Ørbæk Black er en lakridsstout – og der har vi humlen ved det hele. Rent øl indeholder kun vand, gær, malt og humle – ikke lakrids. Tsk tsk tsk, Ørbæk. Det forekommer en kende nemt og søgt at tilsætte både det ene og det andet, fordi man ikke kan få en øl til at smage som man vil ved brygkunst alene. Og ja – det vil altid nage mig, og jeg har det bare sådan.
Måned: april 2013
Kors Øøll, Ørbæk (Indflytningsøl IV)
Jeg er nået til den sidste indflytningsøl – den sidste at de øl, der røg med i flyttekasserne fra min fader, og blev transporteret med til vores nye hjem på Amager.
Og hvad ville ikke være mere passende end at jeg delte den med netop min fader, der forleden aften kom på middagsvisit – med tog, så han også kunne nyde en lille én til maden. Ét er, at øllet forhandles i så store mængder, 0,75 l, at jeg ikke gider drikke det hele selv, men det er også det mindste jeg kan gøre for min kære fader, der gav os tag over hovedet i fem lange måneder efter den bratte afslutning på vores irske eventyr.
Den ubehjælpelige stavning har historiske årsager. Øllet er brygget efter en opskrift på klosterøl fra 1400-tallet, og angiveligt er det den oprindelige stavemåde, der gengives på etiketten. Det skulle desuden være en øl, der blev brygget i anledning af korstogene i de år, og dermed Danmarks eneste unikke bidrag til disse. Når det nu skal være, så er det måske ikke den værste plet på landets historiske straffeattest, at man selv var ølhenter, mens de andre nationer sørgede for at slagte blindt løs i en blodrus.
Øllet flyder forøvrigt noget tyndere end blod. Farven kunne måske minde en lille smule om det – og så alligevel ikke. Det er mørkt rødbrunt, med relativt tæt, omend hurtigt vigende skum. Det er tydeligt ufiltreret, med små klatter af restgær, der samler sig i bunden af glasset. Duften er i det syrlige, og lidt vandede hjørne.
Smagen kommer heldigvis efter det. Det er en fortrinsvis sød øl med elementer af banan, franskbrød, karamel, malt og farin. Humlen leverer en varm bitterhed af kaffe, og en syrligt-skarp kant runder det hele ganske nydeligt af, så sødmen ikke bliver kvalm og bitterheden ikke harsk.
Det er en særdeles velkomponeret og afbalanceret øl med lige dele karakter og smag. Et veldrejet og vægtigt stykke bryghåndværk, som Ørbæk har gjort rigtig godt. Ørbæk-øllenes kvalitet er svingende, og sjældent rigtig godt (eller dårligt) men her ramte de bedre end de oftest gør.
Nu er vi endelig kommet godt på plads i vores nye hjem på Amager. Skål og velkommen til.
Dead Pony Club, BrewDog
Når det gælder mine temaer, har jeg vel nok en rygrad som en regnorm. Jeg formår åbenbart ikke at gennemføre et tema uden at afbryde det undervejs, og således har der nu sneget sig en øl ind blandt indflytningsøllene, som jeg har købt efter at vi er flyttet ind. Sagen er den, at den sidste indflytningsøl, jeg har, er en Kors Øøll fra Ørbæk på 0,7 liter. Så meget øl gider jeg ikke at drikke på en aften, og et forsøg på at invitere vores flyttehjælp på middag mislykkedes.
Men der var simpelt hen så god mad på bordet, at der måtte øl til. Så frem af køleskabet kom denne øl og åbnet blev den.
I glasset hævede sig et ravorange bryg under en råvidt til gyldent skum. Et meget flot skue, endskønt øllet tydeligvis er filtreret. Duften er kraftigt humlet med et tørt præg af gær.
Smagen er kraftigt bitter, og minder om Hoppy Christmas. Aromaen præges af træ, en anelse kommen, samt det bitre fra appelsiner. Begyndelsen på hver mundfuld er en eksplosion af appelsinagtig bitterhed og en ledsagende, pikant rosensødme. Derefter begynder tager humlen over, og brygget får en mere bidsk kant, i midten af munden af gær, og bagest ved ganen af træ, der fortsætter i en langstrakt eftersmag, der blidt masserer gummer, gane og svælg. Rosenessensen forstøver sig i samtidig som en sky i munden, og giver samtidig brygget noget fylde.
Det er alt sammen meget godt, men den døde pony deler også et andet træk fra BrewDogs julebryg. Den mangler fylde, og føles faktisk en smule tynd. Fornemmelsen af vand gør sig gældende på trods af de ellers gode smagsindtryk, og selv om den manglende fylde ikke ligefrem vælter læsset, og gør øllet kedeligt, så fornemmer man alligevel, at det kunne have været bedre.
Måske er det den relativt lave alkoholprocent på 3,8, der gør det. Angiveligt er det en californian pale ale. Men er det den amerikanske puritanisme, der slår igennem, eller den kendsgerning, at det meste øl, man får skænket på fad i Storbritannien er gjort tyndere, så folk ikke bliver fulde for hurtigt?
Det må stå hen i det uvisse. Jeg konstaterer, at øllet er set bedre fra BrewDogs side – uden at øllet er direkte dårligt på nogen måde, og at hverken den amerikanske østkyst, eller et drabeligt-provokerende navn kan lave om på dette.
Raasted Forår, Raasted Bryghus (Indflytningsøl III)
Jeg fandt denne øl i Fakta, Hvalsø, pakket ned i en lukket kasse nederst i et tårn af kasser, der indeholdt diverse påskebryg. Bare fordi, jeg kiggede grundigt efter, fandt jeg den. Ingen af flaskerne stod rent faktisk fremme (som det var tilfældet med de andre påske- og forårsbryg i opstillingen) så det var vel nærmest rent held.
India Dark Ale, Herslev Bryghus (Indflytningsøl II)
Så god som en Herslev
Billedet er taget af min viv. Øllet er placeret under vores spejl, på en klaverbænk vi købte på et Loppemarked i Hvalsø i vinter. |
Woody Creek, Flying Dog Brewery (Indflytningsøl I)
Der sker så sandelig noget. Her på bloggen skriver jeg som bekendt også vidt og bredt om min lille familie, og hvad der sker i vores nogle gange lidt for spændende liv. De læsere, der følger med vil vide, at vi for godt et halvt års tid siden flyttede til Irland, fly[g/t]tede hurtigt tilbage til Danmark igen, og flyttede ind hos min far i Hvalsø. Der boede vi så på mit gamle teenageværelse, fire personer i fem stive måneder … og nu er det endelig overstået!
Vi er alle fire, Linda, Thorolf, lille Thyra og jeg flyttet ind i en ny lejlighed på Amager, det sted i verden, hvor jeg føler mig allermest hjemme, efter at have tilbragt min studietid på Grønjordskollegiet få hundrede meter fra der hvor vi nu bor. Indflytning er altid et helvede, men omsider er der ved at komme lidt skik på det hele igen. De gamle møbler er ved at blive samlet, emballagen fra de nye er kørt på genbrugsstationen – TV og internet virker!
Der er også allerede blevet drukket nogle øl i den nye lejlighed. På dagen hvor vi flyttede skulle det naturligvis fejres, at vi nu var færdige med det værste slæb. Jeg og min hjælpende hånd delte et par Øko-Thy, en Sam Adams Latitude 48 IPA og en Boston Lager – samt nogle Grøn Tuborg (undskyld), som fulgte med det pizza-tilbud, der stillede sulten efter de mange strabadser.
Først for et par aftener siden, efter at have samlet en stigereol, så jeg mit snit til endelig at få smagt på den første for mig ukendte øl i det nye hjem, en Woody Creek fra det amerikanske bryggeri Flying Dog. En Wit-bier – en hvedeøl efter belgisk forbillede af den type, jeg sædvanligvis er ganske skeptisk over for.
Man kan med god ret spørge sig, hvorfor jeg lægger ud med en øltype, jeg i bund og grund ikke bryder mig om. Vel – den er købt i Netto Hvalsø engang i efteråret, og har stået i min fars fadebur næsten al den tid, vi har boet der. Så det var bare på tide. Den er flyttet ind i det nye amagerkanske hjem sammen med tre andre øl, som jeg i de næste indlæg vil behandle under temaet ‘Indflytningsøl’. Ud over denne, gælder det Raasted Påskebryg, Herslev Bryghus’ India Dark Ale, samt Ørbæks Kors Øøll (sic).
Så velkommen til hippiehyblen på Amager, og den første af fire Indflytningsøl.
Woody Creek er højgul i løden og har et ganske skrøbeligt, omend lifligt og fedtet, kridhvidt skum. At der er tale om ufiltreret øl er tydeligt på det gule øls uigennemsigtighed og grumsethed. Duften er sød, frisk og præget af et markant gærelement – for så vidt ikke noget nyt under solen, når det gælder witbier.
Også i smagen er gærelementet fremtrædende, men ikke på den ubehagelige måde, jeg alt for tit har oplevet. Derimod giver det brygget en vis skarphed, der fint matcher en markant sødme af appelsiner og en hvas syrlighed af lime. En let sprittethed giver fylde, og i eftersmagen finder man den eftertragtede bitre humle med mere præg af blid nøddefylde end skarp træbitterhed, som gærede bryg ofte får, når bitterheden skal træde frem over gærelementet.
Brygget er iøvrigt tilsat koriander og appelsinskal (ja, brygtraditionen er belgisk-amerikansk og ikke spor tysk), men det er ikke noget, der præger brygget – allerhøjst afstemmer det en smule i retning af det søde, så gæren ikke overtager helt.
Smagsbilledet er komplekst og sammensat, men også lidt vandet. Selvom sødmen er markant, har brygget ikke rigtigt den fornødne styrke i smagen, og kvalificerer sig i sidste ende bedst som en bælleøl. En interessant, smagfuld og anderledes bælleøl, men en bælleøl ikke desto mindre.
Støckel – nye horisonter af flop
Mødet med Vestfyens nye serie af specialøl har ikke været noget fornøjelse.
Vestfyens Støckel-serie falder i spektret, der går fra ‘praktisk taget udrikkelig’ (Weissbier) til ‘jævnt kedelig’ (Sweet Stout). Det er ikke spor imponerende, det er faktisk lidt pinligt, men overordnet er det også i tråd med et bryggeri, der har gjort det til en trend at springe over hvor gærdet er lavest.
Ud over, at bryggeriet leverer øl til Aldi-kæden, står de også bag Willemoes-serien. Det er en serie specialøl, der såmænd nok kan glæde ganen en gang i mellem, men til gengæld også er præget af tilsætningsstoffer, der på kunstig vis frembringer smag, andre bryggerier formår at få frem ved brygkunst.
Når et bryggeri, der eksalterer i snydeøl, undtagelsesvis prøver at lave øl, hvor man ikke laver den slags fix-faxerier, der er kendetegner Willemoes-bryggene, er det måske ikke så overraskende, at resultatet ikke falder så heldigt ud. Mit bedste råd til Bryggeriet Vestfyen er at holde sig til Willemoes-serien, for forsøget med at lav en specialølsserie med det formål at ‘opdage en verden af nye horisonter’ er næsten lige så stort et flop, som Cults forsøg på at vinde markedsandele fra Carlsberg med den hedengangne og ikke spor savnede Kay-Sar-‘øl’. – Så hellere snydeøl, der smager af noget.
Jeg skal ikke udbrede mig yderligere om Støckelseriens fortrædeligheder, end jeg allerede har gjort i anmeldelserne af de enkelte øl. Jeg vil blot appellere til Vestfyen om at gøre sig mere umage, og sætte overliggeren lidt højere, næste gang bryggeriet kaster sig ud i et specialølsprojekt.
Til læserne er det min klare anbefaling, at man ikke spilder hverken tid eller penge på Støckel-øllene. Køb hellere en Limfjordsporter eller en Wiibroe Porter – det koster det samme og smager af meget mere.
Højt skum.
Støckel Pale Ale, Vestfyen (Støckel IV)
Jeg er nået til den sidste øl i Vestfyens Støckel-serie, og det kommer næppe som nogen overraskelse for bloggens faste læsere, at det mere er med lettelse og fryd, at jeg ser dette tema tage en ende, end med vemod og længsel efter mere. Temaet afsluttes med Støckel Pale Ale – en meget almindelig øltype på det britiske kontinent, og det må endnu en gang siges, at være lidt af en tilsnigelse, at øllet kaldes specialøl, eftersom det kun er her til lands, at de jævne uvidende masser kan se noget som helst specielt ved den.
Duften er noget svag, hyldeblomstsød med et let præg af ingefær. Skummet er tæt og marengsagtigt og brygget messinggyldent med et matchende metalelement i bouqueten, der dog snarere giver friskhed frem for at skæmme yderligere. Skummet er overraskende klæbrigt, og efterlader tynde, skrøbelige mosaikker på glasset efterhånden som det drikkes.
Og drikkes er kodeordet. Konsumeres kunne også bruges. Det er heller ikke sådan, at brygget overhovedet ikke kan nydes det skal bare holdes i munden så uendeligt længe, hvis det skal lykkes rent faktisk at nyde det. Bryggets smag er nemlig lige så svag og diffus som duften. Den gør ikke noget væsen af sig, svagt og vandigt humlebitter som den er. En i grunden fin – men alt for svag ledsagende sødme af hyldeblomst forsøger at nette det uimponerende indtryk, men det er forgæves.
Og som for at føje spot til skade melder en skæmmende syrlighed sig mere og mere, som brygget hældes i halsen. Duftens metalliske indslag gør sig også gældende, og det er ikke for det gode. Brygget bliver mere og mere stikkende metallisk, og de delvist forsonende søde toner forsvinder mere og mere.
Brygget gik fra jævnt kedeligt til jævnt flop. Heller ikke Pale Ale kunne redde Støckel-serien. Tværtimod trak den om muligt det samlede billede endnu mere ned.
Seneste kommentarer