Og det var på et hængende hår! Fremad Amager er i 2. division øst igen næste sæson, takket være en ‘panik-før-lukketid-stemning’, der greb holdet i sidste øjeblik, lige netop tids nok til at skrabe de sidste nødvendige point sammen til to play off-kampe mod Kjellerup, der begge blev vundet.Absolut sidst blandt dem, der blev i divisionen, blev mit favorithold fra Sundby. Men dernede – bogstaveligt talt i bunden af 2. division – er det ikke vigtigt, hvor man bliver placeret, men blot at man fortsat er med! Stort tillykke til Fremad Amager herfra med den hårdt og succesfuldt forfægtede status quo. Som jeg vist fik nævnt holder Fremad Amager til i Sundby – og til øens hold er anmeldelsen af denne øl – Sundby Stout hjerteligt tilegnet.
♪♫ Vi er på vej, vi er på vej, vi er på vej i Champions League …
Om Firs-Halfems år vinder vi pokalen!
Vi er på vej i Champions League ♫♪
Vollmondbier, Appenzeller Bier
Jeg har alle de gode intentioner til trods været skeptisk fra starten. Altså … wirklich? Vollmondbier? (skulle man ikke være lige så germanofil som jeg, kan jeg oplyse, at navnet betyder ‘fuldmåneøl’)
Emballagen er ledsaget af en bagetiket, hvorpå man kan læse en røverhistorie om, at dette øl brygges ved fuldmåne – og at det derfor indeholder fuldmånens kraft. Ved man bare en lille smule om øl og fuldmåner, ved man også, at selv det simpleste øl er længere tid om at gære, end selv den længstvarende fuldmåne. At forestille sig en øl, der kun er brygget ved fuldmåne er, for at sige det mildt, temmelig latterlig … og jeg er ikke engang nået til, hvad jeg mener om påstanden om ‘fuldmånens kraft’.
SommerHvede, Skovlyst (Eller sodavandsøl II)
Formidabel grape… -sodavand …
Vi skal videre til den anden Skovlyst-ølsodavand, som den gæve Mads havde med, da den stod på sommerfrokost i det lille Amagerkanske hippiehjem.
Denne gang er øllet blandet op med hyldeblomst og grape. Hyldeblomst har været tilsat øl med både større og mindre held. Derimod er det vist første gang, grape er inde i billedet. Citrusfrugt af forskellig art er dog forsøgt hist og pist, også med større og mindre succes (jeg husker ikke længere de enkelte øl).
Da jeg så, at grape indgik, faldt det mig faktisk ikke ind, at netop grape har nogle egenskaber udi bitterhed, som citrusfrugter ellers ikke har. Appelsin snerper lidt derhenad, men slet ikke i samme grad.
Endnu engang slog bouquet’en til næsten før kapslen lettede. Grapen holder sig ikke tilbage. Duftens toner slog benhårdt igennem, og skabte omgående synapser mellem det olfaktoriske center i hjernen og min hukommelse.
Jeg blev omgående ført tilbage til mine forældres spisekammer i Århus-satelitbyen Hjortshøj i 80’erne. Der stod en Sodastream-maskine – ikke en af de nymodens smarte, nej en af de oprindelige fra dengang! Og de høje flasker, med ekstrakt … Jeg får kuldegysninger, når jeg tænker på, hvad der mon har været i de ekstrakter af suspekt kemi. Tykt som sirup var det og i farvestrålende nuancer. Vi begrænsede os selvfølgelig ikke til at bruge ekstrakterne i de hjemmelavede sodavand … nej de blev skam også brugt i yoghurt, i hjemmelavet is, i saftevand … det er anstrengende bare at skrive om det.
Nok om alle de andre ekstrakter. Der var også et ekstrakt, som mine forældre især var glade for. Vi børn syntes, den var for sur. Det var netop grape-ekstraktet, og denne øl duftede præcis som en Sodastream-sodavand med Grape.
Der er absolut topkarakter til denne øls evne til at skabe nostalgiske associationer hos undertegnede. Det fungerer også udmærket som sodavand til voksne med sin syrligt-bitre smag. I modsætning til SkovbærHvede, indeholder brygget nemlig væsentlig mere kulsyre, og gør dermed fornemmelsen af sodavand komplet. Men fungerer det som øl?
Grapesmagen er så fremtrædende, at man ikke mærker humlen. På den anden side er det især grapefrugtens bitre toner, der træder frem. Måske spiller grape og humle bare så fantastisk sammen her, at man ikke smager humlen. Den hjælper bare det bitre i grapen på vej, så man smager grapen endnu bedre – som sagt måske, sålænge man ikke kan prøve brygget med og uden humle, er det ren spekulation.
Jeg vil dog gerne lade tvivlen komme humlen og brygget til gode. Og man kan i hvert fald ikke kalde det tåget mørkegule bryg disharmonisk. Der er tale om et ganske helstøbt produkt, der ved, hvad det vil smage af. Spørgsmålet er endnu engang, om det fungerer som øl, og denne gang er det endnu sværere at svare på end ved SkovbærHvede.
Brygget smager fremragende, og grape har stort potentiale til at bruges i øl også fremover, hvis det skal være. En SommerHvede smager bare ikke af øl, so what to do? Som sodavand giver jeg brygget fem stjerner. Som øl giver jeg brygget én stjerne. Da det er en hybrid mellem øl og sodavand vælger jeg at de to mødes på halvvejen.
Således kan man vride sig ud af en karaktergivningsknibe – og det er jo iøvrigt også netop årstiden til dette.
SkovbærHvede, Skovlyst (eller Sodavandsøl I)
Efes Pilsener, Efes
Man kan ikke uden en vis rimelighed beskylde mig for at politisere en kende i nogle af mine indlæg. Jeg har dog bestræbt mig på, at det ikke kommer til at fylde for meget. Det er i orden, at læserne ved hvem jeg er, og nogenlunde hvor jeg står politisk, men det skal ikke overtage bloggen. Det er trods alt en ølblog – ikke en politisk blog. Alligevel er der et storpolitisk tema oppe for tiden, som jeg ikke kan lade ligge, og som jeg føler, jeg offentligt må vælge side i … Nej, det er ikke folkemødet, hvis nogen skulle tro det.
Amager Fælled, Amager Bryghus.
En svag afglans
Jeg har fået ordnet min cykel, og det er nok de bedste næsten 700 dask, jeg har brugt længe. Jeg arbejder i Sydhavnen, og skyder derfor hver morgen (eller eftermiddag – jeg har skiftende arbejdstider) genvej over Amager Fælled på min cykel. Sjældent har jeg nydt en cykeltur mere, end da de nye dæk var monteret, gearet justeret, bremserne ordnet, kæden smurt og vejret i øvrigt artede sig. Det eneste, jeg kunne finde at være ked af var, at turen over vidunderlige Amager Fælled, med de små stier, de grønne buskadser og de små nuttede nattergale, der bare kvidrer og kvidrer løs så kækt at det er en fryd, var så meget hurtigere overstået. Tak til Gold Star Cykler på Amagerbrogade for vanlig god service og til Amager Fælled for altid at gøre mig i godt humør.
Amager Fælled er gammel losseplads, men er ikke området, hvor de offentlige latriner i gamle dage blev tømt. Det skete længere nordpå ved Kløvermarken, der fortrinsvis er boldbaner. Her er græsset smukt og grønt og det tror pokker, når man tænker på de mængder gødning, det ligger på. Det er også heraf, Amager har fået sit øgenavn, Lorteøen, et navn jeg personligt gerne selv bruger, og kun har skuldertræk til overs får, når folk prøver at bruge det provokatorisk.
Takket være alt det lort og skrald, der gennem århundrederne er læsset ud på Amager, fremstår øen i dag i mine øjne som det suverænt smukkeste og dejligste naturområde i Københavns omegn. Det er faktisk unikt, at man har fredede naturområder så tæt på centrum af nogen storby i hele verden. Hvis prisen skal være, at området i folkemunde betegnes Lorteøen, so be it.
Og det er jo skønt at kunne rose fælleden i så lalleglade vendinger, når nu Amager Bryghus ikke kan finde ud af at brygge øl, der i samme grad fortjener slig anprisning, for det går fortsat ikke så godt …
Nok forjætter det tågede ydre, den fine gule og lyse farve, samt det på trods af skrøbeligheden også klæbende skum en ikke uvæsentlig oplevelse udi fermenteret humlebryg. Duften minder lifligt om sent forår med store bundter hyldeblomst (der er tilsat) og syrlige æbler på netop Amager fælled, hvor i hvert fald hylden vokser vildt.
Men hylden er for længst afblomstret, og bærrene plukket. En våd vinter er sat ind, og selvom der ikke kan sættes en finger på bryggets kølige og vederkvægende friskhed, er forår, fælled og Fliederbeerblumen forduftet. De er erstattet af en tam og tynd kop te, hvor det eneste rigtig lækre, er en tør, gæret eftersmag, hvor en rest af den forgange sommers hyldeblomster kun lige præcis kan anes. Mest smager den af gær.
Mundfornemmelsen er det, der redder øllet fra at være alt for tyndt. Det er en både rar, frisk og vederkvægende øl. Men også næsten uden smag, og det kan selv en god mundfornemmelse ikke rette op på. Selv da brygget hen imod slutning bliver mere syrligt redder det ikke meget. Nok får brygget lidt mere identitet og karakter, men det minder mere og det stillestående, sure vand i de nyanlagte kanaler, end de hedengange rindende vandløb fra før fælleden blev drænet.
Når det gælder Amager Fælled, kan jeg da heldigvis nyde den ægte vare hver eneste dag. Synet har jeg altid fra mit vindue og at opleve den fysisk skal jeg kun gå få hundrede meter for at gøre. Begge dele er langt mere inspirerende end denne alt for tynde afglans af, hvad Amager Fælled egentlig er.
Bryggens Blond, Amager Bryghus
Ikke specielt attraktiv
Det er jo i grunden for galt, at jeg endnu ikke har anmeldt et eneste bryg fra det feterede og anmelderroste Amager Bryghus. Amager er jo trods alt den ø, jeg bor på – og i mange år har boet på, før jeg flyttede til Nørrebro og siden Århus (ja, sådan blev det stavet dengang) hvor denne blog tog sin begyndelse.
Men nu er jeg tilbage, så nu findes der ingen undskyldning (som om der fandtes nogen i forvejen … Vel, de har faktisk været svære at opdrive i Vestdanmark, omend ikke umulige). Jeg lægger ud med en belgiskinspireret blond. Bryggens Blond, hedder den og er opkaldt efter Islands Brygge, som er det første af øen, man rammer, når man går fra Rådhuspladsen forbi Tivoli og Ny Carlsberg Glyptotek og over Langebro.
I dag er det et af de mest attraktive boligområder på Amager med eksklusive lejligheder, der dårligt kan købes for penge med udsigt til Kalvebod Brygge på den anden side af havneløbet, hvor den ene kolos i stål, glas og beton med store blinkende reklamer pryder havnefronten. Ikke som vores lille lejlighed i Ørestad Nord, hvor udsigten byder på Fælled med træer og buske så langt øjet rækker og natlige koncerter med nattergale i tusindvis – jeg ved godt, hvad jeg foretrækker.
Bryggens Blond er en overgæret lys øl – en pale ale om man vil, men det er der ikke tale om, fordi den er belgisk inspireret. Vel, flot er den i hvert fald – appelsinorange med lifligt brusende, omend ikke særligt holdbart, næsten citrongult skum. Duften indeholder også citruselementer, sød appelsin og syrlige æbler.
Smagen er skarpt bitter og præget af frisk træ og gær. Det er en skrap, uforfalsket, ligefrem bitterhed, der desværre også ledsages af alt for lidt fylde og alt for meget vand. Man ønsker at selve smagen blev forstørret op, for brygget føles vandigt og tyndt, mens smagen – omend markant – bare ikke er stærk nok. Rigtig god er smagen forøvrigt heller ikke. Den er en tand for meget på den gærede side.
Ind imellem er der glimt af skarpe – men ikke vedvarende – indtryk af grapefrugt og græs. Det giver brygget et forårsfrisk præg, der desværre ikke brænder ordentligt igennem, men snarere minder en om, hvad man går glip af, fordi brygmesteren ikke gider gøre sit arbejde ordentligt. Øllet ender på trods af nogle interesante takter med at være middelmådigt og minde mere i attraktion om en treværelses i Urban Planen end en penthouse på Islands Brygge.
Synd er det, og ikke den bedst tænkelige debut for Amager Bryghus. Jeg har dog hørt et rygte om, at Islands Brygge ikke er det rigtige Amager (og det er Ørestad Nord, hvor jeg bor, heller ikke ifølge samme rygter) – i gamle dage var det for usselt, og i dag er det for mondænt. Måske har Amager Bryghus bare valgt at lave en kedelig øl, fordi Bryggen også i deres øjne ikke så’n rigtigt er Amager – og derfor gemmer de ekvilibrismen til senere?
Vi får se. Denne er i hvert fald ikke den eneste øl fra den skønne grønne ø syd for København, der skal anmeldes her. Flere er på vej, og jeg håber, det går bedre næste gang.
Seneste kommentarer