Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Esrum Kloster, Bryggeriet Skands

Lettere fejlkrydret fornøjelse

Citronmelisse, lavendel, rosmarin, enebær og anis – det er, ud over selvfølgelig vand, humle, gær og malt, hvad denne øl indeholder. Reinheitsgebot har for længst forputtet sig mellem bibelafskrifter og teologiske afhandlinger i denne (replika af en) klosterøl. Vestegnsbryggeriet Skands står endnu engang bag.

Der er tale om en brun, men også gennemfiltreret sag med rigeligt brus, der ikke bare ved første, men også ved andet og tredje øjekast mere ligner en cola end en mørk øl. Skummet bobler og bruser mere end det – ja, skummer og det ligner også mere sodavandsskum med sin lyse, kun marginalt brankede kulør. En i grunden forfriskende let duft af den tilsatte citronmelisse gør ikke indtrykket af en sodavandsøl mindre.

Som klosterøl er det også en letbenet en af slagsen. Den smager mere af de tilsatte krydderier end af malt og humle, og den lette aroma af citronmelisse slår straks til igen. Det er mere sødt end det er syrligt, og havde jeg haft bind for øjnene ville jeg nok have tænkt på de gule sodavand fra dengang man stadig brugte tartrazin som farvestof. Den gule citronvand lægger sig som en i grunden fin, men ikke særlig øl-agtig, glasur over en bund af letbitter malt, som man først rigtig mærker, når brygget når mandlerne.

Ikke ligefrem rent øl. Klik for større billede.

Her finder man lidt maltbolsjer, måske blandet med lidt Kongen af Danmark … jo, krydderierne sætter deres entydige præg, og lader derfor ikke brygkunsten træde frem. Der er mere tale om blandingskunst, og selvom noget af det passer godt – fx den gule Brugsen-sodavand sammen med maltindslaget fra ølelementet – så ender det alligevel med at være for blandet, for forvirrende, for arbitrært, for strittende i forskellige retninger. De mange smagsindtryk går ikke op i en højere enhed, og selvom brygget på ingen måde smager fælt eller ubehageligt, sidder man alligevel tilbage med en følelse af, at brygget er mislykket.

Men en forfriskende mørk øl forbliver det. Lidt som cola blandet med citron har også denne øl med citronsmag en forfriskende og vederkvægende kvalitet, der er brugbar i sommervarmen. Det er nok ikke det publikum, brygmester Birthe Skands har sigtet efter med denne øl – men det er ikke desto mindre til dem, der trænger til noget, der smager af lidt mere end det jævne pilsnersprøjt i sommersolen, jeg vil anbefale denne øl.

3-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 16:25

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme