Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Ask Jærnurt, Næstved Bryghus/Excellent Wine

2016-01-04 19.29.02Måske lidt langtrukken …

Til min fødselsdag skænkede min nabo mig fem øl af en ny serie fra Næstved Bryghus. Jeg måtte google mig frem til, hvem der egentlig stod bag, for det sydsjællandske bryggeri ser ud til kun at have lagt brygudstyr til. Egentlig er det et foretagende ved navn Excellent Wine, der står bag konceptet, og serien er brygget til ‘hotel og restaurationssektoren’. Hvis jeg forstår det ret, fås brygget altså ikke i almindelig handel.

Det er en rigtig god gave, som jeg skylder min nabo stor tak for (ud over glade daglige hilsener, smil, et skud rom, når der skal bages julekager, samt en borehammer i ny og næ).

Navnet på serien er hentet fra den nordiske mytologi, Ask Yggdrasil, livets træ, som vokser ind i himlen, og ved hvis rødder visdommens kilde springer. Desuden er bryggene krydret med traditionelle urter fra vikingetiden – her som antydet i titlen jærnurt (sic) – så det er også både Nyt Nordisk og hipster på én gang. Det er alt sammen meget fint og flot, men nu må vi se om bryggets kvalitet kan holde til konceptets storhedsforjættelser (ordspil intenderet).

Brygget dufter småsyrligt og lethumlet og mest af alt frisk. Brygget er nydeligt rødbrunt – rustfarvet måske endda, og det har da også lidt med jærn at gøre. Skummet er hvidt som den sne, der i skrivende stund omsider falder. Måske er der lidt mere Fimbul over dette bryg, end den noget slatne juleøl, jeg prøvede tidligere?

Jo! Et betragteligt kvantum forventninger indfries ved indtagelse af de første mundfulde. Brygget kombinerer elegant humlebitterhed og honningsødme i et større 1+1=3 -hele, der peger i retning af en anisbolsjer med rosmrindrys. Den bedste oplevelse lader dog vente på sig. Først i eftersmagen sætter en tung, krydret og bitter eftersmag ind. Hasselnødder, urter og løvtræ sætter sig bagest ved gummerne, og giver en langvarig, subtil massage.

Der ser ud til at være dømt nydeøl – oven i købet en frisk én af slagsen, der ikke fylder for meget i munden før den egentlige oplevelse – eftersmagen – indfinder sig.

Desværre kan brygget ikke helt stå distancen. Om det er temperaturen, der gør brygget slattent, eller fordi eftersmagen bare ikke er helt så ‘lige i øjet’ som først antaget skal jeg ikke kunne sige. Men alt i alt er brygget alligevel ikke helt karakterfuldt nok til at forblive lige interessant, når man har en hel halv liter, man skal have gjort kål på.

Det ender med at være lidt langtrukkent. En almindelig 0,33 l havde været rigeligt.

4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 00:06

2 Comments

Add a Comment
 1. hello, is it possible to buy your beer ASK JÆRN in France?
  do you have an address
  thank you for your reply

 2. Thank you for your comment.

  It is not my beer at all. I am only reviewing it.

  I honestly don’t know to where the brewery is exporting. My best suggestion is to contact the brewery directly and ask.

  http://naestved-bryghus.dk/

  Kontakt
  Administration og salg: Kirkestræde 4, 4700 Næstved, tlf 55 72 21 98

  I hope you’ll find answers to your questions there.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme