Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Clim8, Harboe (Det tynde øl fra Fakta X)

– Derfor behøver den jo ikke smage af ingenting

Clim8 er produceret CO2-besparende og lanceret i forbindelse med klimatopmødet i 2009. Om man vil opfatte den som et markedsføringsstunt, der skal sælge Harboe som en grøn virksomhed, eller om man vil opfatte det som et helhjertet forsøg på at gøre noget for klimaet må man selv om. jeg hælder, som den vrantne anmelder jeg er, mest til den første forklaring.
Den CO2-besparende teknik bag går ud på, at man i brygningsprocessen tilføjer enzymer, så byggen ikke skal malte, før den bruges. Maltning indebærer opvarmning, og det er altså her humlen, om man så må sige, ligger. (Gadum-tschi!) Præcis hvordan enzymerne fremstilles, og hvor meget CO2 det bruger, fremgår til gengæld ikke, men der er naturligvis en gevinst i, at man ikke behøver transportere maltet byg over afstande til steder, hvor maltningsegnet byg ikke findes. Hvad det så koster at transportere enzymerne … ja, det står hen i det uvisse.
Men OK – det er selvfølgelig meget smart, og et skridt i den rigtige retning, at energiforbruget ved ølproduktionen kan reduceres. Tilbage står nu kun to spørgsmål: Hvad vil tyskerne mon sige til en øl, der ikke indeholder malt? Og hvordan smager det overhovedet? Det første spørgsmål har jeg ærligt talt ikke gidet spilde min kostbare tid på. Jeg har vigtigere og mere presserende opgaver at kigge til. Det andet spørgsmål – ja, at vurdere netop dette er jo faktisk én af de vigtigere opgaver.
Øllet ligner pilsner, hverken mere eller mindre, med lige så ustabilt skum som Corona. Den dufter friskt – eller tyndt, lidt af ris og (endnu engang bimler alarmklokkerne) syrligt. Er dette mon en gentagelse af Harboes rædselsfulde Dansk Pilsner? Fyldes Dansk Pilsner-flaskerne med Clim8, når Harboe brænder inde med et batch? Jeg slipper jo nok ikke for at smage på det, og jeg har vel lov at være så heldig, at det ikke er tilfældet.
Smagen er godt nok noget tyndbenet. Der er tale om en jævn pilsnersmag, der mest af alt er råt kornet. Idet øllet når svælget mærker man lejlighedsvis en tone af sød humle, der dog ikke formår at redde en iøvrigt flad og uinteressant smag. Den i Harboe-øl åbenbart allestedsnærværende – men i dette tilfælde dog ikke overdøvende eller direkte dominerende – syrlige bismag bidrager til at gøre fornøjelsen endnu mere tvivlsom. – Men Clim8 er øjensynligt ikke identisk med Dansk Pilsner, trods alt. Efter at øllet er forsvundet ned i mavesækken, er det eneste den efterlader et indifferent skuldertræk – ingen eftersmag.
Det er ærgerligt af flere årsager. Der findes CO2-neutralt øl, der er rigtig godt. Clim8 er – om ikke en hån mod foreningen af miljøvenlighed og kvalitet – så i hvert fald ikke et skridt i den rigtige retning. Måske skulle Novozymes, der har leveret enzymerne, have samarbejdet med et bryggeri, der kan finde ud af at brygge godt øl. På den anden side, kan jeg godt forstå Harboes risikovillighed – når nu de laver tæt på udrikkeligt øl i forvejen, så mærker forbrugerne ikke så meget, hvis forsøget med klimavenligt øl ikke falder for heldigt ud. Havde øllet været fra et andet bryggeri, ville min skuffelse sikkert have været større.
På den positive side må jeg dog også anføre, at en Clim8 da er jævnt læskende, og ikke ubehagelig at drikke. Den blev købt på slagtilbud i Fakta for en rund 5’er, så i forhold til prisen, kan man næppe klage. Men hvor jeg sagtens kunne se mig selv nyde en Corona på altanen her i ghettoen, Århus V, hvis ellers sommeren var varm nok, så tror jeg aldrig, jeg frivilligt ville købe denne øl igen.
1-stjerne
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme