Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Coffee Stout, Raasted Bryghus (Kvicklys Ølfestivalg 2015 IX)

2015-06-26 17.57.17Det er set før …

Igen i år satser randrusianske Raasted Bryghus på en stout, og igen ikke en ren én af slagsen. Sidste år havde de en stout (eller en porter, men forskellen er den samme) tilsat lakrids og chili. Den smagte af lakrids, chili og postevand, og karakteren var også derefter.

I år er den smagt til med kaffe. Resultatet af det eksperiment har været noget nær en katastrofe tidligere, men ellers er det jo ikke en usædvanlig ingrediens i stout. Det understreger stilens bitre noter, og bittert er jo som regel godt. Kaffe er også godt. Kaffe er jo nok den drik i hele verden, jeg holder næstmest af, så lad os nu se.

En stout skal også skvulpe og ikke flyde for let. Viskositets-eksamen (det er jo eksamenstid) består den såmænd nogenlunde, men skummet må man derimod virkelig arbejde for. Men med en hældningsvinkel på flasken på ca. 70 grader i forhold til horisonten får man da en skumkrone frem, der også er ganske nydelig med farve af smeltet karamel over det i øvrigt flotte, natsorte bryg. Duften udløses ikke ved skænkning sådan som det var tilfældet med Krenkerups rene havrestout, men bouqueten er der da, og de fyldige noter af lakrids og kaffe gør godt, når først de aktivt indsnuses.

Det er en fortrinsvis bitter stout, præget mere end noget andet af ristet malt, mens kaffen ikke smager i sig selv, men blot hjælper til. Sødme af karamel titter efterhånden frem ved gummerne, og til mandlerne klæber den langvarige, fyldige og kaffebitre eftersmag sig.

Et skår i den mere end adækvate glæde er en pulveragtig, udtørrende mundfornemmelse, som om der er kommet grums med i kaffen. Det skæmmer dog den ellers velkomponerede og velintegrerede brygblanding mindre end fornemmelsen af, at man har prøvet det hele før. Det er en egentlig udmærket stout med små skønhedsfejl, uden at den er bedre end andre egentlig udmærkede stouts.

Ikke en Om’er – bare en gentagelse.

4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

2 Comments

Add a Comment
  1. Her er jeg så uenig. Fik den ehr til aften, og synes at den er vandet. Thisteds Seattle er væsentligt bedre.

  2. Karl Kristian dall

    Hej. Fik den for anden gang i denne uge , nu har jeg lært den at kende. Dejlig øl ikke for mørk ,eftersmag af kaffe dejligt. Vi har forskellige smagsløg . Nogen gange skal jeg lære at smage. Forsat go sommer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme