min næsten spæde barndom, hvor mine forældre bryggede øl på badeværelset på første sal i vores parcelhus i Hjortshøj. Siden blev øllet tappet i netop Flensburger-flasker, fordi de kunne lukkes og bruges igen og igen og igen.
Det er imidlertid ikke kun 122 års brygkunst, ikke kun det tyske islæt, eller bryggeriets beskedne størrelse og lokale præg, der får en Flens i almindelighed til at smage af den smule mere, der hæver kvaliteten op over, hvad de fleste danskere er vant til. I tilfældet Flensburger Kellerbier er det i særdeleshed de gode, rene råvarer.
Øllet er ikke bare frisk og lifligt (uden at det er på den dumsmarte måde). Det har ikke bare en god sødme kombineret med en nøje afstemt og velafbalanceret bitterhed. Det er ikke bare den lækre, cremeagtige fylde og den pikante prikken på tungen, der gør denne halvmørke, ufiltrerede pilsnerøl til et lille mesterværk. Det er også, at den simpelthen bare smager rent og kraftigt af det, den er brygget af.
I grunden er det jo ikke meget forskelligt, den er lavet af. Der indgår kun bygmalt, humle, gær og vand. Og hvad mere er – malten og humlen er økologisk. Så oven i en solid, velsmagende øl, brygget som i gamle dage (angiveligt), er det også en øl, der ikke belaster det omgivende miljø eller én selv, med sprøjtegifte, skadelige E-numre, antibiotika, kunstgødning, round-up eller andet toksisk affald. Flasken kan som bekendt også bruges igen, hvilket er endnu et plus.
Trods dens fine aroma og gode fylde er det stadig en god all-round øl. Bedst er den nok i varmt vejr, eller sammen med letkrydrede retter med en sommersalat til, men kan også bruges til efterårets rodfrugter, julefrokosten og til forårets friske grøntsager.
Eftersmagen skuffer heller ikke. Ufiltrerede eller meget aromatiske pilsnere kan have en tendens til sur eller meget tung eftersmag, men ikke her. Flensburger Kellerbier efterlader en med en dejlig rund, behagelig og blød, bitter eftersmag, og en tilfredsstillende fornemmelse af at være vel vederkvæget. Det mærker man sjældent efter mørkt, bittert øl.
Det eneste man måske kunne ønske, var lidt mere af det hele. Lidt mere sødme, lidt mere bitterhed, lidt mere fylde. Men hvad den mister på aromaen vinder vinder den til gengæld på balancen, så ganen bagefter hverken føles tør, for bitter eller for sød.
Wohl getan! Og al respekt til Ren Kost i Jægergårdsgade, Århus for at lade denne nordtyske perle indgå i sortimentet.