Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Cali-Belgique IPA, Stone Brewing (Fire fra Stone i Fakta II)

2017-06-25 16.24.57Ordentligt arbejde …

Efter min anmeldelse af Tap 6 Mein Aventinus bemærkede en af mine faste læsere, Niels, på facebooksiden, at det er meget vigtigt at skelne mellem Tap 6, som han delte min begejstring for, og Tap 7, der til gengæld ikke er værd at skrive lange blogindlæg om … i hvert fald ikke, hvis man ikke er til sinds at skrive længere passager med talrige skældsord. Og det er jo ikke ligefrem noget, jeg skammer mig over at gøre. Så skulle jeg komme til at anmelde Tap 7 en dag, så kunne noget tyde på, at det indlæg ville blive ret langt alligevel.

Ligefor er en anmeldelse af Tap 7 nu ikke. Jeg spottede den ellers i Føtex forleden dag, men valgte at lade være med at tage den med. Og det var endda før Niels postede sin potentielt fristende kommentar. Tilbage står kun spørgsmålet, om det mon var intuition eller tilfælde. Jeg sætter pengene på … noget helt tredje, nemlig min egen smålig- og nærighed. Stol aldrig på folk, der opsætter dikotomier. Der er så tit en tredje, fjerde eller måske endda femte mulighed.

Men som jeg bemærkede over for Niels efterfølgende, så fandt jeg faktisk Tap 6 i Fakta – og at den nydelige Tap 6 findes i Fakta og den knap så nydelige Tap 7 findes i Føtex, illustrerer sådan set ganske fint niveauet i udvalget de to steder for tiden. I Føtex er det business as usual, mens Fakta fortsat gør det rigtig godt. I dag har jeg hentet tre belgiere og tre fra Midtfyn i Brønshøj-filialen, og det vender vi selvfølgelig tilbage til.

Først er der lige nogle andre øl fra Fakta, der skal gøres færdige. Ifølge det amerikansk-tyske bryggeri, skulle denne være den enæggede belgiske tvilling til Stones egen oprindelige californiske IPA. Nu er jeg ikke ekspert i molekylærbiologi – end ikke mikrobiologi, som ølbrygning jo må anses som en aldeles nyttig gren af, men … mig bekendt kender DNA ikke til nationaliteter. Og selvom nogle genetiske træk med tiden kan blive typiske i afgrænsede geografiske områder, taler vi her om et af Europas – om ikke yngste, så i hvert fald et af de lande, der kun har nået pubertetsårene. Til sammenligning er Danmark den gamle, senile granonkel, der sidder i sin kørestol i hjørnet, og tror han ved alt, mens han udspyr racistiske eder mod alt, han ikke forstår, hvilket vil sige det meste – men det er en anden historie

Ja, og hvis vi nu leger, at DNA kendte til nationaliteter, så ville tvillingen jo lissom ikke være enægget længere, når nu arvemassen pludselig var sort-gul-rød, i stedet for blå-hvid-rød. Men pointen med deres elendige metafor er altså, at recepten er den samme, der bruges i Californien, bortset fra belgisk gær, der skulle give et indslag af banan. Gode gamle isoamyl acetat igen. Den er jeg efterhånden ved at blive foruroligende gode venner med.

Duften er der dog ikke meget bananfluesvirrende frugtskål over. En forholdsvis generisk humle blander sig med småagressiv fuselduft i en grad der kun yder karakter og ikke fjendskab.

I smagen minder den om Ørbæks American Style IPA – som jeg fandt rigtig god, og ikke særlig amerikansk. Men denne skal jo også forestille at være belgisk, så her passer pengene. Mørk, tung og næsten ildevarslende humle kontrasteres med en velmaltet, blød mundfornemmelse – som når man sidder superbehageligt i sin bedste lænestol og ser en rigtig uhyggelig film. En tung, mørkere og klart mere europæisk IPA end de friske nålestikkende humlebomber, man kender fra staterne. Ikke at sidstnævnte ville være at foretrække eller det omvendte. Both is good, hvis det gøres ordentligt. Og det er tilfældet her.

Bryggets tvist af banan passer forbløffende godt ind, idet den lægger sig som en skarp kant i fuselaromaen. Om det nu også giver det flotte messingfarvede bryg en særlig belgisk karakter er jeg knap så sikker på – ligesom jeg ikke er sikker på, at jeg ville have lagt mærke til det, hvis det ikke ligefrem stod på emballagen.

Men mit snigende venskab med isoamyl acetat stikker dog endnu ikke dybere, end at jeg foretrækker det således. Helst i baggrunden, og gerne hemmeligt indtil videre.

Men I læsere må gerne vide det, hvis I lover ikke at røbe det.

5-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 28. juni 2017 — 13:18

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme