Det var en mørk og stormfuld nat …
Stormen Bodil raser i skrivende stund over landet, og i hippiehyblen på Amager nyder vi hvert sekund med mad udefra, julegodter og farmand får sig desuden et bryg, der kan matche vejrets karakter.
Det drejer sig om engelske Shepherd Neames Double Stout, som jeg har fundet i Bilka, Field’s (jeg forstår heller ikke helt den apostrof – men den er der, og skal derfor også med, når man nævner stedet ved navn.) Etiketten emmer af klassisk retrodesign fra det, der skulle være landets ældste bryggeri. England skulle også være porterens, eller stout’ens hjemland og hvor jeg efterhånden har prøvet flere eksperimentelle, søde og undertiden også direkte vandede stouts, så har jeg faktisk længtes efter noget klassisk. En rigtig stout, der smager af skibstjære, bundgarn og skippersved, frem for søde lakridsbolsjer, cappuccino eller chokolade.
Det var i forventning om noget sådant, at nærværende stout blev købt – og åbnet her i anledning af blæsevejret. Og jeg blev ikke skuffet.
Brygget er lige så mørkt som den stormfulde nat i aftenens afsnit af The Julekalender – og som denne stormfulde aften i virkeligheden, for øvrigt. Skummet bruser som bølgetoppene i kanalerne uden for vores boligblok, omend det i glasset er noget mere holdbart, og i højere grad brydes som sæbeskum i store bobler. Brygget byder ikke megen duft, men bitterhed af kaffe spores dog halvtydeligt.
Den svage duft kommer af, at aromaen er gemt i smagen, så den ikke bare damper af ved skænkning. Og der er bestemt tale om en klassisk stout, som jeg havde ønsket den. Tjærebehandlet træ, sort kaffe og hasselnødder i smagen, og en rarere, men endnu karakterfuld efterklang af røg som epilog.
Fylden er godkendt og mere til, men alligevel en anelse spinkel, og kunne med en højere alkoholprocent (brygget holder relativt lave 5,2%) nemt være gjort mere potent. Det gør nu ikke så meget, for man belønnes til gengæld med et tørt indslag af lakrids. Det er ikke tilsat, men blot resultat af en vellykket brygproces. Det kunne en lang række producenter, også hjemlige, af ‘blandingsstouts’ lære noget af.