Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Dansk Pilsner, Harboe (Det tynde øl fra Fakta IV)

– Hvedebrødsdagenes prøvelse

Dagens øl vækker halvvejs gode minder. Selve øllet husker jeg til gengæld som lidt af en prøvelse. Sagen er den, at da min kære viv og jeg blev viet d. 31/10-09 havde vi købt et kæmpe parti billige øl, så folk havde noget at bælle til festen. Det var så de gode minder. Prøvelsen bestod i, at vi på en eller anden måde måtte blive den ikke uanselige rest kvit, og hvilken bedre måde var der, end at jeg over de næste måneder oftere end ellers, drak en Dansk Pilsner til måltiderne.
Når alt kommer til alt var prøvelsen måske heller ikke så stor igen. Hvis bare man hælder brygget direkte i sækken, yder det om ikke andet smørelse til halsen – problemerne opstår, når man prøver på at smage på det.
Allerede duft og udseende afslører, at der næppe er tale om et kunstværk. Den er lyst gul med skrøbeligt hvidt skum – hverken mindre eller især mere. Samtidig har den en ret så svag letsyrlig, metallisk bouquet af korn, der får en til at spekulere på, om man har lugtet postevand, der duftede af mere.

Smagen er først og fremmest metallisk og syrlig. Nogen ville måske sige frisk, men syrligheden yder ikke smagsløgene – eller andre dele af mundhulen i øvrigt – vederkvægelse eller andet velbehag. Kun i punktform er der små og få vilkårlige antydninger af humlebitterhed, tilfældigt strøet hen over tungen. Den metallisk-syrlige smag, der egentlig burde være en bismag, overdøver faktisk de reminisenser af ølsmag, som brygget indeholder. Men den overdøvende smag af zink og alun er nu heller ikke voldsomt fremtrædende. Faktisk er der ikke noget fremtrædende ved smagen overhovedet. Aromaen er utroligt svag og i øvrigt ikke behagelig i sit udtryk.
Hvis man intensiverede den vagt bitre eftersmag – skal vi sige 10 til 20 gange – ville der måske have været noget at komme efter.
Der er i sandhed tale om tyndt øl. Det tynde bryg virker ikke engang friskt. Det virker bare fladt og kedeligt. Det er øllets svar på Ford Fiesta, Kristeligt Dagblad og Fred Basset. Tilbage står kun spørgsmålet om, hvad der er mest pinligt – at Harboe producerer det ufatteligt tynde sprøjt, eller Fakta, der nedlader sig til at sælge det.
1-halv-stjerne
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

6 Comments

Add a Comment
 1. Hvilke øl vil du anbefale os halv “fattige” gymnasieelever, som går op i smag og kvalitet, men alligevel ikke gider købe special øl pga. forbrug og økonomi. Jeg kan se du ikke er begejstret for de pilsner øl som kan købes stort set over hele landet, men hvis du nu skulle vælge?
  Bor i Jylland. Den nærmeste butik er en Lokal Brugs (har været sortimentet igennem flere gange)

 2. Af aktuelle billige øl kan jeg varmt anbefale …

  Alm. men overraskende smagfuld standardpilsner:
  http://www.oelblog.dk/aggerpils-harboeoelfabrikken.html

  En til prisen OK stout:
  http://www.oelblog.dk/carls-selection-sweet-stout-carlsberg.html

  Den her er billig og økologisk, men desværre også alt for tynd:
  http://www.oelblog.dk/tuborg-raa-carlsberg.html

  Ellers har jeg fået anbefalet “P som Pale Ale” fra Harboe. Den kan fås i Netto, og er formentlig brygget efter samme recept som Ølfabrikkens Pale Ale. – Og den var i hvert fald god.
  http://www.oelblog.dk/pale-ale-oelfabrikken.html

  Ingen af disse koster (meget mere end) 10 kr., og de der gør indeholder ½ l. eller derover.

  Tak for dit spørgsmål, og tak for at du læser min blog. Det er skønt at se, at mine gamle indlæg stadig kan bruges til noget.

 3. Hej, kunne det være tid til en gensmagning af Dansk Pilsner? Så vidt jeg kan forstå på etiketten, er det ny Vestfyens Bryggeri og ikke Harboe der laver den.

 4. Jeg syntes Dansk Pilsner smager godt, jeg kan slet ikke genkende kritikken, men måske har bryggeri skiftet ændret på det..

 5. Høker bajeren er en fin pilsner til prisen. Der får man en pilsner der rent faktisk har smag og karakter

 6. Høkeren er min go-to pilsner, hvis jeg vil have det simpelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme