Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Carls Special, Carlsberg, (Det (knap så) tynde øl fra Fakta XI)

– Overset. Af mig i hvert fald.

Jeg havde egentlig gættet på, at Carls Special var en øl af wienertypen, svarende til classic-pilsnerne og Flensburger Kellerbier. Det viser sig så ikke at være tilfældet. Den er tilføjet münchner-malt, og er dermed snarere i klasse med Rød Tuborg og Flensburger Dunkel, typen er en lager eller som jeg kalder det – bajersk øl.
Jeg syntes også, at løden var lige lovlig mørk til, at det bare kunne være en classic pilsner. Den er mørkt dyborange, med off-white skum. Ikke særligt holbart skum, men for en afvekslings skyld ikke næsten selvlysende kridhvidt, som de andre Fakta-produkters skum. Duften er overraskende frugtagtigt humlet, med aroma af søde æbler og karamel.
Smagen er overraskende fyldigt bitter med bajersk øls typiske smag af træ, ledsaget af en let og velafstemt karamelsødme. Der er en godt gennembrændt bitterhed, der er lige på nippet til at blive småharsk, men reddes på stregen. Det er, om jeg så må sige, en bred bitterhed, der karakteriserer brygget, en bitterhed, der måske mangler lidt særegenhed. Hele den kraftige aroma trænger igennem til alle kroge af mundhulen, selv når øllet drikkes afkølet. Eftersmagen er blidere i bitterheden med toner af friske val- og hasselnødder.
Ud af en undersøgelse af, hvor kedeligt øl, der forhandles i danske discountsupermarkeder, er en ny favorit uforvarende dumpet ned. Det er måske ikke en favorit blandt alle øl, jeg har prøvet, men det er helt sikkert en favorit blandt Carlsbergs standardrepertoire, som den helt afgørende stikker ud iblandt. Jeg undrer mig oprigtigt over, hvorfor jeg ikke har bidt mærke i denne øl før, og pludselig forstår jeg langt bedre, hvordan den kunne vinde ølvalget i 1997.
Jeg bliver helt i tvivl om min vrantenhed over danske standardøls kvalitetsniveau, når en standardøl fra Carlsberg kan nå disse højder. Men med tanke på, hvad der ellers er kommet på markedet de sidste mange år, får jeg dog hurtigt armene ned igen. Selv om Carls Special ville have sat et helt nyt niveau for dansk standardøl, hvis den havde været trendskabende, så er udviklingen siden kun gået i den gale retning, med Tuborg Lime, Somersby pseudocider, og hvad har vi, som konsekvens. Carls Special er og bliver et tilfældigt højdepunkt i et ellers tragisk lavt kvalitetsniveau.

4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme