… og julen varede lige til påske!
Glædelig smør-lammeblod-på-dørstolperne-så-det-ikke-bliver-din-førstefødte-Herren-tager-livet-af-højtid allesammen. Indtil de kristne fik den skøre ide at lade påsken dreje sig om deres guds genkomst fra de døde, var det jo faktisk det første, påsken drejede sig om.
I dag drejer det sig mest om påskeharer, påskekyllinger og påskeæg – alt det kristne og det jødiske er siet fra, og tilbage står en bunke ritualer og symboler fra hedenske tiders forårsfester. Og gerne for mig. Alt det andet med blod på dørstolperne, og folk der rejser sig fra gravene er noget, jeg foretrækker i gyserfilm og ikke noget jeg bryder mig om at forestille mig har foregået i virkeligheden.
Og påsken markerer jo slutningen på julen, som den gamle julesang “Nu er det jul igen” jo har lært os. Og hvad ville være bedre til at markere julens afslutning ved påske med en juleøl? Nej, nemlig – intet ville være bedre! Intet siger jeg … (og hvis nogen hvisker ‘påskeøl’ er det ind på værelset og på hovedet i seng uden aftensmad!)
Denne påskeøl fra Amager Bryghus blev til overs efter den lille seance tidligere på året, hvor jeg havde inviteret min gamle Fremad Amager-kammersjuk Allan på ølsmagning. Han havde den med til mig som en værtsgave, som jeg jo kunne prøve, en dag jeg havde lyst. Han var vist ikke selv synderligt imponeret over den.
Den brungrumsede lød og det noget tilbagelænede skumudtryk varsler måske nok heller ikke den største oplevelse. Men på den anden side – det visuelle er nok dét karaktertræk det er sværest at sige noget om øllets andre egenskaber ud fra. Selv det lyseste og klareste bryg kan jo overraske. Allerede i duften ryger forventningerne indtil flere tandsæt opad med impression af nelliker og anis. Ikke alene smagfuldt, men også mere end adækvat julet allerede på dette tidlige tidspunkt.
I smagen blander nellikerne sig nu ikke så meget med anis – men derimod med kanel, og det er jo faktisk endnu mere julet. Lad mig her indskyde, at selvom julemaden og den årstid, den hører til, er et fjernt minde blot, så er smagen af jul altid pragtfuld. Bagom de glade, krydrede noter finder man højtidens frugter – søde clementiner og appelsiner. Der rundes af med bitrere noter af valnødder ved gummerne. I dette bryg varer julen vitterlig længe, så det her med at drikke brygget til påske er slet ikke ved siden af.
Ligesom Jule Avec – og det fik jeg desværre aldrig behørigt gjort opmærksom på – egner denne øl sig fortrinligt til lagring. Jeg mistænker faktisk brygget for i sig selv at være blevet – om ikke hele tandsæt, så i hvert fald en enkelt tandrække bedre af at have stået siden efteråret.
Jeg er i hvert fald mildt imponeret.