Øl til grill
Måned: juli 2013
Fire Rock, Kona Brewing Co.
Longboard Island Lager, Kona Brewing Co.
Ingen grund til at tage til Hawaii
Jeg har prøvet en del amerikansk øl efterhånden, men aldrig fra staten Hawaii. Vi har allesammen hørt om paradiset Hawaii, med de brede sandstrande, palmesuset, det tropiske kystklima, surfkulturen og ikke mindst skjoldvulkanerne med tyndtflydende lava, der løber så hurtigt at man ikke kan undslippe den, hvis man står på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Kort sagt et rædsomt sted, hvor der er alt for varmt og fugtigt, hvor man overhovedet ikke kan foretage sig noget som helst interessant, og hvor man oven i købet risikerer ufriviligt at agere støbeform for et inverteret haut-relief i smeltet sten.
Det skulle da lige være for at prøve deres øl, at man lagde vejen forbi. Kona Brewing Company ligger som måske allerede antydet på Hawaii, men heldigvis kan man for tiden få deres øl i Bilka, så der er ingen grund til at tage til det gudsforladte helvede på jord.
Øl fra tropiske klimaer byder sjældent på meget smag. Til gengæld er der tit masser af friskhed (læs: vand) som følge af klimaets modbydelige barskhed. Der er stort set kun et parameter for ølbrygningen. Skal øllet passe til sommeren, hvor det er meget varmt, eller vinteren når det også er meget varmt? Og når udfordringerne ikke er mere komplekse, bliver vandet i øllet nemt den mest fremtrædende ingrediens.
Og således kan det være så mægtig rart, når ens forventninger ikke bliver indfriet. Øllet er godt nok forfriskende, og tydeligvis brygget til temperaturer på den anden side af de 30 C i skyggen. Jo, vandet er fremtrædende – bevares. Men det er smagen så sandelig også.
Det er noget så sjældent som en forfriskende sommerøl, der faktisk smager af noget. Man mærker det allerede i duften, hvor en skarp, sød, og ren blomstret duft rammer næseborene med en blanding af sødlig humle, hyld, roser og en snert af syren.
Smagen er først og fremmest præget af en både sød og stærk humle. Den er meget præsent, skarp, faktisk lidt metallisk, hvilket gør den så meget desto mere forfriskende. En antydning af anis runder kækt smagen af og giver brygget lige netop den ekstra karakter, der gør den lidt mere end bare god. Vandet lader dog ikke vente på sig. Det er skam en vandig og frisk øl, men lige meget hvor tyndslidt den kliché er, har den sjældent været så velanbragt; thi det er en vandig og frisk øl på den fede måde! Vandet skæmmer ikke det mindste, det er heller ikke bare til stede ved siden af den gode smag, nej det indgår på forunderlig vis som et komplekst element i kompositionen.
En aromatisk sommerøl, der både overrasker med sin gode smag og sin forfriskende vandighed – uden at sidstnævnt på nogen måde går ud over førstnævnte – så har man set det med. Men måske er det ikke så mærkeligt. Amerikanerne er vant til tyndt, smagsfattigt (for at sige det mildt) øl, så det lå vel lige til højrebenet, at man et af de steder i USA, hvor vandighed og friskhed faktisk også er kærkomment, får det kombineret med noget smag på en sofistikeret måde, der er konkurrencedygtigt med det ligegyldige sprøjt de store amerikanske bryggerikonglomerater ellers hælder ud på markedet.
Jeg magter det ikke …
Dansk Pilsner fra COOP – dengang det stadig var Harboe, der stod bag. |
Der er grænser for, hvad jeg gider spilde min tid med. Jeg ved godt, at jeg gentagende gange har fremhævet, at jeg skam vil prøve hvad som helst øl – fordi øllet er der, fordi jeg har påtaget mig det åg at afprøve alt slags øl, fordi jeg ikke arrogant vil afvise noget øl frem for noget andet med den begrundelse at det er ringere, billigere, simplere, dummere – eller noget andet.
Jeg ved godt, jeg gang på gang i bloggens levetid både har fremhævet dette, og egentlig også handlet derefter. Der er blevet anmeldt alt fra de lyseste alkoholfri pilsnere til de mørkeste Imperial Stouts, der er så mørke at de må skrives med stort.
Men nu er grænsen nået.
Nu har jeg fundet noget, jeg ikke gider spilde min kostbare tid på. Nu har jeg fundet noget, jeg ikke orker. Beklager, folkens, jeg gør det ikke, gider ikke, magter ikke, vil ikke … Jeg anmelder simpelt hen ikke COOPs discountølserie “Dansk [pilsner, guld, light, påske osv. osv.]” igen. Nixengebixen – der stopper festen!
“Hvorfor skulle han også det?” spørger læserne så. Måske endda på samme måde som Peter Kær 5 minutter og 15 sekunder inde i dette indslag. Jeg har jo allerede anmeldt dem, så hvorfor er det overhovedet relevant? Det er det, fordi COOP endnu engang har skiftet leverandør af Dansk-øllene. Først var det Carlsberg, så var det Harboe, og i denne tid formåede jeg at slæbe mig igennem anmeldelser af alle Dansk-øllene – og nu er leverandøren så blevet Royal Unibrew.
Præcis hvorfor Dansk-brandet sådan er blevet kastebold mellem de største bryggerier herhjemme, skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg har blot ingen forventning om, at brygget skulle være blevet nævneværdigt bedre, bare fordi det er Royal Unibrew, der står bag, og derfor giiiiider jeg ikke.
Det koster tid og hjerteblod at skrive hver eneste anmeldelse. Og det ofrer jeg gerne på spændende øl, jeg ikke har prøvet før. Men nu er grænsen nået for, hvad jeg tænker på som ‘øl, jeg ikke har prøvet før’.
Beklager gutter – i får ikke en Re-Run af Dansk-anmeldelserne. Af uvisse årsager er min gamle anmeldelse af Dansk Pilsner fra Harboe det 3. mest læste indlæg på min blog, men det blive
r altså ikke en Dansk Pilsner fra Royal Unibrew, der kommer til at vippe Harboes Dansk Pilsner af den pind. For en anmeldelse af Dansk Pilsner fra Royal Unibrew … it won’t happen here.
Jacobsen Abbey Ale, Carlsberg
“En halv øl”
Kajs Radler (Battle of the Soda Beers III) v. Gæsteanmelder Gedved
“Kaj har ødelagt en Thy-øl!”
Gedved (tv.) og jeg (mf) tester en Thy-øl, jeg har ødelagt. Det er Thyra til højre i billedet. |
Indlægget er en parafrase over de be- og anmærkninger, min gode ven Gedved havde til mit første forsøg udi radlerkunsten. Før selve indlægget kommer først opskriften:
Til to glas Radler skal bruges:
- 0,33 l. Økologisk Thy Pilsner
- Fire store økologiske citroner
- Økologisk rørsukker og almindeligt sukker i ikke nærmere afmålt mængde.
- Pres citronerne grundigt.
- Filtrer saften fra citronerne groft gennem en si.
- Tilføj sukker efter behag, rør rundt indtil sukkeret er opløst (det går hurtigt på grund af citronsyren).
- Skænk øllet
- Tilføj citronblandingen.
- Rør rundt.
Flensburger Radler, Flensburger Brauerei (Battle of the Soda Beers II)
Flasken er sgu flot!
There I said it! Blåt bruges bare for sjældent i ølflasker.
Vel, det var noget af en omvæltning at gå fra den ene radler – hvis producent vi jo ikke kendte – til denne.
– “Den er klarere i farven. Den ligner mere øl” sagde jeg.
– “Den dufter også mere af øl,” fortsatte Gedved.
Bouqueten ramte som en huskekage, og jeg erklærede på stedet, at jeg ville æde den sixpence, jeg købte i Irland på, at det var Flensburger Radler, min viv nu havde serveret. Har man først prøvet Flensburger Pilsener, ved man, at pilsner ikke bare er pilsner. Der er det tynde pilsnersprøjt, folk tyller i sig herhjemme – og så er der Pilsener – med et ekstra ‘e’ og stort ‘p’. – Og det er, når den kommer fra dette Nordtyske bryggeri.
Jeg var ikke længere i tvivl, og min viv kunne da også bekræfte, at det var sådan, det hang sammen. Befriet for yderligere spekulationer om, hvilken af øllene vi sad med, gik vi nu i gang med at nedbryde de forskellige smagnuancer.
Flensburger Pilsener-elementet holdt sig sandelig heller ikke tilbage. Vi var begge enige om, at øllet var meget mere nærværende i denne radler. Til gengæld viste det sig også hurtigt, at forholdet mellem de forskellige smagsindslag langt fra var særligt elegante.
– “Jeg kan godt smage det syrlige, men det er lige som om det lammer smagsorganerne. Man kan godt smage øllet, men det passer ikke rigtig sammen,” mente Gedved.
– “Det giver jeg dig ret i,” sagde jeg. “Bittert og syrligt passer sjældent godt sammen. Heller ikke her. Samtidig har den også en sødere syrlighed end man fandt det i den anden.”
– “Der er lidt et element af æbler,” sagde Gedved.
– “Ja, den type sødme,” sagde jeg.
Det var omkring her vi opdagede, hvad der egentlig var galt.
– “Den smager jo sådan lidt syntetisk,” bemærkede jeg. Og Gedved bifaldt.
– “Ja,” sagde han “det smager sådan lidt … ikke som tif, men …”
Hvis læserne ikke skulle vide det, dækker betegnelsen “tif” over Aldis æble-aperitif. En sukkerholdig æblevin som i mine unge dage – og måske stadigvæk – var populær blandt københavnske punkere. Oh de branderter man fik af det. Kun tømmermændene var værre! Men det var det, man havde råd til.
Sådan lidt syntetisk på samme måde, måske lidt letmetallisk, uskønt blandende sig med et bittert element. Jo, denne radler minder ufrivilligt om det foretrukne punkerstads fra 90’erne. Den syntetiske smag, gættede vi på, måtte stamme fra de kunstige sødestoffer, denne radler er tilsat (Tuborg Sommer er til sødning kun tilsat rigtige sukkerarter).
Vi gav begge samme karakter til Flensburger Radler: Én stjerne for at minde os om vores glade tid som punkere i København. Tak for kaffe og skål i sommervarmen.
Tuborg Sommer, Carlsberg (Battle of the Soda Beers I)
Citronbleg Satan
Battle of the Soda Beers – Prolog
Bloggermediet er lidt bøvlet. Når dette temas fire indlæg er skrevet, står de med dette første indlæg nederst. Det første, de fleste vil læse er det sidste indlæg, og kronologien vil være gået til sine forgængere. Jeg må bare bide i det sure æble og gennemføre projektet sådan som projektet nu må gennemføres, for jeg kan ikke lade et mindre dispositionsproblem stå i vejen for det simple, men – synes jeg selv – også fine projekt, jeg har gået og syslet med på det sidste.
Endnu engang har jeg i embeds medfør valgt at teste nogle øl, som kendere ellers typisk rynker på næsen og fnyser ad. Det gælder den fra Tyskland hidrørende blanding af limonade og øl, kaldet ‘Radler‘. En sommerdrik, der ikke har sit navn på grund af bryggets lave alkoholprocent, der skulle gøre en i stand til at køre cykel bagefter – nej, angiveligt har den blot fra starten været forbundet med (cykel)sport. Og det er jo forresten også ret meget oppe i tiden. Selv gider jeg dog ikke at kigge med, så længe rytterne fortsat tyller piller og EPO som det tyske sommerfolk tyller Radler i middagsheden.
Oprindeligt har det været noget, der blev blandet på stedet – eller man blandede det selv hjemme i sin stue. Men på det sidste er flere bryggerier begyndt at producere dem selv, færdigblandet. I Tyskland har i hvert fald Flensburger Brauerei haft en længe, og denne sommer har hjemlige Carlsberg lanceret én via deres Tuborg-brand. Tuborgs Radler bærer navnet ‘Sommer’, og blev lanceret sideløbende med deres seneste smart beer, Tuborg Grøn Ultra.
Det er såmænd ikke engang med min ringeste vilje, at jeg indlader mig på disse blandingsprodukter. Jeg var jævnt imponeret over Bryggeri Skovlysts ene nye sodavandsøl, så jeg er egentlig ikke afvisende over for ideen. Jeg ser hellere, at man blander øl op – fx med limonade – hvis man vil drikke det i varmt vejr, og i den forbindelse finder bitterheden distraherende, frem for – som det nu om dage hyppigere er tilfælde – at bryggerierne brygger ultratyndt øl, der fra starten mangler nævneværdige meritter, men iøvrigt gør en fuld lige så hurtigt som det øl, der smager af noget. En radler ser jeg som en god løsning for dem der vil læske sig i sommersolen, og som ikke nødvendigvis gider fulde sig samtidig.
Vel – de følgende tre anmeldelser handler om tre forskellige radlere. De to første var færdigblandet, og blev smagt ved blindtest af undertegnede og en af mine allerbedste venner, som jeg nu har kendt gennem 18 år. Egentlig hedder han Claus, men siden en glorværdig tid på HF på Horsens-egnen, har han gået under navnet Gedved. Min kære viv bragte os først den ene – siden den anden – så vi ikke vidste, hvad vi fik først for på den måde at eliminere så meget bias som muligt. Endskønt jeg mener adækvat at have redegjort for radlerens berettigelse ovenfor, er det stadig en efterrationalisering, og de to konkurrerende bryggerier – Flensburger Brauerei og Carlsberg har jeg hhv. stor og næsten ingen respekt for. Så blindsmagningen var velbegrundet.
Den sidste radler står jeg selv til dels bag. Jeg har ikke selv brygget øllet (det har Thisted Bryghus) eller plukket citronerne – endsige dyrket dem. De er leveret af Irma på Islands Brygge, men jeg har selv presset dem, og tilsat rørsukker og almideligt sukker, da det slap op. Alt sammen selvfølgelig økologisk. Jeg har ikke selv anmeldt den blanding – det stod Gedved alene for. Han bliver dermed også den første, der alene anmelder en øl på denne blog.
Men lad hermed smagningen af de fæle sodavandsøl begynde … eller lad i hvert fald beretningen om dem blive skrevet … eller noget.
Esrum Kloster, Bryggeriet Skands
Lettere fejlkrydret fornøjelse
Citronmelisse, lavendel, rosmarin, enebær og anis – det er, ud over selvfølgelig vand, humle, gær og malt, hvad denne øl indeholder. Reinheitsgebot har for længst forputtet sig mellem bibelafskrifter og teologiske afhandlinger i denne (replika af en) klosterøl. Vestegnsbryggeriet Skands står endnu engang bag.
Der er tale om en brun, men også gennemfiltreret sag med rigeligt brus, der ikke bare ved første, men også ved andet og tredje øjekast mere ligner en cola end en mørk øl. Skummet bobler og bruser mere end det – ja, skummer og det ligner også mere sodavandsskum med sin lyse, kun marginalt brankede kulør. En i grunden forfriskende let duft af den tilsatte citronmelisse gør ikke indtrykket af en sodavandsøl mindre.
Som klosterøl er det også en letbenet en af slagsen. Den smager mere af de tilsatte krydderier end af malt og humle, og den lette aroma af citronmelisse slår straks til igen. Det er mere sødt end det er syrligt, og havde jeg haft bind for øjnene ville jeg nok have tænkt på de gule sodavand fra dengang man stadig brugte tartrazin som farvestof. Den gule citronvand lægger sig som en i grunden fin, men ikke særlig øl-agtig, glasur over en bund af letbitter malt, som man først rigtig mærker, når brygget når mandlerne.
Ikke ligefrem rent øl. Klik for større billede. |
Her finder man lidt maltbolsjer, måske blandet med lidt Kongen af Danmark … jo, krydderierne sætter deres entydige præg, og lader derfor ikke brygkunsten træde frem. Der er mere tale om blandingskunst, og selvom noget af det passer godt – fx den gule Brugsen-sodavand sammen med maltindslaget fra ølelementet – så ender det alligevel med at være for blandet, for forvirrende, for arbitrært, for strittende i forskellige retninger. De mange smagsindtryk går ikke op i en højere enhed, og selvom brygget på ingen måde smager fælt eller ubehageligt, sidder man alligevel tilbage med en følelse af, at brygget er mislykket.
Men en forfriskende mørk øl forbliver det. Lidt som cola blandet med citron har også denne øl med citronsmag en forfriskende og vederkvægende kvalitet, der er brugbar i sommervarmen. Det er nok ikke det publikum, brygmester Birthe Skands har sigtet efter med denne øl – men det er ikke desto mindre til dem, der trænger til noget, der smager af lidt mere end det jævne pilsnersprøjt i sommersolen, jeg vil anbefale denne øl.
Seneste kommentarer