Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

FinAle, Gourmetbryggeriet/Harboe

2014-09-27 17.37.41Er de faldet, eller de andre steget?

Gourmetbryggeriet har vi kun haft fat i én gang før i form af ‘Blue Mountain Stout‘. Det ligger efterhånden en del år tilbage, men allerede dengang var det, der oprindeligt var et mikrobryggeri gået fallit og overtaget af Harboe, der nu viderefører brandet.

Så vidt så slemt fristes man til at sige, for Harboes brand borger nok for lave priser, men ikke ligefrem for kvalitet. Nogle vil endda sige tværtimod. Men hvem ved, måske kan bryggeriet overraske positivt og vise sig opgaven moden? (Og måske er paven jøde?)

Flot er brygget i hvert fald med tydeligt gyldent skum over det kobberfarvede bryg. Duften er til gengæld øjeblikkeligt skuffende, idet den i bedste fald kun bærer svage spor af den cascadehumle, påskriften ellers lokker med. I stedet er bouqueten mest at betragte som letstikkende syrlig, som umodne sure æbler.

En vis humlebitterhed kan dog spores i smagen. Især mærkes den skarpt og tørt ved mandlerne, men man mærker også, at der mangler noget fylde – at vandet er for fremtrædende. Humlekarakteren er desuden, om ikke svag, så i hvert fald vag, og uden cascadens særlige aromatiske træk.

Det er for så vidt en god oplevelse at trække en god mundfuld ind, og så mærke bitterheden fylde mundhulen ud ved en kontrolleret humleeksplosion. Men her smager humlen desværre for meget af gær og for meget af sure æbler, hvor en cascade-eksplosion ville have sparket min vurdering vel op i stjernerne.

Alligevel kan man ikke anklage brygget for ikke at byde på en oplevelse, og det er heller ikke sådan, at man får lyst til at hælde brygget ud – tværtom smager det da alligevel udmærket på trods af de forstyrrende elementer.

Tilbage står spørgsmålet, om Harboe har lavet om på recepten, eller måske på råvarekvaliteten, og om Gourmetbryggeriets øl derfor kun fremstår som en skygge af, hvad de var?

Eller måske har bryggene aldrig været anderledes end de er nu, og standarden for specialøl har i mellemtiden hævet sig så meget, at Gourmetbryggeriet nu snarere er blevet ‘Gourmandbryggeriet’ fordi deres øl i forhold til, hvad der ellers er på markedet af specialøl, nu mere end noget andet smager af én til?

Svaret må blæse i efterårsvinden.

3-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 16:06

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme