Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Dansk Julebryg, Harboe (Det tynde øl fra Fakta III)

– Æbleeddike og harske valnødder

Det er på ingen måde en tilsnigelse, når denne øl indgår i temaet Det tynde øl fra Fakta, der kører her efter nytår. Ølkonceptet ‘Dansk [indsæt øltype her]’ er nemlig navnet på Faktas faste discountøl, og de blev indtil 2008 leveret af Carlsberg, hvorefter Harboe-bryggeriet tog over. Nu er spørgsmålet, om der er det samme i en ‘Dansk Pilsner’ fra Fakta som i en Harboe ‘Ren Pilsner’ fra andre supermarkeder. Således var det nemlig tidligere med Dansk pilsner fra Carlsberg og deres Hof (nu: Premium). Det er ikke lige til at se, eller hitte ud af, men en fremtidig smagning af netop Ren Pilsner fra Harboe vil kunne kaste lidt lys over det.

Nærværende øl er købt som et slagtilbud engang i november, og siden da har den samlet støv i mit køleskab. Det virkede mere presserende at smage andre øl, der umiddelbart tog sig mere indbydende ud.

Men tyndt øl eller ej … Det er altid rart at komme hjem, træt efter en øveaften, og spise en god økologisk rugbrødsmad med økologisk leverpostej og saussage, og drikke en øl til – og den skal endog være meget tynd, smage meget ilde eller være meget u-økologisk for at kunne ødelægge den fornøjelse.

Det var netop dette scenarie, der udspillede sig i går aftes, da denne u-økologiske (men ikke meget u-økologiske) øl skulle prøves. Umiddelbart tager den sig ganske flot ud, med sin dyborange farve, og det letgyldne skum, der ikke engang viger så hurtigt, som man kunne have frygtet. Duften er maltsød og ikke uden en vis kraft.

Bryggets første smagsudtryk er også sødligt frugtagtigt, men det er ikke smagen af søde æbler. En stikkende syrlighed får den mere til at minde om æbleeddike. Dette konstaterer man dog først i tredje ombæring, da anden ombæring nærmest er en eksplosion af ikke spor velbehagelig harskhed. Den syrlige bismag synes at ødelægge al kvalitet i den bitterhed, der måtte have været, og harskheden ender som en lidet fyldig småbitter efterklang. – Men selvom det er jul, er det ikke bjældeklang, der er tale om. Det lyder snarere som en ringeklokke på en rusten damecykel med højt styr, der har været udsat for hele vinterens udvalg i saltmættet snesjap. Harskheden minder hverken om kaffe, nelliker eller andre rare, bitre krydderier. Jeg forestiller mig, at det var sådan, 2. verdenskrigs sikoriebaserede kaffeerstatning smagte. Men det ved jeg ikke, og skal derfor ikke gøre mig klog på det. Til gengæld kan jeg konstatere en vis lighed i smagen med dårlige valnødder – og den grimme overraskelse af en harsk valnød blandt alle de gode, hører jo alt andet lige også julen til.

Ifølge brandets slogan, skulle denne (og de andre ‘Dansk’-øl) være brygget og maltet med ‘største omhu’. Hvis dette skulle være et eksempel på største omhu, må det virkelig stå skidt til med grundigheden på Skælskør-egnen. Ud over, at brygget smager decideret ringe, kan jeg ikke se, hvordan det skulle være ‘største omhu’ at proppe obskure ingredienser som glukosesirup, sukker og antioxidant i øllet. Men det er jo set fra Harboes side før, at de bruger den slags rosende udtryk om øl, de ellers fylder alt muligt i.
Er dette det tynde øl fra Fakta? Egentlig ikke, for man kan trods alt ikke anklage en Dansk Julebryg for at være tynd. Til gengæld gør det ikke oplevelsen bedre, at den i stedet er harsk.

1-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme