Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Måned: december 2011

Rød Jul, Svaneke Bryghus

Rød Jul lægger godt ud, omend den ikke helt lever op til sit navn. Farven er mere brun end rød, men et vist orange skær kan dog anes i det i øvrigt dejligt grumsede bryg. Skummet er gyldent og relativt tæt, duften sødlig med et letsyrligt skær.
Smagen er mere ovre i det krydrede med spor af nelliker udover en ikke ueffen pilsnerhumle. På trods af den krydrede smag formår øllet ikke at være usædvanligt, uden at det dog gør noget negativt ved helhedsindtrykket. Især eftersmagen formår at imponere – her er det igen humlen, der tager fat, og leverer en langvarig, blid og velbehagelig bitter oplevelse.
Den dominerende humle og dermed bitterhed gør ikke rigtig øllet til en velegnet juleøl. Den minder mere om en regulær mørk øl, med et krydret islæt, der nok er en kende juleagtigt, men ikke ville gøre øllet særlig egnet til julemaden. Der skal mere sødme til, og den kan heller ikke se sig helt fri for at være en kende syrlig – noget der for nogen giver friskhed, mens det for mig – ja – ikke rigtig passer ind. Overordnet mangler brygget også fylde, og kombineret med syrligheden ender Rød Jul faktisk med at være en anelse tynd.

Rød Jul har for øvrigt klaret sig noget middelmådigt i dagspressens test af julebryg, og det er ikke uden grund. Lige som tidligere formår øllet ikke helt at imponere, og følger dermed tendensen fra Svaneke Bryghus til at hvile på laurbærrene efter at have været en af de første succesfulde spillere på markedet for mikrobryg herhjemme.
3-en-halv-stjerne

Næsgaarden Økologisk Porter, Bryghuset Braunstein

En vidunderlig mørk duft ledsages af en vidunderlig mørk farve. Den er nærmest natsort med gyldent skum, og en saftig, nærmest klæbrig duft af svedsker, karamel og stærk kaffe.

Smagen skuffer bestemt heller ikke. Bryggets fylde fylder sandelig meget i mundhulen, endskønt man kun tager en liden mundsmag. Kaffe- træ og maltbitterhed blander sig først, ledsaget af en god blomme/svedskesødme, der afslører hvor nydeligt duften varsler om en god smagsoplevelse. Herefter tager en solid humlebitterhed over i eftersmagen, der kun ganske langsomt og blidt klinger af.

Det er ikke en porter, der smager af skippersved, tjære og havn. Det er bestemt en luksusporter, som man kender dem fra de danske kvalitetsbryggerier. Med andre ord, man får sig en overraskelse – måske skuffes man endda – hvis man forventer en Limfjords-Porter. Næsgaarden Økologisk Porter er først og fremmest blid, velsmagende og velbehagelig. Den river ikke, sådan som nogen måske vil mene, en porter skal gøre.

Jeg synes dog ikke, det gør noget som helst. Denne øl er fin som den er.
5-stjerner

Jefferson Merry Christmas Beer, Ørbæk

Sådan en til jul.

Jefferson-øl har været testet her på bloggen en enkelt gang før, nemlig til påske. Det var ikke nogen ringe oplevelse, og de gode takter slås atter an i denne juleøl. Bare for at genopfriske er Jefferson-serien Ørbæks særlige øl, som de bruger ekstra meget krudt på, og navnet har de fra den tidligere amerikanske præsident, Thomas Jefferson, der selv var ølbrygger. Nu har mine erfaringer indtil videre været ret gode med Ørbæks økologiske bryg, så det undrer mig faktisk en smule, hvorfor de ikke bare lancerer Jefferson-øllene i deres almindelige serie – men når nu det er så vigtigt for dem, så lader vi dem da endelig.

Duften er krydret og sød, og det tror pokker, når der er tilsat sukker og nelliker – så meget for reinheitsgebot. Den ledsages desuden af en vis pikant alkoholduft – ja, det er ganske behageligt og derfor ikke rimeligt at kalde sprittet – om en god snaps, der trækker på både frugter og bare – blot ikke med de samme procenter.

Farven er ifølge etiketten rødbrun – jeg synes mest af alt, den er brugn, og dejligt grumset, ufiltreret som den er. Over brygget kroner en flot gylden smølfehat af noget nær det tætteste skum man kan finde uden for en Guinness.

I smagen mærker man mest bitterheden, det er en god og fyldig nøddebitterhed med en anelse røget træ og en solid, omend blid eftersmag af bitter humle. I den fortrinsvis bitre smag blander sig en indlsag af søde kirsebær, slåen og overmodne blommer – jeg prøver at undgå at sige svedsker, da jeg anser svedsker for at være noget af det mest modbydelige julen forbindes med – men for alle jer, der kan lide svedsker, er der også noget i denne øl, og det er ikke i en grad, så det er ubehageligt for os andre almindelige dødelige.

Det er en øl, der med sine mange forskellige smagsnuancer, der iøvrigt matcher hinanden godt og ikke slås om opmærksomheden, passer rigtigt godt til julemaden. Indslaget af nellikker passer måske endda ekstra godt til rødkålen. Det er bestemt en øl, der er på min ønskeliste til julemiddagen. Så skal jeg bare ud at finde den igen, for nu er den udsolgt i min lokale Fakta. Det rokker dog ikke ved, at coops discountkæde skal have ros for sit valg af denne øl i julesortimentet.
5-stjerner

Lanternen, Nibe Bryghus

Det går bedre …


Så er det kommet så vidt. Mit og min kones julekalenderprojekt Spelt-segmentets julekalender er gået i luften med den første stribe! Der kommer også til at køre en konkurrence på bloggen, hvor man skal svare på et dagligt spørgsmål til striben fra den foregående dag .Med andre ord kommer første spørgsmål i morgen, så forbliv indstillet og bliv eventuelt som fan på Spelt-segmentets facebook-side.

Men nok om det, det er trods alt øl det handler om – og en spændende en af slagsen: En Belgisk Dubbel-type fra Nibe Bryghus, der i øvrigt har sin debut her på bloggen. At det er en dubbel, har en anden læser været så venlig at forklare mig, betyder, at øllet er brygget både med over- og undergær. Jeg ved, der også findes tripler – de må vel så være brygget med mellemgær, men hvad så med quardrupler, der også findes?

Det må indtil videre stå hen i det uvisse – jeg vil prøve at undersøge det, hvis jeg finder tid mellem rentegningerne og. ølsmagningerne.

Og jeg er tydeligvis rendt ind i en stime gode øl. Jeg har selvfølgelig også besluttet mig for at holde mig til de interessante juleøl i år, og det giver bestemt mere lyst til at smage løs. Og dagens øl er ingen undtagelse.

Det er en meget mørk øl, hvis gær vil kunne ses tydeligt på indersiden af flasken, hvis den har stået eller ligget et stykke tid. Det er derfor vigtigt at huske at agitere flasken før man skænker. Under denne proces vil der hæve sig en flot, gylden, klæbrig omend. noget luftig skumkrone., der .dufter om ikke gennemtrængende så dog fyldigt af chokolade.

De første par mundfulde byder en særlig overraskelse. Øllet prikker på tungen, ja det brænder faktisk ikke ulig en mild chili tilsat kakao – en lækkerbisken i sig selv. Derudover byder den på fine søde chokoladeindtryk og lige så fine kaffeindtryk. Man kan måske ærgre sig lidt over, at indtrykkene aldrig bliver mere end fine, og derfor måske også en smule spinkle. De bliver fx ikke overvældende eller bare kraftige.

For selvom Lanternen, med sin initiale prikken, der desværre også forsvinder efterhånden, nok formår at imponere, så ender den ikke med at være ekstraordinær. Den har et par positive særegenheder samt en meget behagelig og langvarig kaffebitter eftersmag, en cremet fylde … og så heller ikke så forfærdelig meget mere.

Men det er en god øl, der med sin fine sødme og fylde egner sig udmærket til julens mad, og den giver mig ganske afgjort lyst til at prøve flere øl fra Nibe Bryghus.
4-en-halv-stjerne

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme