Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Ærø Jule Ale Strong Rudolph, Rise Bryggeri


Juleøl lige i centrum

Jeg har nævnt denne øl tidligere. Den var en af årsagerne til, at jeg i starten af året kårede Rise Bryggeri til årets danske nyopdagelse 2011. Jeg nåede dog aldrig at få øllet anmeldt dengang. Jeg nød den juleaften i selskab med min familie, og det var ikke en anledning, jeg ville spolere ved at kradse noter ned ved siden af de brunede kartofler, and og sovs.

Det var skønt at prøve den igen, og konstatere, at den var lige så god i dag, som den var for knap et år siden. Det er en højrød, næsten bordeauxfarvet sag med gyldent, luftigt skum. Duften præges af sherry med et markant kirsebærelement, og det er jo også duften af jul.
– og smagen. For sherryelementet gør sig også gældende i brygget, kombinerer fylden fra mild portvin, smagen af sød mørk ale og kanten fra en skarp sherry. En alkoholprocent på 7 underbygger, afrunder og udfylder smagsbilledet, men giver altså også risiko for, at man går selskabeligt overrislet fra bordet. Et bittert element af svedsker, hasselnødder og kaffe gør sig også gældende, men i velafstemt og passende styrke, der ikke overdøver de velvalgte søde toner.

Det er en hjertevarm juleøl, der får nissekoret til at synge, så englene får mindreværdskomplekser. Vidunderligt og lige i øjet til den fede, søde julemad – eller bare som en rigtig god hyggeøl til Disneys Juleshow, Året Der Gik-udsendelserne og Anne fra Grønnebakken.

Glædelig Forjul.
5-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 18:28

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme