Der er virkelig gang i de amerikanske temaer ude på bryggerierne. Ørbæk er i gang ligesom Svaneke – men i denne bloggers øjne med tvivlsomme resultater. Thisteds bud har vi faktisk også allerede været omkring, og det har været anderledes lovende.
Det er lykkedes mig at få fat i resten af serien – jeg husker ikke hvor, men de står rundt omkring til kr. 15,- stykket, hvilket jo ikke er uanstændigt for en halv liter, såfremt kvaliteten er af dén kaliber. Det fortsætter den imidlertid ikke med at være, kan jeg allerede afsløre.
Der er ikke meget at sige om bryggets ydre – det ligner pilsnerøl med ekstrafyldigt skum, som kun meget modvilligt forlader glassets inderside. Duften lover nogenlunde – der er lidt gran og tørt træ, der dog dæmpes lige lidt for meget af vandet. Frygten for kedelighed når akkurat at indfinde sig …
… og bliver så ellers gjort til skamme ved smagning!
Den første. spæde tår indfinder sig i mundens entré, og man tænker “nå, den smager da alligevel af noget mere, end den dufter”.
Slurken er nået igennem hall’en og har indfundet sig i dagligstuen, og man tænker “Okay, det smager faktisk af meget mere endda!”
Efter et mere end hyggeligt – snarere festligt og næsten for vildt middagsselskab, smutter brygget ud af bagdøren, og man tænker “hoooold kææææft mand!”
Der er tæsk til smagsløgene. Humlebitterhed GO LEÓR (som det oprindeligt hed før englænderne kom og ødelagde det hele ved at stave det “galore” vorherrebevares!) og mere til, samt … ikke så meget mere end det, egentlig. Det er bitterhed der er hovedtema, undertema og afstikker i middagsselskabets diskussionsemne …
Grannåle og tørt løvtræ blandder sig i skøn forening og med gevaldig kraft hele vejen gennem munden, og længe efter hænger stemningen efter den hyggelig (men måske lidt voldsomme) middagsgæst ved i form af en både kras og fyldig eftersmag af grankogler og bøgetræssaft.
De eneste, der går skuffede hjem er dem, der har sat næsen op efter en IPA-oplevelse. Bitterheden er der – bestemt. Men hvor fylden gerne leveres af blomstersødme, gær og malt i en IPA, leveres også disse af humlen – og kun humlen – i dette tilfælde.
Her møder vi selve bitterhedens essens. For nogle vil det være lidt for ensformigt, for vi ved jo alle, at øl også kan smage anderledes, end bare bittert … men det behøver det ikke. Det er hermed bevist.
Brygget er ikke økologisk, det er tilsat ascorbinsyre, det er filtreret, og hist og pist har jeg fundet øl, der på en eller anden måde har smagt bedre – trods alt. Det er alt hvad jeg kan kritisere det for. Thisted Bryghus’ amerikanske tema er kommet flyvende fra start og vinder fortsat højde. I modsætning til flere andre danske bryggerier kan bryggeriet i Thy faktisk gøre amerikanerne kunsten efter.
Jeg er all-in på en bitter øl. Havde smagt den før og været ganske tilfreds. blev lige nødt til at prøve den igen grundet din anmdelse, nu med smagsløget lidt mere tændt.
Jeg vil ærligt sige den skuffer mig en lille smule her anden gang. Til trods for at jeg altid beder om det mest humlede diverse steder jeg besøger kan opdrive, bliver den her type humlethed lidt tam og smagsløs efter tredje tår. De første 3 tåre er hamrende dejlige, men fordi den er så ensporet begynder det aromatiske næsten at forsvinde i munden hen imod enden, og kun den genopfriskede bitterhed fortæller én at man har taget endnu en tår.
Skal den nydes “alene” ville jeg nok have nogle saltede mandler eller noget hvidt brød til at bryde monotonien så de ganske fine noter kan få lov til at spille frit i hver mundfuld. Tror dog virkelig den har potentiale til at bidrage fornuftigt til et måltid f. eks. en gang pulled pork burgers eller lignende.
Hmmm … Jeg er pludselig blevet sulten …
minder mig om Skagen Bryghus’ Sandmilen
og Svanekes Mørk Guld,
en dejlig øl til frokostbordet…
en fyldig øl hvor tungen, efter slurken,
søger rundt over gummerne
og den vil passe godt til alt fra
sild til medisterpølse (som jeg fik i dag)…,
kort sagt,
det kolde danske bord,
det behøver ikke at være kompliceret at drikke øl,
sammen med en leverpostejsmad på rugbrød,
med sky og løgringe/ristede løg vil den bringe hverdagsglæde.
aftenen har hér i Vendsyssel budt på:
Kissmeyer Session IPA, lidt fad og ligegyldig,
Svaneke APA, ditto,
nu denne Boston APA, anbefalelsesværdig,
og vi slutter med en Kissmeyer Stockholm Syndrome,
god aften i København,
Skål!
beklager, du bor jo i Vendsyssel 🙂
THY! Ikke Vendsyssel …
det er jo sandt,
Thy er nordenfjords men ikke Vendsyssel,
beklager fejlen.
bosiddende ved Frederikshavn trækker den slagne vej sydover
til familie og venner os altid via E45 og Thy ligger hengemt
(derude vestpå) som et område der ude af øje, for mit vedkommende,
ofte er ude af sind…
BLÅ THOR
scannede lige din blog for mere hverdagsagtigt øl,
her i husholdningen har vi en hverdagsøl som vi gerne henter
syd for grænsen, ikke grænsen mellem Thy og Vendsyssel,
nej, grænsen mellem Kongeriget Danmark og Forbundsrepublikken.
Blå Thor, ikke en fantastisk øl, slet ikke til prisen herhjemme
den halve liter på dåse koster jo ofte 15-20kr,
40kr literen er urimeligt for Blå Thor,
men i Tyskland kan den hentes i kasser med en literpris på
under 7kr, 2 kasser for 110kr…,
se det er en rimelig pris for en standard frokostøl!
Blå Thor, ja, det er jo ikke guldhornene vi har med at gøre,
dog synes jeg at den smager bare en anelse mere raffineret end
så mange andre ikke-specialøl…,
uden at være en belgier kan den noget som de færreste standardøl
formår…
aftenen bød på en Golden Naked Christmas Ale fra Jakobsen,
den smager jo godt, men koster også derefter…,
dog pt i Rema1000 for 30kr, ikke urimeligt…,
passede fint til en engelsk krimi (Frost)
god weekend og god vind med øl-anmeldelserne,
ikke altid enig, men langt hen ad vejen…
venligst
hvad angår belgiere kan jeg se at du hverken har anmeldt
La Chouffes Blonde eller Brouwerij Huyghes Delirium Tremens,
ikke at du dermed ikke skulle have smagt dem…,
opfordring til anmeldelse hermed givet videre!