Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Erdinger Dunkel, Erdinger Weißbräu

Som Weißbier nu engang er …

Erdinger Dunkel er en international klassiker. Man kunne næsten sige, at det er hvedeøllet (med slet skjult reference til et hedengangent brygprodukt, hvis sidste batch nu formentlig har nået sidste salgsdato). Når man siger hvedeøl, og i særdeleshed hvedeøl fra dets oprindelsesland Bayern (i Tyskland), så tænker de fleste nok “Erdinger!” Her altså i den mørke udgave- Det bliver ikke tyskere, der bliver ikke klassiskere, og der bliver væsentligst af alt ikke hvedebrygsagtigere end dette.

Og brygget (der iøvrigt blev erhvervet i SuperBrugsen, Njalsgades tikronersmarked) skuffer ikke .. i første omgang i hvert fald. Det ser jo flot ud, brungrumset og uigennemskinneligt, med højt, lystbrunligt skum, hvis fast- og formbarhed er mere sammenligneligt med modellérvoks end flødeskum. Duften lover godt. Rummet fyldes af branket karamel så det er en fryd.

Men så kommer man til at smage på brygget.

Og det er en anderledes uinteressant og slatten oplevelse. For det første mangler brygget enhver form for fylde, og den brankede karamelsødme, men mærkede i duften, er i smagen i bedste fald en skygge af sig selv. Indledningsvis mærker man da nogle brændte noter, en svag sødme, en ikke umarkant humlebitterhed, men den smule karakter brygget har i begyndelsen forsvinder som dug for solen.

Den dominerende oplevelse er småsyrlig, tynd og kun med en afbleget maltsødme – endskønt der er tale om en Dunkel. Det er den i sandhed kun af udseende og navn, og ikke af gavn. Heldigvis gav jeg da kun kr. 10,- for den.

Og det skulle så være den bayerske Weißbierproduktions flagskib, en sølle plimsoller … Jeg vender i stedet blikket mod nord, mod lille Danmark, mod Indslev, der lavede sådan en fin hvedejuleøl sidste år … Lad det for en kort stund være navigationspunkt for det fineste lille dumme Danmark kan yde udi hvedeølsproduktionen.

Ni (måske kun otte – afhængigt af, hvor man kigger på Indslevs hjemmeside) års brygtradition fra Indslev på Midtfyn slår ikke bare Erdingers 128 års erfaring med flere længder. Indslev bruger beskidte tricks, spænder ben, og slår og sparker en i forvejen groggy Erdinger mens den ligger ned. Erdinger ender med at ligge besejret, forslået og styrtblødende i kapløbet med uanselige Midtfyns hvedebryg.

Ikke ulig et forhenværende venstrefløjsparti, hvis navn skal forblive usagt, tidligere på dagen i dag.
2-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 19:31

1 Comment

Add a Comment
  1. Bare til orientering. Indslevs brygmester Stefan Peter Stadler er uddannet brygmester på bl.a. Hofbräuhaus München. Han har mere end 30 års bryggeerfaring.
    Højt Skum
    Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme