Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Måned: oktober 2014

Edelweiss Snowfresh, Brau Union Österreich

2014-10-18 19.00.55Frisk og sprød … Indtil videre er jeg gået i en stor bue om denne lille uprætentiøse flaske. Den nærmest emmer af tynd- og spinkelhed med sit snehvide islæt og lidt for simple etiketdesign. At det er en weissbier hjælper heller ikke. Var det salig Michael Jackson, der mente, at godt hvedeøl ikke fandtes? Det er i hvert fald et citat jeg er stødt på et par gange, men hver gang glemmer jeg at notere mig, hvem der står bag.

Og når beholdningen af bryg mindskes, griber man tilbuddene, når de viser sig. I dette tilfælde i Føtex, hvor nærværende bryg kunne erhverves for den fyrstelige sum af en flad tier. Så gør det ikke så meget, hvis brygget er lige så tyndt som det ser ud.

Men brygget skulle vise sig at overraske. Ikke alene fyldte bouqueten godt op i spisestuen allerede ved opknapning. Sødme af hyldeblomst ledsages af en skarp kant af citrus. Citruselementet går igen i farven, der er blegt citrongul, tåget og med et overraskende tæt, cremet skum på toppen. Smagen er sukkersød og skarp af citron på én og samme tid. Det skal bemærkes, at den er hjulpet på vej af glucose fructose, ethylalkohol og aromastoffer. Nej, vi er i Østrig, og bestemt ikke i Tyskland.

Ikke desto mindre får den kunstige, og formentlig også giftige blanding hvedeproduktet hevet op på et niveau, hvor det ikke bare smager af noget, men hvor  det rent faktisk også smager godt. Selv om brygget ikke er det, føles og smager det rent som den fineste alpesne. Den er det med global opvarmning og et usædvanligt varmt efterår in mente sikkert også snart slut med. Men snemetaforen til trods smager den altså også af mere end blot smeltevand fra bjergene.

Sødt af sommerens blomster med akkurat den rigtige mængde citrus og – ja, frisk vand i rigelige, men altså ikke for store mængder giver en velafstemt tørstslukker, der sikkert passer fint til afterskiing. Jeg ved det ikke, for aldrig om jeg skal stå på ski – nogensinde! (På kælkebakken med børnene, derimod – se det!) Mine forventninger blev gjort til skamme, og hurra for det, men jeg kan ikke lade være med at ærgre mig over arsenalet af tilsætninger, som man ellers skal til de hjemlige Willemoes-bryg for at finde mage til.

3-en-halv-stjerne

Postrizinské, Classic

2014-10-14 17.42.17Lidt til smagsløgene

Endnu engang var forventningerne i bund. Pivovar Nymburk er Nettos udenlandske discountbrand to end all udenlandske discountbrands, og jeg er efterhånden vant til indfriet de udvandede forventninger.

Lidt glæde skaber brygget dog visuelt. Det er flot rødbrunligt under et relativt højt og fast letgyldent skum. Duften når også udover glasranden ved skænkning. Duften er krydret, og ved nærmere indsnusning fanger man anis, fennikel og/eller lakrids.

Og smagen er i samme retning – sørme! Det er bestemt forventningsforstemmende. Og det er kun godt! I betragtning af bryggeriets og brandets slappe indtryk indtil videre, er dette klart et niveau højere. Smagen er ganske vist let, men sødt krydret af fennikel og blue jeans. Smagen fylder nogenlunde mundhule og smagssans ud, men aldrig så meget at brygget ikke også forbliver en effektiv tørstslukker – for nu at sige det på en positiv måde.

For nej, humlerankerne vokser ikke ind himlen, og brygget beholder sit præg af masseproduceret industridiscountbryg uden særlig selvstændig karakter eller særegenhed. Men i lyset deraf, så er der faktisk alligevel lidt at komme efter for smagsløgene.

2-en-halv-stjerne

Bock², Gourmetbryggeriet/Harboe

2014-10-11 18.48.12Regulær overraskelse

Forventningerne er presset noget i bund oven på den sidste øl fra Gourmetbryggeriet. Harboes forsøg på at efterligne amerikansk mikrobryg resulterede i noget, der mere lignede amerikansk standardbryg. “Jamen er det ikke sådan lidt derhenad?” NO IT AIN’T! – For nu at sige det på den lokale dialekt. Det er faktisk i stik modsat retning af, hvad det burde være.

Nu prøver jeg så med et bryg, der i hvert fald geografisk ligger lidt tættere på de hjemlige himmelstrøg. En sydtyskinspireret Bock, eller en bock gange en bock, hvis man skal tro navnet. Hvad det præcis vil sige, at stilen er ganget med sig selv skal jeg ikke kunne sige. Hvis der var tale om en dobbelbock, skulle den have heddet 2Bock, og ikke Bock² (alt-kode: [alt]+0178 hvis nogen vil vide, hvordan man skriver 2 i eksponentiel notation). Redaktionen er i vildrede om hvilken stil der egentlig er tale om. Men i mangel på bedre kategoriserer jeg den som en bock.

Navnet til side gør brygget markant indtryk allerede ved skænkning. Bouqueten er kraftig og anmassende af efterårets gærede frugter blandet med et syrligt indslag af ananaskirsebær. Det er ikke syndeligt velgørende, men bestemt karakterfuldt. Det kan man ikke sige om det visuelle indtryk, der tager sig temmelig slattent ud. Omend selve brygget er flot kobberrødt til rødbrunt, falder skummet som et blylod, og når at forsvinde helt, hvis man tager sig bare en smule tid til at smage på varerne.

Og det tager man sig. For endelig træder brygget i karakter, og gør de lave forventninger til skamme. Man overraskes først af den mægtige fylde. Den er overvejende alkoholisk og ellers præget af en bittersød blanding af svesker og valnødder. Bitter- og syrlighed tager efterhånden mere og mere over, og fortrænger de i forvejen til baggrunden forviste søde noter. Ananaskirsebærrene gør således også deres indtog i smagen, hvor de især slår løs, niver og river i gane og mandler.

Det er kraftigt og hårdtslående, og elegant som en flok elefanter i vild galop. Men hvad brygget måske mangler i nuancer og elegance har det tifold i kraft. Den noget uskønne blanding af valnøddesnaps, svesker og ananaskirsebær er afgjort ikke for dem, der leder efter den helstøbte eller for den sags skyld simple øloplevelse.

Behøver jeg sige, at den i øvrigt ikke bare giver Harboes katalog, men også Gourmetbryggeriets andre bryg baghjul? Næppe.

4-en-halv-stjerne

Postrizinské Pivo 11°

2014-10-06 17.43.29Tjekkisk Discount

Netto har et helt væld, eller i hvert fald et spænden… okay, et ikke uinteressant udvalg af tjekkiske øl. Kvaliteten svinger ikke det store, hvilket er ærgerligt, for bryggene har endnu ikke formået at holde et niveau mærkbart over tilsvarende pilsnerprodukter herhjemme.

Det er derfor med forventningerne i bund, og med håbet i top, at jeg for et par dage siden åbnede en Postrizinské Pivo 11° fra bryggeriet Nymburk. Navnet fremgik på Untappd, men kan faktisk ikke aflæses på selve etiketten. Forklaring udbydes ikke for nuværende.

Duften tilførte straks håbet lidt mere klorfyl. Det er som bekendt i høj kurs på denne årstid, hvor Amager Fælled uden for vores vinduer efterhånden har udviklet sig til et festfyrværkeri i rødt, brunt og gult. Humlen lægger sig tungt over rummet med, hvad man fristes til at kalde en dunst af gæret halm, straks kapslen letter.

Visuelt er vi dog straks tilbage i efterårets farver – især de gule. Over brygget lægger sig et noget uengageret hvidt skum, sammenligneligt måske med laktosefri flødeskumserstatning.

Smagen er nærmest håbløst generisk, og dermed er det sidste grønne gået af det friske håb. Udover den uinspirerende generiske humle er vandindslaget så fremtrædende, at man næsten glemmer at der er tale om øl, og i stedet tror man, at der er tale om humlelæskedrik … fortyndet.

Helt i starten smager man ellers humlen tydeligt og den fremstår på trods af bl.a. tilsat sukker rent, men derefter oversvømmes det af det altoverstrømmende vandelement, der til sidst drukner humlen. Der er et fjernt gisp hist op pist i form af små bitre prik – det er det hele, før det skylles i afløbet til forglemmelse.

Nej, det tjekkiske øl fra Netto skal fortsat ikke købes for oplevelsens skyld. Men det er da egnet til billig tørstslukning og fuldskab.

1-stjerne

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme