Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Brød med øl …

2017-07-13 14.04.14Fordi … det gør alle andre også.

Først var det øl, så bøger – og nu går Kajs Ølblog endnu en overraskende og verdensomstyrtende udvikling i møde …

Det kommer til at handle om mad.

Rigtig meget i dag handler om mad. Se fjernsynet – det ene madprogram efter det andet, hist med celebritykokke, pist med en madlavningskonkurrence, og et helt tredje sted med et helt fjerde madkoncept. Handler det ikke om mad, men fx om kendte, kommer man alligevel ind på, hvor disse kendte spiser brunch, hvad de har i køleskabet, hvad de kan lide selv at lave, om de overhovedet laver mad selv …

Mad over en bred kam er vel blevet vores tids store afledningsmanøvre fra de både lokale og verdensomspændende katastrofer, der truer os; de globale klimaforandringer, ressourceknaphed, overbefolkning, krig, Donald Trump og Esben Lunde Larsen, samt det faktum at størstedelen af verdens rigdomme ejes af en lille indspist elite, der kun bliver rigere og rigere på bekostning af alle os andre almindelige dødelige, der får færre og færre af de smuler, der falder ned til os fra de riges bord.

Når den sandhed bliver os for tung, så kan vi altid snakke om mad. For mad er dejligt. Mad er smukt. Mad er helligt … At mad er tættere og tættere på også at blive knapt som naturligt resultat af ovenståene globale katastrofer, synes i øvrigt at være et overvejende fraværende tema i madprogrammerne …

Vel – mad er vigtigt, og man kan altid finde en undskyldning for at få hvad som helst andet til at handle om det. Og hermed kundgør jeg, at også jeg hopper med på vognen – fremdeles kommer Kajs Ølblog også til at handle om mad, stundom i hvert fald.

Jeg starter med brød – rugbrød. Eller egentlig rugkernebrød. Jeg magter ikke at holde liv i surdej – vid at jeg og min ekshustru havde en surdej, der kom med hele vejen til Irland og hjem igen – hvorefter den af uvisse årsager døde efter at vi havde boet flere måneder på Amager. Det var efter den surdejs uforklarlige død, at jeg indså, at jeg ikke er bygget til at holde liv i surdej, og derfor heller ikke rigtigt rugbrød.

Men det kvasirugbrød jeg bager med 200 g. hvedemel, 200 g. rugmel, 200 ml. rugkerner, 50 g. andre kerner (typisk solsikke og sesam), 25 g. alm. bagegær samt lidt salt og sukker ligner nu som regel meget godt, og nok til at jeg vil kalde det rugbrød. Ifølge ovenstående opskrift, som jeg fandt på en pakke rugkerner købt i Føtex, bruges desuden vand, ca. en kvart liter. Det er den afgørende ingrediens, som jeg på det sidste har eksperimenteret med at erstatte med øl.

Jeg har selvfølgelig smagt på øllet før det er kommet i brødet. Således vil der både komme en anmeldelse af øllet og af brødet. Jeg starter stille og roligt ud med noget øl, der traditionelt bruges i bagning, nemlig hvidtøl. Jeg har købt Royal Unibrews og Carlsbergs respektive standardudgaver af disse, men mon ikke flere og mere dristige forsøg vil komme til senere.

Alt andet ville ligne mig dårligt.

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 17. juli 2017 — 11:31

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme