Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Criminally Bad Elf, Ridgeway Brewing

2017-03-14 20.55.58… og så på tilbud!

Ja, nu er det jo ikke ligefrem julen, der banker på døren. Det gør til gengæld påsken og foråret og det i en grad så jeg har smidt den store vinterjakke, og iført mig den oksehud, der de sidste mere end ti år har beskyttet mig mod det tidlige forårs, sommerens og efterårets vejrlig.

Omslaget i årstid og festsæson betyder imidlertid også, at diverse ølbutikker har slagtilbud på julebryg. Således også Toft Vin på Islands Brygge, hvor jeg fandt brygget her til nedsat pris. En barley wine er en barley wine, uanset om der står jul, kristmesse eller noget helt tredje på den – og jeg kan godt lide barley wine, især til nedsat pris, så med hjem kom den.

Af en barley wine at være bruser den overraskende meget. Et fint lag af fnugget skum bliver faktisk hængende et stykke tid efter skænkning, hvor små perlekæder af fine bobler endda kan ses i det tågede, orangebrune bryg.

Duften byder fra starten på en lidt uventet syrlig kant. Barley wine er gerne kornet og maltet, og om ikke nødvendigvis voldsomt sødt, så alligevel sjældent ovre i en ph på under 7. Bouqueten har især karakter af egetræ med et indslag af en lidt mere tilbagelænet hallertauerimpression.

Brygget gå lige i næsen så snart det er inden for læberne. I sandhed en sprudlende barley wine. Egeimpressionen fortsætter ufortrødent med stikkende velsmag oven i den for typen sædvanlige kraftige fylde af malt og alkohol. Det hårde løvtræ blander sig aldrig så nydeligt med milde, krydrede indslag af allehånde og koriander. Den krydrede og – ja, de bliver man nødt til at kalde det – alkoholiske karakter brænder som frisk eukalyptus i brystkassen, efter at brygget har forladt mundhulen via den lodrette udgang. Det er ikke tit, at man prøver et bryg, der smager af så meget, så mange andre steder i munden efter at det er nedsvælget.

Derfor er det også et bryg, man kan give sig god tid med. Der er rigeligt smag i hver lille mundfuld – en rigtig hygge- og helaftensøl. Selv i en uanselig 0,355 l.-emballage.

Det kan godt være, at nissen er en værre én …

Men øllet fejler ingenting. Slet ingenting.

5-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 16. marts 2017 — 13:17

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme