Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Duvel Triple Hop, Duvel Moortgat

Hedt Humlehelvede

I dag er det min kære vivs fødselsdag, og det skulle selvfølgelig fejres med en øl. Jeg valgte Brouwerij Moortgats Duvel Tripel Hop, en ekstrahumlet version af deres klassiske Duvel, den som jeg drak, da der var EM-finale i fjernsynet. Brygget er åbenbart lanceret i indeværende år, og har allerede høstet en del ros. På Untapped (hvor man kan finde mig som “Hopswatch”) høster den den ene topkarakter efter den anden, så forventningerne var skruet i vejret.

Og jeg blev ikke skuffet. Allerede det visuelle udtryk er ud over det sædvanlige. Brygget er lyst som citronsaft med hvidt skum, der sjovt nok ikke falder. Det bliver blot tyndere, idet nogle meget store bobler viser sig at være meget vedholdende og holder skummet i den fulde højde endnu længe efter at det både har trodset simple og komplekse regler for strukturers bæreevne samt rakt tunge ad tyngdeloven. Til sidst  det dog give efter for naturlovenes luner, men ikke uden at efterlade tydelige fnug på glasset, der hvor det holdt fast.

Den tredobbelte humle gør væsen af sig allerede i duften. Det er en skarp og krasbørstig odeur, hvor man bliver ganske overrasket, hvis man forventer noget a’la en IPA. En IPA, der jo også kendetegnes ved rigelige mængder humle, ledsages ofte af milde blomstertoner. Disse er aldeles fuldkommen fraværende her. Det er kun den rå humle, der er tilbage – og den er vred!

Smagen river og kradser i hele munden så snart de første dråber rører tungen. Humlen er ikke overraskende meget præsent, og sammen med en alkoholprocent på 9,5 føles brygget ikke ulig en mellemting mellem Bommerlunder og Rød Aalborg. Det giver i hvert fald den indre varme og renser godt ud i bihulerne. Et godt alternativ til romtoddy, tigerbalsam eller pebermynteolie når man er syg.

Skal smagen beskrives i detaljer, udtrykker humlen sig ud over i kommen også i gran-, fyr- og fennikelnoter. Smager man nøje efter opdager man dog også et sødt indslag af honning bagom alt det stikkende, rivende og flående. Ved mandlerne viser sig et ganske særligt indslag af vingummi, som jeg ikke husker at være stødt på i øl før. Det er der som et plaster på de mange sår og flænger brygget ellers efterlader i munden. Sødmen giver desuden bryggen en fylde, der kan bære de aggressive udtryk, så det ikke bliver ren Hoppy Christmas om igen.

I sandhed en ganske særlig og unik øloplevelse, som man ikke kan give andet end en høj karakter. Når dette er sagt har brygget samme ulempe som sin lempeligere humlede bror. Det er en skrap omgang, der i skrivende stund har givet bloggeren hovedpine, og som endte med at være lidt svær at komme igennem. Snapseelementet bidrager ikke ligefrem til vederkvægelse eller drikkelighed, endsige letdrikkelighed og som man nærmer sig glassets bund, bliver opgaven med at få brygget drukket ud – sagt på jævnt jysk – en smule træls. Men oplevelsen skal man have desuagtet det medfølgende ubehag. Brygget får mine om ikke varmeste – så i hvert fald pænt varme anbefalinger.
5-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 18:23

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme