Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Dinkel, Neumarkter Lammsbräu

Foto: Linda Nørgaard Framke

Spelt styrer!

Familien er så småt ved at komme til hægterne efter influenzaangrebet. Det er dejligt at kunne gå rundt næsten uden følelse af, at hovedet er lukket inde i en fugtig osteklokke. At det klart værste var drevet over skulle fejres, men fortsat ikke med noget, der skulle smage af alt for meget, for de sidste rester rekonvalescens tyngede fortsat, og indbød derfor ikke til en alt for stor øloplevelse, man kunne risikere ville blive hæmmet.

Jeg valgte derfor den relativt uanselige Dinkel (som er det tyske ord for spelt) fra bryggeriet Neumarkter Lammsbräu, en efterhånden gammel kending her på bloggen. Bryggeriet ligger i Bayern og gør overordentlig meget ud af sin økologiske profil, mens kvaliteten desværre ikke altid tilstræbes med samme nidkærhed. Deres øl forhandles fast i Ren Kost i Jægergårdsgade i Aarhus, en butik, der frekventeres af øko-hippier og andre alternative segmenter, som vi her i husstanden mener at tilhøre. Der er dog ikke så meget øko-hippie over flaskens form, der mest af alt ligner en tysk håndgranat fra Første Verdenskrig. Til gengæld ligger den godt i hånden, og den lange hals får øllet til at klukke aldrig så lifligt, når det skænkes.

Bryggets lød er lys vandfarvegul med et tåget islæt, skummet er skrøbeligt, knitrende, hurtigt faldende og ikke spor klæbrigt.
Oven på denne lidt kedelige prolog ændrer alt sig, da bouqueten indsnuses, en kraftig blanding af vanille og hyldeblomst, slikagtigt sød, men hverken syntetisk eller parfumeret.

Smagen matcher nydeligt med et meget markant vanilleelement, kombineret af søde æbler med en syrlig afstemning af lime. Dertil kommer en fyldig og ømt omfavnende essens af søde roser.

Det er en meget lidt ‘øllet’ smag, hvor humlens bitterhed mildt sagt ikke spiller nogen fremtrædende rolle. Men selvom bitterheden udebliver skal den slet ikke afskrives som ‘festøl’ eller som noget, der ligner witbier for meget. Det er først og fremmest en fyldigt sød øl, der samtidig er frisk, i modsætning til de tunge, maltede øl, der alle er pragtfulde, men bedre passer til årets mørke tid.

Her er fokus på det lette og det friske – ja, man fristes helt til at sige det sommerlige. Det er bestemt en egnet øl til de friske salater på de varme, solrige sommerdage … ja, dem har vi ganske vist manglet, så endskønt det er en sommerlig øl, så passer den måske ikke helt til netop denne sommer.

Det er ikke tit, man finder øl, der både er søde, friske og som rent faktisk har en adækvat gennemtrængende og fyldig smag. På kombinationen af disse parametre er Dinkel ret enestående, selvom den stadig mangler den sidste smule intensitet og fylde til sådan at kunne kaldes rigtig god.

Men det er et aldeles udmærket sødt hverdagsalternativ til den bitre pilsner, og det gør bestemt ikke noget, at den i disse dage kan fås til en rund tier i bemeldte økologiske hippie-købmand. Klart over bryggeriets vanlige kvalitet er den også, og altså perfekt her i sommermånederne … Så mangler vi bare sommeren.
4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 23:35

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme