Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Måned: februar 2013

Marston’s Oyster Stout, Marston’s Brewery

De bedste fem kroner …
Denne øl blev købt billigt i mangel på bedre – og lur mig om ikke det har været i Fakta Hvalsø – men det kan jeg faktisk ikke huske længere. Så vidt jeg husker blev den anskaffet formedelst kr. 5,-, hvilket på det tidspunkt var det beløb, jeg syntes, jeg kunne tillade mig at bruge – det har nok været før jul.
Forventningerne til en øl til en femmer er aldrig specielt høje. På den anden side er det jo en stout – og stout er sjældent ligefrem udrikkeligt, højst lidt kedeligt.
Alene fremtoningen var næsten alle pengene værd. Et kulsort, natmørkt bryg med en tæt, brun, fedtet skumkrone. I mørket anes kun lidt brus, så alle forventninger og mistanker om en colastout gøres omgående til skamme. Duften lover også godt med både sødt, brændt og bittert. Mørk chokolade, kaffe og kirsebær kombineret med ristede karamelmaltnoter.
Smagen er ovre i det brændte og bitre. Stærk, brændt kaffe, med en fløjlsblød bund af karamelmalt og mørk, bitter chokolade. Ved gummerne nærmest eksploderer en ledsagende velsmag af bitre nødder – især hassel. Det hele omkranses af en kraftig fylde, der ikke imponerer mindre i betragtning af, at brygget kun holder 4,5% alkohol.
Ud over, at de fem kroner, den kostede, er klart de bedste fem kroner, jeg nogensinde har betalt for en øl, så holder den også, hvad den lover på etiketten. “Dark, rich, smooth”, står der – og det er ikke engang løgn, snarere en underdrivelse.
Brygget får velfortjente fem stjerner. Én for hver sølle krone jeg gav for den.

5-stjerner

Winter Lager , Samuel Adams

Kedelig vinterølVinteren er ved at være forbi (not so much) så det er ved at være sidste udkald (as if), hvis man skal nå den svundne årstids (yeah right) mørke og lækre bryg. Mit valg faldt på Winther Lager fra Samuel Adams’ Boston-baserede bryggeri.
Winter lyder jo skønt. Det er min yndlingsårstid – især når der er sne, som i denne sæson. Men selv for mig kan vinteren også blive for lang, og jeg indrømmer – hårdt presset … Nårh pyt – jeg ville ønske, at vejret snart blev varmere og sneen smeltede. Nu er det blevet lyst nok til at jeg undgår vinterdepressionen, så foråret – det nødvendige onde af regn, blæst og lave temperaturer før sommeren må gerne komme.
Lager derimod har jeg mere blandede følelser over for. Selvom bryggeriets Boston Lager var en af de bedste pilsnerøl, jeg har prøvet, levede Black Lager ikke op til forventningerne. I det hele taget er det specialøllene, bryggeriet mest har brilleret ved, og selv da har resultaterne været svingende.
Farven fejler dog ikke noget. Brygget er rødbrunt med lys gyldent skum. Duften er svag, vandigt for ikke at sige decideret fraværende.
Smagen er syrligt sød med karakter af malt forskellige syrlige bær samt frisk humle. Det er en spinkel smag uden særlig fylde eller væsen. Man kan dog glæde sig over, at smagen samtidig er rar med en kælen maltkarakter fulgt af en blød nøddebitter kant.
Det vandede udtryk skuffer imidlertid den kvalitetsbevidste gane og det forbliver en uudfordrende og ufarlig øl. Velsmagende men ufarlig.
2-en-halv-stjerne

Brekle’s Brown, Anchor Brewing Co.


Stabil levering fra Anchor Brewing Co.

Vi er nået til den sidste øl fra Anchor Brewing Co., som Fakta havde på hylderne før (og efter) jul. Anmeldelsen er skrevet frit efter hukommelsen, for de hastigt nedkradsede noter er for længst dematerialiseret eller afhentet af Lejre Kommunes renovationsafdeling.

Vel, der er tale om en mørk ale, en brown ale for at være helt præcis – deraf navnet. Ren skulle den være, brygget af malt, vand, gær og humle – ikke andet. Farven er ikke overraskende brun, med nærmest solgult, højt og brusende skum. Duften er sød, men gør ikke noget særligt væsen af sig.

Smagen er lækkert fyldig sød med dominerende toner af malt og en pikant chokoladeessens, der leverer fylden. Dertil en let æblesyrlighed, der i mundhulen dæmper den humlede eftersmag, der først rigtig melder sig i svælget og eftersmagen.

Det er klassisk og velkendt og ganske vellykket uden at indeholde de store overraskelser. Endnu engang en god begynderøl fra Anchor Brewing Co. Velegnet til det meste, og for den utrænede gane også en habil nydeøl.
4-en-halv-stjerne

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme