Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Carls Selection Sweet Stout, Carlsberg

2015-10-16 18.49.22Og så er den ikke engang sød …

Da jeg gjorde brug af den donation, der blev mig til dels, så jeg kunne fortsætte min ølblog, valgte jeg at købe ind efter devisen mere til lavere pris. Dels for at bygge mig et lager, der kan række til engang, når de syv magre år er forbi. Dels for at anmelde et lettilgængeligt udvalg af det, der rent faktisk findes i butikkerne lige nu. Som bekendt vil jeg gerne være forbrugernes stemme, og derfor er det ikke de sjældne, ekstremt specielle eller dyre øl, jeg går efter.

Blandt de lettilgængelige øl forefindes for tiden en treølsserie fra Carlsberg under navnet Carls Selection. Temaet bag er tre rejser, under hvilke Carl Jacobsen blev inspireret til sin brygvirksomhed. Dermed yder Carlsberg Royal Unibrew lidt konkurrence udi historiefortælling med dertilhørende ølprodukt, der i hvert fald på overfladen tager sig antydningsvist specielt ud.

Inspirationen bag dette bryg skulle være en rejse til Skotland og England fra 1869-70. Her eksperimenterede man med søde stouts, målrettet kvinder (ja, også dengang forsøgte man sig med kvindeøl. Men i det mindste havde man i de tider ikke en hyklerisk intention om ligestilling mellem kønnene samtidig. Så det er lige før glosen skurer mindre i mine ører i denne anden historiske kontekst).

Det er nu ikke de søde noter, der dominerer i dette ellers lækkert sorte bryg. Det ristede dominerer – oven i købet i en grad, så det føles branket, brændt endda. Der er dog tale om en brankethed, der minder mere om brændt karamel, end fx brændt kaffe, hvis vi skal dvæle en stund ved de typiske stoutnoter, så det ender nok med at være en smule ‘sweet’ alligevel.

Det er dog kaffen, der dominerer i smagen. Til den letristede, letbrankede – og i eftersmagen letrøgede smag, føjer der sig også en let smag af mørkt sukker. Maltfylden er også nogenlunde nærværende i sin lethed, og malt er jo også en slags sukker, og sukker er jo sødt, så …

Men det forbliver meget let – det hele, og sødmen, der skulle karakterisere brygget er næsten det letteste overhovedet. Kaffen, der ellers kunne have været lækker, er desuden for tynd. Carlsbergs historiske specialølforsøg er startet ligesom Royal Unibrews ‘Schiøtz‘ og ‘Lottrup‘-mærker – jævnt kedeligt.

Det, man vel kunne kalde Carlsbergs standardporter, Gl. Carlsberg Porter smager af langt mere … uden dog at være billigere. Sweet Stout fås for tiden i Kvickly for en flad 10’er, og det er trods alt ikke spor uforskammet.

3-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 16:05

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme