Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Drachmann, Skagen Bryghus

4-en-halv-stjerne

De ka’ bare et eller andet med øl oppe nordpå! Det danske centrum for gode, smagfulde – og ikke mindst rene ølprodukter – ligger næsten så langt ude på kanten det kan. Det ligger klemt ind øverst oppe i venstre hjørne af Dannevang, med lokale centre som Thisted og Skagen. Hovedstaden taber, Fyn er knap så fin og Smilets by vender mundvigene nedad – i kapløbet om det bedste øl vinder egnene nord for Limfjorden suverænt.

Jeg har allerede skamrost Thisted Bryghus’ økologiske standardpilsner, som ét eksempel på egnens evner udi ølbrygningens kunst. Et andet er pilsneren Drachmann, opkaldt efter den navnkundige digter, der ligger begravet i klitterne ved grenen, fra Skagen Bryghus.

Drachmann har en vidunderligt grumset farve. Pilsneren er nemlig ufiltreret, hvilket er temmelig usædvanligt her til lands. Efter at være begyndt at drikke ufiltreret øl (jeg tror det var Weißbier (skal tyske lånesubstantiver monstro skrives med stort forbogstav? Man kan jo altid spørge nogle eksperter, men de klamphuggere træffer altid sådan nogle hovedløse valg. Godt det ikke er øl de har med at gøre!)) har jeg ikke rigtigt kunnet forstå, hvad filtrering af øl egentlig skal til for. Øl mister et karaktertræk, når det filtreres, og jeg har endnu ikke tænkt om nogen ufiltreret øl, at det ville klæde den at blive filtreret – hverken hvad smag eller udseende angår.
Tværtom findes der alt for meget øl, der lidt for let glider hen over tungen, uden at små gærpartikler kan sætte sig fast, og forstærke smagsindtrykket. Således har jeg tit tænkt, at det ville klæde øl ikke at blive filtreret.

Andre vil måske hævde, at manglende filtrering giver en for bitter, gæret øl, der aldrig vil fornemmes frisk. Netop dette modbeviser Drachmann, idet den netop er en dejligt frisk og sommerlig pilsner. Det er lige hvad man har brug for på altanen i aftensolen, eller om eftermiddagen på tæppet i parken.

Aromaen er lækkert fyldig og fuld af frugtindtryk. Det er en sød pilsner med enkelte behagelige bitre prik bag på tungen. Desuden er pilsnerens sødme ganske fyldig, hvilket spiller fremragende op til dens friskhed. Den er også en ganske velafbalanceret pilsner.

En Drachmann skal drikkes langsomt. Alt smag skal trækkes ud af hver eneste dråbe, og den bittert søde eftersmag skal have lov til at klinge af efter hver mundfuld. Hvis den drikkes for hurtigt kommer den snart til at føles syrlig – ikke mindst i eftersmagen. Så giv den god tid – nyd den!

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 23:53

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme