Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Amager Grilløl, Amager Bryghus

Præludium …2015-06-19 20.30.00

I forgårs (ikke ét ord om valget (ud over disse, forstås)) modtog jeg den længe ventede besked fra Kvickly om, at dette års Ølfestivalg var skudt i gang og at øllene ville kunne afhentes i min lokale Kvickly. Afsted gik det – med små børn på deres respektive små cykler – hen for at afhente de milde gaver.

Jeg fik fat i en flink souschef, der godt kendte til aftalen, men som måtte skuffe mig ved, at hvad man meldte ud fra hovedkontoret ikke altid korresponderede med, hvad der rent faktisk skete ned i butikkerne. Øllene var altså ikke kommet endnu, og det ville de heller ikke før sent på eftermiddagen dagen efter.

Men den flinke souschef, ja, så flink var han faktisk, at han ikke syntes, jeg skulle gå tomhændet hjem, what with halvtrætte børn and all. Så før jeg tog hjem med helt uforrettet sag, gav han mig denne med. Den er en del af et Grill-tema, COOP-butikkerne kører i øjeblikket, og som bloggen her også var involveret i tidligere på året. Særligt for denne øl er dog, at den blot er brygget i 7.000 eksemplarer, og kun til COOP-butikker (Brugsen, Fakta, Kvickly) på Amager. Tallet har jeg fra souschefen, mens den begrænsede tilgængelighed fremgår både af, hvad souschefen ellers fortalte mig, og det der står på bryggets bagetiket.

Så hvis man finder den i et Supermarked nord eller vest for havneløbet er det altså snyd. Snyd er det også i den grad, hvis dette bryg skulle forhandles med andre etiketter andetsteds i landet – det nummer lavede Bryggeri Skovlyst som bekendt engang, og det fik de hørt for. Det er ikke noget, jeg på nogen måde mistænker Amager Bryghus for – det forekommer faktisk ganske plausibelt, at et lokalt forankret bryghus laver øl, der kun kan fås i lokalområdet. Alligevel skal læserne endelig ikke holde sig tilbage med at rapportere, hvis de observerer noget mistænkeligt ovre på de to tilstødende sekundære øer Sjælland og det Eurasiske kontinent.

Brygget er en ‘citrus lager’. Jeg ved ikke om det er en officiel betegnelse, og Untappd vil lade vide, at der i virkeligheden er tale om en Golden Ale. Jeg tror nu mest på Amager Bryghus’ egen kategorisering, og den virker ikke urimelig idet der er tale om en pilsnerøl tilsat appelsinskal.

Dette passer med øllets ydre, der karakteriseres ved et lettåget bryg med en ellers ganske cremet, kridhvid skumtop. Humleprofilen er skrap og markant, og et ledsagende stik af pomerans afslører, at bryggeriet ikke løj om den tilsatte appelsinskal.

Denne kan også smages. Den smager løs, næsten alt hvad den kan på en baggrund af prikkende humle, og de to indtryk forenes faktisk ganske elegant til et nostalgisk indtryk af billige appelsinvand fra min barndom. De havde et element af grapefrugtsyrlighed i sig der gjorde, at de faktisk smagte af mere og bedre end de alt for søde og karakterløse Fanta og Mirinda.

Selve smagen kan fra et simpelt øldrikkersynspunkt med rette kritiseres for at smage for meget af appelsin. Til gengæld prikker det altså også, som kun rå, frisk humle kan gøre det. Derfor føles brygget også hele tiden som øl, selvom humlen i første omgang ikke smages så meget som den mærkes. Humleprofilen bliver til gengæld mere præsent i eftersmagen, hvor den også formår at fylde resten af munden op med bitter, rund ølaroma.

Er den egnet til grill? Tjoh … Det er den vel. Det er det meste øl i mine øjne, og der er bestemt ikke noget ikke-grillegnet ved denne øl. Jeg har prøvet en del øl, der skulle være beregnet til Grill efterhånden, og de kan være lige så forskellige som Henrik Sass Larsen i og uden for en 40 hestes brandert (nå, så kom jeg ind på valget alligevel. Sørens da osse!) så jeg har faktisk helt opgivet den vurdering.

Lad os glemme grillen. For uden den er det faktisk slet ikke nogen ringe øl. Det smager sådan set bare almindeligt godt, og appelsinindslaget er nydeligt velafstemt med humlen. Skal vi prøve at involvere grillen, ja så ville den være aldeles velegnet til at fjerne den grimme smag af sod, kul og slagger – og ikke kun det. Den ville også smage fint bare i sig selv.

Nota bene! Denne anmeldelse er en Præ-release (fint skal det være). Den kan først købes fra på mandag, så vent med at tænde op i grillen.

4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 00:24

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme