Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Ærø Marstal India Pale Ale, Rise Bryggeri


Godt kompromis

Jeg har valgt at holde en mindre pause med spritterøllene fra Royal Unibrew. Jeg bryster mig ellers af at være god til hurtigt at gøre de ting færdig, som jeg begynder på, men undertiden må andre hensyn veje tungere. Den sidste øl i temaet er H.C. Andersen Eventyr, der holder en alkoholprocent på 9. Det er ikke en mængde alkohol, jeg gider konsumere på én gang, når der også er en familie og en dag derpå, der skal tages hånd om. Derfor har jeg besluttet mig for at udsætte prøvesmagningen, indtil jeg har fundet én at dele den med. Og det vil også være en væsentlig mere festlig afslutning på temaet, at kunne gøre det til en dobbeltanmeldelse.

Men indtil det lykkes, går jeg videre med de øvrige øl, som køleskabet efterhånden bugner af. Kristi Luftfartsdag var turen kommet til Rise Bryggeris India Pale Ale, der blev nydt om aftenen efter en lang dag, hvor hele den lille familie (minus papsøn) havde været til byttemarked på Aarhus Universitet, og i Botanisk Have til det årlige Danmarksmesterskab for sækkepibeorkestre. Selv holder jeg for tiden pause – indtil jeg får ordentlig tid og et ditto sted at øve. Det er til gengæld altid rart at se alle vennerne fra dengang igen, og i pinsen, 26-27 maj går det atter løs på Lindholm Høje ved Nørresundby med de Skandinaviske Mesterskaber. Arrangementet er åbent og gratis, og alle interesserede er velkomne.

Ligesom Samuel Adams’ Latitude 48 IPA er der tale om en filtreret India Pale Ale. Den er stort set pilsnergul i farven, men det tætte, flødeagtige og klæbende skum kendetegnes ved en svag, omend markant citrongul tone. Samtidig klæber det til glasset som kærnemælk, og som brygget nydes klistrer skummet til glasset i etager, og fortæller historien om, i hvor store slurke øllet blev skyllet ned. Duften er karakteristisk ren og skarp af hyldeblomsttilsat  en rosensnert og humle, det er ganske klassisk grænsende til det stereotypiske.

Smagen er karakteriseret ved både at være fyldigt og læskende. Det gør ikke noget, at nyde øllet afkølet, for bitterheden er ikke så markant, at noget går tabt ved en lav temperatur. Bitterheden rummer velkendt bidsk, tør humle med en bitterfrisk, letrøget humlesmag. Smagen ledsages af en pikant roseessens, der blødgør og runder af. I forhold til andre IPA’er er det et noget mere afdæmpet og lettilgængeligt eksemplar, hvor der er lagt mere vægt på drikkelighed end aroma.

Dermed er Ærø Marstal India Pale Ale et kompromis mellem vederkvægelse og smag. Et lødigt kompromis, men et kompromis ikke desto mindre, idet man som nyder af virkeligt bitre og kraftige India Pale Ales alligevel kommer til at savne lidt ekstra tør, rivende humlesmag i brygget. Til gengæld erkender jeg bryggets tørstslukkende og forfriskende egenskaber, uden at det bliver tyndt eller almindeligt, så det er helt bestemt godt ramt, og især er det en god introduktion til IPA for vordende ølconnoisseures.
4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 23:37

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme