Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Carls Gylden, Carlsberg (Det nye Carlsberg V)

– Man må undre sig …

Jeg er nået til den sidste øl i Carlsbergs ølvalg 2011, Gylden. Det er ikke en øl, som ølkenderne har været glad for. Fx giver Ole Madsen den den laveste karakter i sine øltips, og i kommentarerne er det en tendens, der går igen. Mine forventninger har derfor ikke været høje – jeg ventede noget i retning af de to temmelig mislykkede øl, der indledte dette tema, Copenhagen og Export.
Men lad os starte med begyndelsen. Umiddelbart lever øllet op til sit navn, gylden. Det er vitterlig en ganske flot gylden farve, brygget udstråler, med et letgyldent og højt skum, der faktisk holder længere, end man ud fra anmeldelserne i øvrigt havde turdet håbe. Den dufter dog ikke af meget – nogen ville sige frisk med noter af græs og en humle på den bitre side.
Smagen ligger dog i den anden ende. Det er fortsat humlen, der dominerer, men det med en sød en af slagsen. Samtidig er det ganske vist en meget letdrikkelig øl, den glider blidt lige ned i halsen, og det er ikke noget uudsletteligt indtryk, den gør på vej gennem munden. Den er læskende og frisk, og er for en ølkender allerede en kende kedelig. Samtidig er selv friskheden kompromitteret af, at der ikke er nok kulsyre i den til at spille op mod letdrikkeligheden. Der er forskellige aromaer og forhold i øllet, der synes at stritte i forskellige retninger frem for at blive forenede. Det er ikke nogen velafstemt eller velkompeneret øl. Dog er øllets dominerende smag i det mindste en smule anderledes. Den søde humlesmag er kombineret med en aroma af søde æbler, der afsluttes med en slet ikke ubehagelig vinøs eftersmag.
Mod bunden af glasset tager de gode oplevelser desværre af, og det bliver sværere og sværere at abstrahere fra det lave kulsyreindhold, der i sidste ende får øllet til at blive decideret dovent og på nippet til at være surt. Overordnet er det ikke nogen stor øloplevelse. Det er et forsøg på at lave noget nyt og spændende, der kun lykkes halvt – det er måske lidt nyt, men desværre slet ikke spændende.
Min absolutte favorit ved årets ølvalg er og bliver Carls Bock. Jeg synes i modsætning til de fleste ølkendere ikke, at Gylden er den dårligste – Plzner tager den pris ved at være så ligegyldig og uny, som den er – men om jeg fatter hvorfor det er Gylden, der i skrivende stund fører Carlsbergs ølvalg. Jeg vil omgående klikke ind og stemme på Carls Bock – så kan jeg forhåbentlig være med til at hindre den mindre katastrofe det ville være, hvis Gylden bliver Carlsbergs nye permanente øl frem for Bock.
Dagens anmeldelse slutter med et gravskrift over Carls Lager – som jeg aldrig lærte at kende, og juleøllen Carlsberg 47. Begge bliver nu fjernet fra sortimentet, for at give plads til vinderen af årets ølvalg. Jeg kan kun tale på vegne af Carlsberg 47, og ærgre mig over, at jeg aldrig nåede at prøve Lager. Flere gange har Carlsberg 47 gjort julefrokoster og andet til en kortere oplevelse for mig, for ud over at være en øl, der faktisk smagte rigtig godt, slog den også som en motorhammer med æter i forbrændingskammeret.
Jeg beder til Dionysos, Odin, Shiva og andre guder, der sættes i forbindelse med nydelsesmidler, samt deltagerne i Carlsbergs ølafstemning og Carlsbergs marketingafdeling om, at Bock bliver vinderen af ølvalget. Kun den kan magte at løfte arven efter de øl, der nu må vige pladsen.
2-stjerner
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

2 Comments

Add a Comment
  1. Hvorfor kan man ikke købe carls gylden mere? Det var simpelthen en superen øl….

  2. Jeg ved ikke, hvorfor den ikke kan fås mere – men mon ikke det skyldes vigende salg?

    Carlsberg kan nok meget bedre svare på dit spørgsmål. Tilmed i lyset af, at jeg til gengæld var slemt skuffet over den øl.

    – Som det vist også fremgår af anmeldelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme