Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Åbent brev til Thisted Bryghus

Her er som lovet det elektroniske brev, jeg har skrevet til Thisted bryghus. Ole Madsen, der er redaktør på ØlentusiasteN, Medlemsbladdet for Danske Ølentusiaster har faktisk opklaret den lille uklarhed fra Thisted Bryghus’ hjemmeside, idet han i en kommentar her på bloggen har gjort mig opmærksom på, at Black Ale er den nye brygmesters bud på en Ronkedor. Imidlertid opdagede jeg først kommentaren, da e-mailen allerede var afsendt. Men under alle omstændigheder kunne man håbe, at Thisted Bryghus så vil udtrykke sig lidt klarere på hjemmesiden.


Åbent brev til Thisted Bryghus

att: Rette vedkommende


Mit navn er Kaj Framke, og jeg er manden bag ølbloggen “Kajs Ølblog”, der kan læses på http://hopswaterandbarley.blogspot.com. Jeg har lovet mine læsere at gøre et forsøg på at klarlægge nogle uklarheder ved nogle af Thisted Bryghus’ nye produkter.

Jeg har to spørgsmål til bryggeriet, som jeg håber I vil tage jer tid til at besvare. Det ene spørgsmål angår kronologien i tidligere brygmester Peter Klemmensens produktion, det andet handler om valg af ingredienser i den nye serie af overgærede øl.

Jeg har for ganske nylig ladet mig begejstre af jeres nyere ølprodukter, nemlig Black Ale. I den forbindelse har jeg ikke kunnet hitte rede kronologien i den tidligere brygmester, Peter Klemmensens, produktion. Det fremgår nemlig af såvel Black Ales bagetiket som jeres hjemmeside http://thisted-bryghus.dk/Default.aspx?ID=8, at Black Ale skulle være Peter Klemmensens sidste øl. Der står: “Den gamle brygmester har brugt en ældre metode med opvarmede lavasten til sin sidste overgærede øl.” Ovenfor artiklen om Black Ale står der imidlertid om Ronkedor: “Øllet er den gamle brygmesters sidste og dermed ultimative overgærede Porter i 23-forsøgsserien.”

Vi ved altså om Black Ale, at det var brygmesterens sidste overgærede øl.
Vi ved om Ronkedor, at det var brygmesterens sidste øl, og at den var overgæret.

Hjemmesiden angiver altså med andre ord to forskellige øl som den gamle brygmesters sidste.

Mit spørgsmål er nu, hvilken øl, der egentlig er Peter Klemmensens sidste, for det kan jo næppe være dem begge to.

Mit andet spørgsmål angår en noget mere kilden sag. Det er kommet mig for øjen at bryggeriet har tilsat E223 Natriumdisulfit til de nye ølprodukter ‘Exclusive’ og ‘Brown Ale’. Natriumdisulfit er et farligt giftstof, der kan give åndedrætsbesvær, allergi og nældefeber, især til folk, der, som jeg selv, er astmatikere, men også til folk, der ellers aldrig får den slags symptomer. Jeg har også sat mig lidt ind i begrundelserne for overhovedet at bruge sulfit i brygning og vil i den forbindelse gerne stille nogle spørgsmål.


– Hvordan harmonerer valget af tilsat sulfit med bryggeriets hævdvundne tradition for at lave økologisk kvalitetsøl?
– Kunne man ikke have valgt en anden måde at standse bakterieudvikling eller eftergæring på? Jeg har f.eks. bemærket at både Brown og Black Ale indeholder E300 Ascorbinsyre, der netop har denne effekt og efter alt at dømme er ganske uskadeligt, så hvorfor ikke holde sig til det?
– Hvis sulfit endelig skulle være absolut nødvendigt, hvorfor så ikke anvende gærtyper, der producerer sulfit, så ADI trods alt kun overskrides ved umådeholdent forbrug?

Jeg kan godt forstå, hvis nogle af spørgsmålene ikke kan besvares fyldestgørende af hensyn til forretningshemmeligheden, men jeg håber samtidig at I vil bestræbe jer på at besvare spørgsmålene i den udstrækning som I finder muligt.

Jeg forbliver uanset hvad en stor beundrer af det meget dygtige brygarbejde, som Thisted Bryghus har tradition for.

Mange venlige hilsner og højt skum

Kaj Framke

Ølelsker og -blogger

Jeg venter naturligvis med tilbageholdt åndedræt på svaret, og læserne skal nok få det at se, hvis/når det kommer.

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 12. august 2015 — 07:52

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme