Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Det er ikke godt nok, Carlsberg! (Det nye Carlsberg. Finale)

I forbindelse med relanceringen af sig selv som brand har Carlsberg sendt 7 stort set ligegyldige øl på markedet. (Medregnet er ikke engang Eve- eller Beo-serien, som jeg for at skåne mig selv, har valgt at gå uden om.) Det drejer sig om

Export
Plzner
Bock
Gylden
Bortset fra Bock – som vitterlig er en fremragende øl, men som efter alt at dømme på det foreløbige afstemningsresultat vil ryge ud af sortimentet igen – spænder øllene i kvalitet fra tæt på udrikkelig (Rose Wit) til middelmådig (Velvet Ale).
Det var fuldkommen forventeligt at Carlsbergs såkaldte fornyelse, eller relancering, dårligt nok bragte noget som helst interessant med sig. Til gengæld er relanceringen er klart eksempel på, hvordan de store aktører på ølmarkedet panisk fægter rundt og prøver alt muligt mærkeligt for at få folk til at drikke mere øl.
Den løsning, bryggerierne igen og igen tyr til, er at brygge øl, der på den ene eller den anden måde slet ikke smager af øl. De to Jacobsen-øl er nok det klareste eksempel på dette, men der er også en anden mulighed, og det er at brygge øl, der slet ikke smager af noget som helst. Her er Copenhagen skrækeksemplet fra Carlsbergs nye sortiment.
Jeg forstår imidlertid ikke logikken i denne strategi. Hvis forbrugerne vil have noget, der ikke smager af øl, hvorfor prøver man så i det hele taget at brygge øl – og hvorfor ville folk overhovedet købe noget, der ikke smager af noget – bortset fra kildevand måske?
Er det for at nå de unge mennesker, der jagter den hurtige brandert? Eller er det, som de faktisk selv påstår i deres markedsføring – for at øge omsætningen fra kvinderne? Det kan godt være, at Carlsberg har lavet grundige undersøgelser, der viser, hvad de unge og dem med to X-kromosomer helst vil drikke. For mit eget vedkommende kan jeg blot konstatere, at jeg kender masser af både unge og kvinder, samt folk der er begge dele, der gerne drikker øl – også godt øl.
Desuden kender jeg en masse fra samme befolkningsgruppe, der tyller Carlsbergs pseudocider i sig, som var det slik. Jeg har en stærk mistanke om, at Carlsberg i virkeligheden har været for blinde for netop dette, så bryggeriet nu bruger uanede marketings- og brygressourcer på at få de forbrugere, der skiftede fra gyngerne til karrusellen tilbage på gyngerne. – Selvom det i sidste ende ikke vil gøre nogen forskel på omsætningen netop fordi Carlsberg i alle årene har tjent ind på karrusellen, hvad de tabte på gyngerne.
Man skal åbenbart være et mastodontisk bryggerikonglomerat for at overse dette. Men det giver mening for så vidt, at Carlsberg mere og mere ligner en kolos på lerfødder, der er fuldkommen rådvild omkring hvilken vej, brygningen skal gå i fremtiden.
Det nye Carlsberg og de nye øl det indebærer er i hvert fald ikke noget, jeg på nogen måde finder vedkommende. Det er en samling ligegyldige produkter, der indenfor deres respektive genrer alle kan fås bedre fra andre bryggerier – med Bock som den eneste undtagelse, og det er begrædeligt, at den formentlig ikke vinder afstemningen, men bliver slået af den ligegyldige Gylden i stedet.
Drik noget andet øl end de nye fra Carlsberg. Der er måske endda et par af Carlsbergs gamle øl – fx den ikke helt uefne Hof, der er langt bedre end det sprøjt, det relancerede Carlsberg nu har sendt på markedet.
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

1 Comment

Add a Comment
  1. “Eller er det, som de faktisk selv påstår i deres markedsføring – for at øge omsætningen fra kvinderne?”

    Der har da været dåseøl i mange år. Høhøhøhø

    Kravler hurtigt ned i min hule igen inden konen opdager mit indlæg…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme