Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Columbus Ale, Raasted Bryghus

Virker også i små slurke …

Raasted har lanceret et par øl, der har en bestemt humle som tema. Der er denne, Columbus Ale, og Cascade IPA, der åbenbart ikke forhandles på Sjælland [indsæt diverse gloser, der udtrykker frådende raseri her]. En Cascade IPA – bare tanken. Bare sammensætningen af ét humlenavn og én forkortelse, og jeg er solgt på stedet. Uden gas – jeg giver dælme en rigtig god øl til den, der kan skaffe mig en Cascade IPA fra Raasted. Hold nu dette løfte imod mig!

Men den kan som sagt ikke fås her på kontinentet. Det privelegium er åbenbart tilfaldet beboerne på den nærliggende inferiøre euroasiske holm. Så jeg må i første omgang nøjes med Columbus Ale, en overgæret øl, brygget på den ligeledes amerikanske humle af samme navn. Af etiketten fremgår det, at “… bitterheden er helt fremme, men samtidig afrundet blød og tilpas blomstret til at det er en øl, der kan drikkes i store slurke.” Og skulle det nu være positivt? Jeg foretrækker helt klart øl, som kan drikkes i små slurke – så hver en milliliter rigtig kan nydes så meget, at man på skrift kun kan udtrykke det med kursiv.

Visuelt er oplevelsen i hvert fald mere end godkendt. Brygget er virkelig flot rødorange (så jeg formoder, der må være tale om en red ale), og skummet er i en klasse for sig. Tættere end stoffet i et middelsvært sort hul, højere end Eiffeltårnet og holdbart som romersk beton. Det undrer ikke, at man aldrig får alt skummet med – det holder standhaftigt fast i glassets inderside, og vil bare ikke med ind i munden sammen med resten af brygget.

At jeg måske misser chancen for at prøve Raasteds Cascade IPA kompenseres der en anelse for allerede i duften. Enten minder de to humletyper meget om hinanden, eller der er også tilsat en knivspids Cascade til urten – måske endda mere. Den skarpe, kraftige og alligevel blomstersøde bouquet vækker genkendelsens glæde.

Aromaen er også skarpthumlet, stikkende bitter, og alligevel rund og blomstersød. Brygget brænder faktisk ligefrem på tungen, og giver indtryk af ingefær. Kraften medieres og afstemmes med ledsagende noter af hyldeblomst og især roser i fylden. Bitterheden tager over i eftersmagen og river løs, godt hjulpet af et måske lidt for markant gærindslag.

Gæren vil gerne lege lidt for vildt, så humlen ind imellem falder, slår sig og begynder at græde. Men det er heldigvis ikke med vilje, og gæren lover bagefter at tage det lidt mere roligt, så det ikke går galt igen. Der er hele brygget igennem god leg med smagsløgene, i hver lille mundfuld.

Man kan nemlig, i modsætning til, hvad bryggeriet halvvejs vildledende anbefaler, sagtens få en masse ud af brygget ved at drikke det i små slurke. Det har jeg i hvert fald gjort, og derved ikke bare vederkvæget min tørst, men også min indre anarkist.
4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 23:01

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme