Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Amager Juleøl, Skovlyst

Bedre end J-dag

Det undrede mig en smule, at et bryggeri, der har hjemme i hareskoven (og produktion i Østeuropa), har lavet en juleøl dedikeret til Amager. Men det er altså det, de har, og det særligt amagerkanske ved den er, at den kun forhandles på Amager. Det er ikke nærmere begrundet i det materiale, jeg har gidet søge i (hvilket vil sige flaskeetiketten), og tilbage står spørgsmålet, om Skovlyst mon også har lavet en Nørrebro-juleøl, en Sydhavns-juleøl, eller en Tingbjerg-juleøl. Det står indtil videre hen i det uvisse.

Med denne øl skydes årets julesæson også i gang. For de fleste blev den skudt i gang i går, hvor årets snebajer blev frigivet. Jeg excellerer ikke meget i tyndt, ligegyldigt og for øvrigt harskt julesprøjt, så der var flere grunde til, at jeg ikke var ude at fejre det, end den oplagte, at jeg har familie og børn. Jeg sigter generelt højere, når jeg vælger at beruse mig – eller for den sags skyld bare vil have noget godt at drikke til maden.
Til økologisk oksesteg med grøntsager er brygget i hvert fald ganske velegnet, og Julen kan også spores. Farven er holdt i en traditionelt nissehuerød nuance med matchende gul-orange skum. Duften er krydret af nelliker, og ellers sød af sukkerglasur. Bagværk og flæskesteg – jo, julen banker så sandelig på.
I smagen blander det søde og det bitre sig venligt med hinanden. Bitterheden prikker let ved mandlerne, og slår over i en eftersmag af fennikel og engelsk lakrids – finurligt og mildt, indrømmet lidt for mildt. Som man ellers vælter brygget rundt i munden for at presse lidt ekstra smag ud af det, mærker man humle, igen sukkerglasur og et bittersyrligt element af billig – men ikke udrikkelig – rom med et stænk af anis. Den relativt fyldige sødme og et krydret indslag af kanel runder en slet ikke ringe juleforestilling af.
Forestillingen er dog præget af nogen usikkerhed på, hvad brygget vil smage af. De mange smagsindtryk forvirrer lidt, og bryggeren synes at have glemt, at selv om julen både er sød og krydret, er det ikke alle julens krydderier, der passer lige godt til dens sødme. Desuden smager brygget ikke ordentligt igennem. Selvom brygget besidder adækvat fylde, mangler det ordentlig kraft i sine aromaer.
Alligevel er jeg sikker på og glad for, at jeg fik skudt julesæsonen i gang med langt bedre bryg end de festende på J-dagen. Selvom nærværende bryg langt fra er det bedste julebryg, jeg har prøvet, er det klasser højere end det markedsindustrialiserede julekoncept som Tuborg hvert år disker op med. Skål og glædelig forjul.
3-en-halv-stjerne
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme