Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Christmas Ale 2015 limited edition, Fur

20160128_174842Man når langt med lidt snyd …

Vi er ved at nå de sidste vers i julesalmen om Kaj Framkes overliggende julebryg fra året 2015. Her er det Fur Bryghus limited edition Jule-ale, det gælder. Hvad limited edition dækker over har jeg også spurgt mig selv. Når alt kommer til alt kan man jo sætte antal på alle øl, der er brygget nogensinde (omend det nok skal være sværere at finde tal for nogle ølmærker end for andre) og på den måde er alle ølmærker jo limited edition.

Uanset hvad, er dette øl næppe lige så limited edition, som Carlsbergs Jacobsen Coffee Mint Stout, som jo var påført nummer, så man kunne se præcis hvor stort et antal, der var produceret før lige netop den man selv havde i hånden. Det var lidt fint – og altså lidt finere end denne limited edition – i hvert fald på overfladen.

Men det gælder jo ikke overfladen. Ved øl gælder det mindst lige så meget som for mennesker ikke det, der er udenpå, men det, der er indeni. Og der finder man på denne øl et bryg i julens farver – et højrødt bryg med gyldent skum – Så er det lige før man begynder at glæde sig til jul allerede i januar …

Bouqueten er lovende varm og fyldig. Godt med malt og godt med sød karamel er der, så selv når det kun er vinter, og jul blot der, hvor alle pengene blev af, kan man lune sig ved bryggets bugnende overskud af hygge og stemning.

Og så er brygget ikke endgang smagt endnu. Og heldigvis vælter smagen da heller ikke det allerede meget lovende indtryk. Sødmen ruller fyldigt og floromvundent gennem munden, og lægger sig som et hyggeligt varmt tæppe på tunge og gummer. Skeptisk kaster jeg et blik på flasken og jo! Brygget er altså sødet. Det er tilsat rørsukker, så det fyldige, søde udtryk har sin forklaring.

Det bliver det på den anden side ikke mindre julet af. Men det er alligevel lidt snyd.

Sødmen er nok kraftig, men får også lidt modspil fra det bageste af munden, hvor en velplaceret bitterhed af hassel- og valnødder melder sig. Således får brygget også lidt tiltrængte nuancer. Sødmen er sådan set fin, langtfra kvalm – omend en kende søgt. Men det bitre modspil gør, at brygget ikke bare er en sød øl, men også en øl, der vil fortælle en julehistorie med lidt mere kød på end blot pussenusset nuttethed, englebasser og den store rare julemand.

4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 22:32

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme