Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Måned: oktober 2011

Duff Beer, bryggeri ikke angivet

Bloggen har holdt lidt pause – og det er nok ikke sidste gang, det sker. Motivationen for at skrive fast har svigtet lidt, men inden jeg for alvor holder pause, skal læserne have en sidste anmeldelse med af en øl, der efterhånden har udviklet sig til en moderne klassiker.

Duff Beer er et mærke, der oprindeligt er skabt af folkene bag The Simpsons. Duff går for at være et tyndt industriprodukt uden særlige meritter. Det er selvfølgelig fristende at bedømme øllet på dette grundlag, for man får nemt på forhånd den opfattelse, at det må være aldeles forfærdeligt.

Men så gal er den nu heller ikke. Der er ikke nogen overraskelser ved øllet – heller ikke negative – man kender til hudløshed den strågule farve og det kridhvide skum. Duften er meget vandig – hvis den overhovedet er til stede.

Smagen er ganske uinspirerende, humlen er meget svag, og overdøves dels af en syrlig, dels af en metallisk bismag. Ingen af bismagene bliver dog så dominerende, at øllet ligefrem bliver udrikkeligt, men det er ganske vist en meget tynd kop øl, der måske lige er en kende mindre ringe, end hvad man forventer efter at have set The Simpsons – og så heller ikke et hak bedre.

Den er sjov at prøve, og med det mangelfulde smagsbillede, kunne den nemt blive populær her i landet. Formentlig er det markedsføringen, der gør den for dyr til, at den ville kunne begå sig side om side med øl af samme tvivlsomme kvalitet – og så alligevel. Duffer ikke decideret ringere end Cults modbydelige Kay-sar-øl – den er faktisk en tand – om ikke bedre, så i hvert fald – mindre ringe, så måske har Duff en fremtid som andet og mere end blot en kuriøsitet herhjemme.

Men jeg drikker den næppe igen – så hellere soda- eller postevand.
1-halv-stjerne

Royal Plsnr, Royal Unibrew

Gammelt øl på gamle flasker

Royal Unibrews seneste store satsning er en relancering af deres regulære pilsner under et nyt navn, Plsnr. Åbenbart er der en udbredt opfattelse blandt de store bryggerier, at hvis man staver gammelkendte produkter på nye smarte måder, så ændrer de sig radikalt til det bedre. Således var Carlsberg ude med deres Plzner i forbindelse med ølvalget, og nu følger Royal Unibrew altså trop.

Det fremgår dog også, at der ikke alene er fjernet to bogstaver i navnet (så det nu er nærmest uudtaleligt.) En knivspids af bitterheden er også fjernet, så øllet kan blive endnu tyndere og smage af endnu mindre end det gjorde i forvejen.

Men anledningen til at drikke den var ellers fin nok. Hele familien havde været på den lokale fodboldbane, for at overvære min papsøn spille fodboldkamp. Det var selvfølgelig noget andet end dengang jeg hver søndag var fast inventar i Sundby Idrætspark, men da vi kom hjem, kunne jeg mærke, hvordan jeg trængte til en tynd øl efter kampen – sådan som det sig hør og bør. Og så var det da alt andet heldigt, at man ind imellem også ligger inde med det tynde sprøjt selvom man anser sig selv for connoisseur.

Udseendet er som forventet, kedeligt strågult med hvidt, boblende skum. Duften er der heller ikke nogen overraskelser ved, den er lethumlet og vandig. Smagen er, positivt beskrevet, hård, letbitter, frisk og har en ganske velafrundet og fin balance mellem bitterhed og fylde. Der er ikke meget smag i den – det er vitterlig en van(d)lig dansk pilsner, men som van(d)lig dansk pilsner betragtet, er der små glimt af fornøjelse, hvis man ellers gider lede efter dem. Jeg husker Royals gamle pilsner som sur i det, selvom det ikke fremgår af min anmeldelse fra dengang, og det lader til at være blevet bedre. Den sidste mundfuld smager i hvert fald ikke af sutsko eller noget i den retning, den formår at holde den aroma, den har – ikke så mærkeligt, når der er så lidt af den – og det er alt andet lige en lille forbedring.

Men klasser bedre er den bestemt ikke, og den hæver sig fortsat ikke op over det store brede gennemsnit af ligegyldige danske pilsnerøl.
1-stjerne

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme