Man kan have sine fastlåste meninger længe. Ja, man ville vel egentlig ikke have dem længe, hvis ikke de var fastlåste. Og man kan netop kende dem på at de er fastlåste ved at man har dem længe … Cirkulær argumentation har sin egen parodiske skønhed.
Hvorom alting er, må jeg med dagens øl så småt indrømme, at jeg så småt er begyndt at bløde op på en af mine store kæpheste, nemlig den om, at øl kun må indeholde malt, vand, humle og gær. Jeg er ind imellem stødt på øl, der overtræder det tyske Reinheitsgebot, som jeg samtidig ærligt må indrømme er en ubetinget fornøjelse at konsumere. Den næste øl i rækken, Limfjords-Porter fra Thisted Bryghus, er en sådan, og jeg nænner simpelt hen ikke, at kalde den beskidt, selvom den på papiret er det.
Der er derfor brug for en hårdt tiltrængt justering af kategorier, jeg har brugt alt for lemfældigt, et par gange unødigt nedladende, og endda decideret forkert. (Læg i øvrigt mærke til, at justeringen er tiltrængt, fordi der er brug for den, og der er brug for justeringen, fordi den er tiltrængt. Med lidt opmærksomhed for man øje på cirkelslutningerne. De er overalt, så vær opmærksomme!)
For at tage fejltagelsen først: Jeg har kaldt Tuborg Classic en beskidt øl og dette er ganske uberettiget! Jeg blev forvirret af de på hjemmesiden tilgængelige ‘øl fakta’ (hvilket fortsat er en stavefejl, og det skal bryggeriet selvfølgelig fremdeles spottes for, peges fingre ad, og grines hånligt ad … for …) hvoraf det fremgik, at den bestod af fire forskellige slags malt; “pilsner, münchner, karamel og farve”. Med de to sidste menes der naturligvis karamel- og farvemalt, hvilket er lige så meget malt som alt andet malt og derfor naturligvis tilladt ifølge Reinheitsgebot!
Så fik vi det på plads, undskyld til Carlsberg og SE SÅ AT FÅ ANSAT EN KORREKTURLÆSER! Dem er der alt alt for få af i marketingafdelingerne i snart sagt samtlige private virksomheder her i landet.
Jeg vil i øvrigt tilstræbe en mere stringent brug af etiketterne ‘beskidt øl’, ‘snydeøl’ og ‘specialøl’, hvilket jeg nu vil gøre rede for.
Ad. Beskidt øl.
Etiketten vil blive brugt om øl, der er tilsat ingredienser, der ikke yder øllet nogen ære, hvad angår øllets karakter. Det være sig smag, fylde, aroma o.s.v., herunder aromastoffer eller tilsætningsstoffer, der ikke traditionelt har været anvendt i ølbrygning. Således fredes ascorbinsyre (E300) og kuldioxid (E290), mens “naturlige aromaer” ikke bliver det. Det vil dog fortsat kunne anmærkes, at en øl er beskidt ifølge Reinheitsgebot, men dette vil fremover have karakter af en teknisk-faglig konstatering, snarere end en kritik. Det er samtidig en særlig service for puristerne derude. Objektivt skadelige tilsætningsstoffer, som f.eks. tilsat sulfit, eller kontroversielle farvestoffer vil dog altid medføre en etiketten ‘beskidt øl’ uanset hvor traditionelle de ellers måtte være.
Ad. Snydeøl.
En snydeøl har fået noget tilsat for at skyde genvej til en smag, det ellers er muligt at få frem ved brug af de fire traditionelle ingredienser. Vurderes det derimod, at ingrediensen giver øllet noget afgørende nyt, der ikke kunne frembringes anderledes – og øllet i øvrigt ikke mister karakter som øl – anses det ikke for en snydeøl. Det vil dog fortsat være en beskidt øl i følge Reinheitsgebot, men anses brygget for at være en specialøl, vil etiketten ikke blive brugt.
Ad. Specialøl
Specialøl omfatter øl, brygget eller krydret med utraditionelle ingredienser, hvor en lignende smag ikke kan opnås med de fire traditionelle ingredienser. Dette svarer temmelig nøje til den faglige term for specialøl.
Så skulle det være på plads.