Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Faxe Black, Royal Unibrew

2014-09-21 18.21.09Så er der ikke sagt for meget …

Faxe Black er et ikke usædvanligt billigt industriprodukt, der for en lille måneds tid siden kunne erhverves i Netto – til en flad femmer, og det var vist oven i købet inklusive pant.

Det er en udfordring at være dårlig til prisen, når den er skåret så langt ned. Så kan man med rimelighed frygte for kvaliteten i stedet. Alligevel springer det i øjnene, at dette ikke bare er det jævne, almindelige, vanlige, generiske standardpilsnersprøjt. Det er, hvad der for få år siden – og i denne blogs levetid – stadig blev anset for en eksotisk specialøl, fordi der er tale om noget andet end en pilsner.

Bevares, det er undergæret og filtreret, og dermed så tæt på en pilsner, det kan komme uden helt at være det. Men – *ih* det har en anden farve en morgenurinen efter en druktur, og det var altså noget ganske specielt, dengang vi lige havde passeret tærsklet til tierne. Og det viser blot, at udviklingen i retning af at få andet end blot van(d)lig pilsner til en rimelig penge, fortsat vinder frem.

På den anden side kunne prisen måske også varsle, at oplevelsen – den visuelle inklusive – måske ikke helt formår at leve op til markedsføringense forjættelse.

Ikke desto mindre må man indrømme at det smykkende adjektiv ‘black’ ikke lover for meget. Brygget er faktisk ganske mørkt, omend fortsat pilsneragtigt sjasket og med et dertilsvarende hastigt sammenskvattende gråligt skum. Duften indgyder imidlertid håb. Den er karamelsød og overraskende gennemtrængende og iblandet prikken af bitter pilsnerhumle i baggrunden. Desuden mærker man en masse vand, men bouqueten i øvrigt er altså overraskende gennemtrængende.

Og brygget smager også af mere, end man kunne forvente. Sødmen fylder øjeblikkeligt mundhulen med aromatisk, letristet malt. Karamel er der ikke så meget af, men det gør ikke spor, når man i stedet kan nyde Lektor Blommes Bolsjer … Såfremt hans uvorne elever ikke har rodet med dem forinden, og det er ikke tilfældet her.

Der er godt med malt, måske en antydning af røg, og også lidt humle. Og så får man heller ikke mere for den femmer. For det hele udspiller sig på et bagtæppe af det lifligste aqua communis. Brygget forbliver nogle kraftige og entydigt gode smagstakter til trods noget tyndt, men efterlader dog ikke nyderen med en fornemmelse af at være blevet snydt.

I hvert fald ikke til den pris.

2-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 18:42

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme