Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Måned: juli 2011

Brown Ale, Ørbæk

– Så hellere en brownie.

Hele familien var taget til hovedstaden på ferie i sidste uge. Der blev set seværdigheder og truffet gamle, og knap så gamle venner i Danmarks smukke hovedstad, der ganske vist til tider næsten lignede Venedig mere end København.
Således fandt vi os selv torsdag formiddag på en café i indre by med en god ven og kontakt i tegneseriemiljøet, og efter at have nydt en overdådig brunch, blev Aslak, min papsøn, sendt op til bare for at købe os tre brownies.
Kort efter kom tjeneren kækt anstigende med tre brown ales …
Og så gik tjeneren tilbage med de to af dem, for jeg kunne jo lige så godt prøve en af dem, nu var de var blevet åbnet. Vores brownies kom da også lidt senere. Ørbæk plejer at imponere jævnt med deres økologisk øl, og derfor var min glæde da også stor ved, at det lige netop var derfra beværtningen havde sine øl.
Udseendet gav nu ikke de store forventninger. Det er en relativt mørk øl, men er nok alligevel en af de lyseste brown ales, jeg har set. Den bruser mere end den skummer, og ligner i det hele taget tynd Coca-Cola lidt for meget. Duften er ganske sød, hvilket ikke får den til at virke mindre som en sodavand, men man kunne jo være heldig, om det så i det mindste var en sød øl.
Det er det desværre ikke. Brygget er overordnet set temmelig tyndbenet, og der er praktisk taget intet til den søde tand. Der er en godkendt bitterhed ved mandlerne, og en egentlig ganske habil eftersmag, hvor karamelsødme blander sig med en bitterhed præget af nelliker og gran. Men selvom eftersmagen redder meget, forbliver den for vandet og for uinteressant til, at den kan kaldes over middel.
Jeg undskylder på forhånd overfor bryggeriet, fra hvem jeg bruger dagens illustration, at jeg har brugt denne uden at spørge om lov først. Nogen gange er hyggeligt socialt samvær med familie og gode venner dog vigtigere end ølbilleder, og det er kun godt, når hyggen når højder, der får én til at glemme den slags.
2-en-halv-stjerne

Jelling Stout, Jelling Bryggeri

– Reddet på stregen.

Det er i al hast og i lettere panik, dagens øl anmeldes. Problemet er, at jeg åbenbart har forlagt mine notater, og der er andre presserende planer for dagen, så det er om at få det overstået i en ruf.

Gæsteanmelderen denne gang er Jakob, der var så rar at se Tour de France sammen med mig i lørdags. Det var udset til at være den helt store kongeetape i Pyrenæerne, men det endte, som nogen vil vide, som en fis i en hornlygte. Men hyggeligt var det bag stuebordet, med kaffe, kage, og selvfølgelig en enkelt øl – en stout fra Jelling Bryggeri, som de forrige gæsteanmeldere havde haft med i værtsgave.
Der er ikke noget system i, hvornår jeg har gæsteanmeldere i min blog. Det sker når lejligheden byder sig, og jeg håber, det vil ske oftere i fremtiden, for det er om ikke andet ganske hyggeligt, når det kan lade sig gøre.
Af en stout at være, er Jelling Stout desværre ikke helt tyk nok. Det kan man allerede se, når øllet skænkes. Skummet er ligesom ikke helt tæt nok, og det er lidt for lyst. Brygget er såmænd sort nok, men viskusiteten er for vandet. Stout skal helst flyde lidt tykkere end normalt øl.
Den dufter sødt, Jakob mente af hyldeblomst, jeg selv syntes mest af roser – men en habil blomstersødme var under alle omstændigheder at spore.
Den lidt skuffende indledning gik, om man så må sige, igen i smagen. Det kan godt være, at der er rigeligt til gummerne og området omkring mandlerne, hvor en hvas bitterhed af træ klæber sig til tungen. Oven på smagsmusklen, derimod, er festen desværre lukket og slukket. Der er ikke rigtig noget til de midterste smagsløg, andet end en noget vandet fornemmelse – ja, næsten frisk og det er aldrig en ros, når det gælder stout – og blomstersødmen fra duften kan kun lige akkurat spores allerforrest.
Det lykkedes os dog, at presse lidt ekstra smag ud af den ved at lade den hvile på tungen og så trække noget luft ind. Det gav nogle jævne – men behagelige toner af lakrids, og således blev brygget reddet fra at ende som ligegyldigt.
Det er en stout, der ikke helt er tykt og bittert nok, men alligevel akkurat formår at imponere med et varierende smagsspektrum, såfremt man ellers giver den den fornødne tid. Den var også ganske udmærket til min vivs chokoladekage, der dog altid vil kunne stå alene. Det er jeg ikke så sikker på, at Stout fra Jelling Bryggeri vil kunne.
Både jeg og Jakob gav den fire stjerner.

4-stjerner

Det er ikke godt nok, Carlsberg! (Det nye Carlsberg. Finale)

I forbindelse med relanceringen af sig selv som brand har Carlsberg sendt 7 stort set ligegyldige øl på markedet. (Medregnet er ikke engang Eve- eller Beo-serien, som jeg for at skåne mig selv, har valgt at gå uden om.) Det drejer sig om

Export
Plzner
Bock
Gylden
Bortset fra Bock – som vitterlig er en fremragende øl, men som efter alt at dømme på det foreløbige afstemningsresultat vil ryge ud af sortimentet igen – spænder øllene i kvalitet fra tæt på udrikkelig (Rose Wit) til middelmådig (Velvet Ale).
Det var fuldkommen forventeligt at Carlsbergs såkaldte fornyelse, eller relancering, dårligt nok bragte noget som helst interessant med sig. Til gengæld er relanceringen er klart eksempel på, hvordan de store aktører på ølmarkedet panisk fægter rundt og prøver alt muligt mærkeligt for at få folk til at drikke mere øl.
Den løsning, bryggerierne igen og igen tyr til, er at brygge øl, der på den ene eller den anden måde slet ikke smager af øl. De to Jacobsen-øl er nok det klareste eksempel på dette, men der er også en anden mulighed, og det er at brygge øl, der slet ikke smager af noget som helst. Her er Copenhagen skrækeksemplet fra Carlsbergs nye sortiment.
Jeg forstår imidlertid ikke logikken i denne strategi. Hvis forbrugerne vil have noget, der ikke smager af øl, hvorfor prøver man så i det hele taget at brygge øl – og hvorfor ville folk overhovedet købe noget, der ikke smager af noget – bortset fra kildevand måske?
Er det for at nå de unge mennesker, der jagter den hurtige brandert? Eller er det, som de faktisk selv påstår i deres markedsføring – for at øge omsætningen fra kvinderne? Det kan godt være, at Carlsberg har lavet grundige undersøgelser, der viser, hvad de unge og dem med to X-kromosomer helst vil drikke. For mit eget vedkommende kan jeg blot konstatere, at jeg kender masser af både unge og kvinder, samt folk der er begge dele, der gerne drikker øl – også godt øl.
Desuden kender jeg en masse fra samme befolkningsgruppe, der tyller Carlsbergs pseudocider i sig, som var det slik. Jeg har en stærk mistanke om, at Carlsberg i virkeligheden har været for blinde for netop dette, så bryggeriet nu bruger uanede marketings- og brygressourcer på at få de forbrugere, der skiftede fra gyngerne til karrusellen tilbage på gyngerne. – Selvom det i sidste ende ikke vil gøre nogen forskel på omsætningen netop fordi Carlsberg i alle årene har tjent ind på karrusellen, hvad de tabte på gyngerne.
Man skal åbenbart være et mastodontisk bryggerikonglomerat for at overse dette. Men det giver mening for så vidt, at Carlsberg mere og mere ligner en kolos på lerfødder, der er fuldkommen rådvild omkring hvilken vej, brygningen skal gå i fremtiden.
Det nye Carlsberg og de nye øl det indebærer er i hvert fald ikke noget, jeg på nogen måde finder vedkommende. Det er en samling ligegyldige produkter, der indenfor deres respektive genrer alle kan fås bedre fra andre bryggerier – med Bock som den eneste undtagelse, og det er begrædeligt, at den formentlig ikke vinder afstemningen, men bliver slået af den ligegyldige Gylden i stedet.
Drik noget andet øl end de nye fra Carlsberg. Der er måske endda et par af Carlsbergs gamle øl – fx den ikke helt uefne Hof, der er langt bedre end det sprøjt, det relancerede Carlsberg nu har sendt på markedet.

Dobbeltsmagning: Jacobsen Velvet Ale + Rose Wit, Carlsberg m. gæsteanmeldere (Det nye Carlsberg VI)

– We are not amused – or impressed.

I går havde vi besøg i hippiehyblen af et par af rigtig gode venner fra den tid, hvor jeg som anarkistisk hippie-metallist tonsede rundt og legede punker på indre Nørrebro. Anledningen var alle tiders til at smage på nogle gode øl – der var jo nogle Thy-øl tilovers efter Thorolfs fødselsdag – samt de sidste to øl, som Carlsberg for nylig har udsendt som led i deres relancering.

Der er tale om to øl fra Carlsbergs eksklusive – og i mine øjne alt for dyre – Jacobsen-serie. Særligt dyre er de jo egentlig ikke, når man ser, hvor meget øl, man får for de 35-40 kr. de koster stykket, for hver flaske indeholder 75 cl. Til gengæld er det en mængde jeg i hvert fald ikke gider drikke på en gang, og det bliver man jo nødt til, når der ikke er skruelåg på.
Men det kan passe nogenlunde, når man deler den – og når man så kan erhverve to styk for under tres kroner inklusive pant på slagtilbud i Føtex, så begynder det jo efterhånden at se acceptabelt ud. Såvidt priser og mængde – det store spørgsmål er så, om også kvalitet og smag er acceptabelt.
Det var i hvert fald et par engagerede gæsteanmeldere, der som tidligere fast inventar i det Københavnske punk-miljø begge har en holdning til øl på omtrent samme baggrund som jeg: Uden at være eksperter udi malt- og humletyper eller brygteknik, er øl noget Annemarie, Jacob og jeg holder meget af, og vi ved hvad vi kan lide og ikke kan lide, og vi er i stand til at give udtryk for det på en underholdende måde – det er mere end rigeligt til at kunne anmelde øl.
Jacobsen Velvet Ale:
“Det er en amerikaner! Eller sådan en mexicansk sommerøl, Corona eller noget i den retning,” kommenterede Jacob på den meget lyse væske, der let- for ikke at sige småfesent-skummende var blevet hældt op i hans glas.
“Den er i hvert fald meget lys, den kunne godt ligne sådan noget … Sol for eksempel,” tilføjede Annemarie.
“Og meget hvidt skum, der falder hurtigt,” mumlede jeg.
Der var ikke den store uenighed endnu. Udseendet pegede dog ikke i retning af nogen særlig oplevelse.
Herefter blev der snust til varen.
Annemarie udbrød: “Vinøs”, mens Jacob var noget mere forbeholden, “Den er uden duft. Selvom jeg stikker snuden helt ned i skummet, så mærker jeg ikke noget som helst. Og så mærker jeg det højst meget svagt.” Selv havde jeg ikke meget at tilføje, duften var vitterlig ret svag, men jeg kunne godt ane de vinøse træk, Annemarie kunne spore.
Da produktet skulle smages, var Jacobs dom klar; “Den smager som Somersby uden smag. Det forekommer mig at være en fejlproduktion af Somersby, hvor man har glemt at give den smag, og så har man hældt den på de her flasker i stedet.”
“Den har jo overhovedet ingen eftersmag” bemærkede Annemarie som det første, men var ellers knapt så afvisende. “Jeg kunne nu godt se mig selv drikke den. Fx ville den være god på en rigtig varm sommerdag i parken, efter man er cyklet hjem fra arbejde. Den vil fungere rigtig godt som en læskende sommerpilsner.
“Ja, den er læskende, det er den,” indrømmede Jacob.
“Jeg kan godt mærke det hvidvinsagtige i smagen,” sagde jeg, “men det er ikke nogen god hvidvin,”
“Nej hvidvin er mere tør,” sagde Jacob.
“Der er jo også forskel på hvidvin, og det her ligner klart en sød hvidvin,” fortsatte jeg.
“Ja, sød,” svarede Jacob, “det minder om det der billige tyske paphvidvin, hvad hedder det?”
“Liebfraumilch?”
“Ja! Liebfraumilch,” udbrød Annemarie og Jacob i munden på hinanden, og Jacob fortsatte: “Det drak jeg så meget af, dengang, og det var bare billigt.” Vi andre nikkede indrømmende. Alle punkere har haft deres Liebfraumilch-perioder.
“Jeg kunne godt forestille mig den som aperitif,” indvendte Annemarie, og det endda uden, at hun havde læst etiketten, hvor netop denne brug foreslås.
“Ja, måske”, svarede Jacob, “men jeg ville aldrig gide drikke en hel spand af dem, selv hvis det var meget varmt. Det virker den også for flad til.”
“Der er ikke meget brus i,” sagde jeg, “men det generer ikke mig – det er der meget øl, der ikke har.”
“Ej, men det skal de helst have, hvis de skal være forfriskende,” indvendte Jacob.
Selv måtte jeg indrømme, at den faktisk smagte bedre end jeg havde forventet. “Men fungerer den som øl, når den nu smager så meget af sød hvidvin?” spurgte jeg mere eller mindre retorisk.
“Jeg ville til enhver tid hellere købe en Briscati til kr. 24,” svarede Annemarie.
“Jeg vil heller have 6 Corona. De smager bedre – og mere af øl,” sagde Jacob.
Vi var dog alle enige om, at den egentlig klædte den dessert, en æble-crumble-cake, som min kære viv havde komponeret af de fineste økologiske råvarer ganske udmærket. På forhånd havde jeg fortalt, at det åbenbart er en øl, der er målrettet kvinder, hvilket også Carlsbergs markedsføring antyder. Det hævdes på etiketten, at den passer til Sushi, dampet fisk og friske grøntsager. “Det er jo også sådan noget kvindeæde” bemærkede Annemarie med lige dele hån og sarkasme, og samtlige forsamlede – min viv, der ikke drikker øl inklusive – var i hvert fald enige om, at Carlsbergs lancering af denne “kvindeøl” hviler på nogle meget stereotype forestillinger, som hverken de tilstedeværende kvinder eller mænd kunne nikke genkendende til.
Karaktergivning:
Annemarie: Den smager egentlig udmærket, men den er ikke supergod. 3 stjerner.

3-stjerner

Jacob: Fordi den minder mig om mexicanske øl, skal den have … 3 sombrerohatte, og så trækker jeg ½ fra, fordi den er flad og skulle være målrettet kvinder. (Redaktionen har ikke kunnet fremskaffe et ordentligt sombrero-ikon, så her kommer karakteren i form af stjerner i stedet – red.)

2-en-halv-stjerne

Kaj: Som øl er den nærmest mislykket, men den smager faktisk ikke dårligt. Den smager faktisk godt, uden ellers at være fantastisk på nogen måde. 3 stjerner.

3-stjerner
Jacobsen Rose Wit:
Annemarie og Jacob vidste godt, at Linda og jeg laver vores egen tegneserie for tiden, men de var ikke up-to-date med den. Vi fik lidt kvalitetstid til at gå med at vise den frem, og så var det ellers tid til mere dessert, og den anden Jacobsen-øl, Rose Wit. Den havde i mellemtiden fået lidt temperatur, hvilket jo i udgangspunktet er godt. Imidlertid fremgik det af etiketten, at den skulle nydes isafkølet, så vi fik den ikke drukket efter bryggeriets anbefalinger.
Min erfaring er imidlertid, at man altid smager en øl bedre, når den har fået temperatur. Dette skal forstås således, at smagsnuancerne træder bedre frem, når øllet ikke er helt koldt. Det gør derfor potentielt større skade for mulighederne for at smage øl ordentligt, hvis det køles for meget ned, og undertiden kan dette få øl til at smage decideret grimt. Jeg har ofte drukket øl meget langsomt, og jeg mindes endnu ikke en øl, der kom til at smage meget grimmere af at få temperatur – tværtimod husker jeg bl.a. de tynde amerikanske øl som nogen, det blev mig anbefalet at drikke HELT koldt, og hvor det viste sig, at det ikke skæmmede dem at få noget temperatur.
Kort fortalt tror jeg ikke, at øl kommer til at smage værre, hvis de får temperatur. Hvis de ikke smager godt ved 8-9 grader skyldes det, at den dårlige smag skjules af den lave temperatur, så når det anbefales, at en øl skal drikkes kold, skyldes det oftest, at den i virkeligheden ikke smager godt. There I said it!
Og med disse ord videre til anmeldelsen af den – i bryggeriets øjne for varme Rose Wit, som vi til gengæld kunne smage ordentligt.
“Det ligner Rosé-vin. Rosé-vin med skum” bemærkede Jacob som det første.
“For mig er det svært at vænne mig til en ny farve. Det ligner jo slet ikke øl,” sagde Annemarie, “den er så’n underligt saftevandsrød, jeg tror iøvrigt det matcher flasken, det kunne være skægt at se, om alle Jacobsen-øl gør.”
“Det gælder næppe Extra Pilsner,” indvendte jeg “for den flaske er grøn”.
“Nej, det kan jeg selvfølgelig godt se.”
“Det er ellers et meget flot og tæt, skum I har” sagde jeg, og kiggede på min egen, der, da jeg hældte den op, brusede kraftigt og hurtigt stigende, hvorefter brusen lige så hurtigt kollapsede og mest gav mig indtrykket af tynd, grumset hindbærsodavand. Men på Jacob og Annemaries blev det stående længe – tæt fyldigt og med en snert af bryggets lyserøde farve.
Jeg stak nu næsen ned i mit glas og trak vejret dybt ind. Og så trak jeg det ind igen, og igen – og der meldte sig intet. Her måtte jeg komme med en indrømmelse; “Jeg har jo faktisk snydt lidt,” sagde jeg “og duftet til den, lige da jeg hældte den op, og den stadig bruste, og da syntes jeg, den bare lugtede surt.”
De andre snuste til deres endnu skumfyldte glas.
“Igen skal jeg have skum i næsten, for at kunne dufte den, og alligevel mærker jeg intet. Måske lige noget svagt surt, ellers ingenting,” sagde Jacob.
“Jeg er enig – jeg mærker ingenting, eller noget svagt surt” sagde Annemarie.
“Men den smager af resten af æblekagen,” udbrød Jacob efter at have sat glasset for munden.
“Jeg synes mest den smager af sure bær,” sagde jeg uforstående overfor, at noget kunne smage os så forskelligt. Men Jacob var ikke sen til at forklare sig.
“Jo jo, den smager af resten af æblekagen. Hvis du prøver at spise noget æblekage, og så smager på øllet, så kan du smage æblekagen bagefter.”
Som sagt så gjort, og jeg måtte give ham ret. Havde man smagen af min vivs uovertrufne æblekage i munden, når øllet blev hældt i gabet, så smagte man faktisk æblekagen. For øllet var simpelt hen for svagt i smagen til at overdøve den. Nu er det selvfølgelig også min vivs æblekage, men det er alligevel usædvanligt for en øl, at efterlade sig et vagt indtryk.
“Men hvis man ikke spiser æblekage først,” indvendte jeg, “så smager den af saftevand lavet på sure bær,” (rønnebær tænker jeg i skrivende stund, hvor det selvfølgelig er alt for sent at foreslå det under selve smagningen) “hvor man fuldstændig har undladt sukker. Sådan smager den: Af tyndt, surt saftevand uden sukker – og så gær, og det hjælper ikke.”
“Den er i hvert fald hurtigt drukket og glemt. Lige til at hælde i halsen,” sagde Annemarie
Annemarie: Jeg vil give den to stjerner. Den er virkelig ikke særlig god.
2-stjerner
Jacob: Jeg vil give den … 1 papnæse! (Heller ikke en sådan besidder redaktionen en ikonografisk gengivelse af. Vi må atter nøjes med stjerner.)
1-stjerne
Kaj: Jeg vakler lidt mellem en og en halv stjerne. Jeg synes den vitterlig smager grimt, virkelig surt, og i betragtning af, at den er en del af Carlsbergs eksklusive kvalitetsspecialølsserie og jeg skal komme efter dig … Nej, en halv stjerne!
1-halv-stjerne
Mildt sagt var vi ikke imponeret af Carlsbergs nye såkaldte kvinde-øl. De rangerer i kvalitet fra middelmådig til decideret uacceptabel – i mine øjne i hvert fald. Desuden havde vi også lidt svært ved at gennemskue hvilken målgruppe Carlsberg egentlig forsøger at ramme.
“Som jeg ser det,” sagde jeg “så prøver Carlsberg at fange nogle af dem, der drikker Somersby – men det producerer de jo også selv, så de bruger enorme ressourcer på at flytte folk, der er gået fra gyngerne til karussellen tilbage på gyngerne, og jeg forstår det simpelt hen ikke.”
“Måske er det Champagne- og Asti-segmentet, som de prøver at få fat på” sagde Annemarie, “det er dem, der hverken drikker øl eller Somersby, og det er nok også mest kvinder, hvis man endelig skal lægge den vinkel på det.”
“Ja, men det kan jo ikke være mange,” indvendte jeg.
“Men der er jo de helt unge,” sagde Jacob, “de 15 til 20-årige, de er mange af dem, der slet ikke drikker. Der er faktisk et marked der, der kunne være noget potentiale i.”
“Jeg tror, at en stor organisation som Carlsberg har rimeligt tjek på, og har lavet masser af undersøgelser af, hvad folk vil have,” supplerede Annemarie.
“Efter at have smagt de her øl, der tvivler jeg mere på netop det end nogensinde før,” sagde jeg, “og de der undersøgelser de viser jo ikke en skid – andet end hvad virksomheden vil have dem til at vise.”
Således sluttede ølsmagningen – skuffet over øllets kvalitet, men glade for hinandens selskab. Carlsbergs såkaldte kvindeøl slog os med langt mere undren end begejstring, og hvor man måske godt kunne forestille sig, at en Velvet Ale kunne nydes under de rette omstændigheder, så var dette ingenlunde tilfældet med Rose Wit.
Jeg vil gerne sige tak til Annemarie, Jacob og deres lille datter Frida, for at lægge vejen forbi, og heldigvis havde jeg da også nogle gode øl til dem, selvom de også måtte trækkes med Carlsbergs sære konceptsprøjt.

Maternus Premium Pilsener, Martens

– Ak og Ve …

Nærværende pilsner er købt i Aldi i Aabybro kort før et besøg hos svigermor. Jeg har ikke nogen undskyldning, anden end at den var der, og derfor skulle den prøves.
Men hvor meget jeg end tidligere har snakket om alarmklokker, der bimler, så tog denne øl måske prisen som den mest skræmmende øl, før den overhovedet er åbnet. Emballagen nærmest skriger discount, og det endda højere end alle de andre discountvarer – og det tør nok svagt antydes, at dem er der ellers rigeligt af i Aldi.
Alligevel er det kun én ting, der gør det – flasken er af plastic. Ikke hård plastic, som man kender det fra Coca-Cola-flaskerne, næh, det er den tynde, bløde plastic, hvor flasken nærmest står på fem eller seks små sokler, der omkranser den lille tap, hvor den flydende plastic er blevet hældt fra. Vi er ude i den billigste af den billigste plasticemballage, og selvom jeg altid har ment, at plåk-flaskerne ikke bare rimede på flop, men også var et, så tager denne emballage helt klart prisen som den absolut mest kiksede, jeg nogensinde har set. Klare glasflasker er som bekendt allerede slemt nok – men plastic er bare værre, uanset om det så måtte være brunt, som ølflasker ellers gerne er. Det eneste, jeg på stående fod kan forestille mig, vil forekomme mere kikset, er en øl i en helt farveløs plasticflaske – men det skal jo nok findes et sted. Emballagen gjorde iøvrigt også sit til, at dette var en øl, jeg simpelthen måtte prøve.
Og mine forventninger skuffedes ikke – det kan godt være, at jeg som ølentusiast blev skuffet, men ikke mine forventninger – de svarede sådan nogenlunde til det, jeg oplevede, da øllet røg ned.
Men øllet gav faktisk også plads til en smule begejstring, navnlig da det blev hældt op. Det skummer nemlig overraskende meget, og skummet er dejligt tæt, ikke uklæbrigt, og så er det nærmest som soft-ice i fylden og formår at lave en nydelig smølfehue øverst over glasset. Til gengæld er det en meget lys øl, og skummet nærmest lyser hvidt. Duften er bitter, som jeg husker den fra mine forældres hjemmebryg – en nostalgisk omend lidt skræmmende oplevelse, for dengang syntes jeg godt nok ikke, at øl smagte særlig godt.
Smagen er først og fremmest svag – det, som nogen vel ville kalde frisk. Smagen domineres af korn i en grad, så den næsten er brødagtig. Men det er ikke Emmerys fremragende Rugbrød, det smager af. Det er snarere hengemte discountboller fra et tysk discountsupermarked – på en måde meget passende, men ikke nogen fornøjelse. Der er en vis tilstedeværelse af humle – bitter humle uden nogen særlig karakter ud over at være bitter – velbehagelig er den fx ikke, og det samme må man sige om en anmassende metallisk bismag.
Det kan godt være, den har det flotteste skum, jeg nogensinde har set på en undergæret øl, men på smagsparametrene er og bliver den en sikker taber. – Et Aldiprodukt som vi kender det på godt og ondt – mest ondt i dette tilfælde, men skyd ikke hele skylden på tyskerne, for øllet er angiveligt brygget i Belgien. At belgierne overhovedet kan lave så dårligt øl, ja, det viser vel at selv på ølbrygningssiden, er belgierne bare ganske almindelige mennesker, ligesom brygmestrene på Carlsberg, Royal Unibrew, og alle de andre steder, hvor der brygges ligegyldigt sprøjt.
1-stjerne

Royal Classic, Royal Unibrew

– Klassisk Classic

Familien var til sølvbryllup i weekenden. Det gjaldt for mit vedkommende svigermors søster, der havde været gift med sin gemal i samfulde 25 år. Min kære viv hævder hårdnakket, at det da nærmest var i går, de blev gift, men selv når hun kigger i kalenderen, fremgår det, at de blev viet i 1986 – før internet, før ground zero, før krig mod terror, før TV2 – på TV altså, før murens fald, før Medina og Burhang … (Jo mere jeg remser op, jo skønnere forekommer den tid at være … hmmm).
Vel, nok med sidespringene. Der var tale om et klassisk sølvbryllup med tarteletter, steg og is, akkompagneret af elektrisk orgel med indbygget rytmebox, der sprøjtede hits som Tornfuglene, Red Rover, og Vort Modersmål Er Dejligt ud i et jævnt dansevenligt tempo. Jo – meget traditionelt var det – man fristes måske endda til at sige klassisk.
Og meget apropos – hvis man ikke var til den noget sure hvidvin, der blev serveret til forretten, så var der stillet Royal-øl frem på et bord som alternativ. Der var Pilsner og Classic at vælge imellem – jeg valgte Classic, egentlig ikke så meget fordi, jeg ikke havde prøvet den før og derfor ville prøve noget nyt, som fordi jeg vidste at alternativet var noget nær, om ikke udrikkeligt, så i hvert fald ganske intetsigende.
Man var under alle omstændigheder garanteret den fulde smagsoplevelse, for øllene var ingenlunde kølet ned. De var lige fra kassen – eller rettere bordet, og det skal festarrangørerne selvfølgelig ikke klandres for, men hotellet, hvor arrangementet foregik kunne godt have knebet ballerne lidt mere sammen på det punkt.
Lunken blev den altså hældt i glasset, og der formede sig hurtigt en høj og fyldig skumkrone. Den letgyldne farve gjorde sit til en ualmindeligt vellykket prolog, der i sidste ende dog blev skæmmet af, at øllet praktisk taget var uden bouquet.
Men heldigvis smagte den da af noget. Classic besidder en overraskende god og fyldig karamelsødme, der vel supplerer en noget velkendt – for ikke at sige jævnt kedelig humlebitterhed i baggrunden. Øllets største fordel bliver, at det ikke har nogen særlig ulemper, og fravær af ulemper alene gør altså ingen god øl. Karamelsødme til trods hæver den sig ikke meget over, hvad man ellers finder af classic-produkter her til lands, men til gengæld kan man vel glæde sig jævnt over, at classic-produkterne alt andet lige giver de fleste van(d)lige danske pilsnere baghjul.
Nærværende øl er et klassisk eksempel på en classic – lidt mørkere lød, og lidt flere søde, karamelagtige toner oven i den velkendte pilsnerbitterhed, det er nærmest klassisk til hudløshed, men det er vel, hvad man kan forvente af et overdimensioneret bryggerikonglomerat som Royal Unibrew – de laver ikke øl til connoisseurs, men til dem, for hvem middelmådighed er den højeste nydelse, det er muligt at tilstræbe.
Jeg endte med at fortryde, at jeg ikke bare havde drukket husets rødvin i stedet – den var faktisk god, og det er ellers sjældent, jeg gider drikke vin.
2-stjerner

Rise Premium økologisk Valnød, Rise Bryggeri

– 3-i-én

Rise Bryggeri ligger på Ærø, og markedsfører sig selv som et genopstået bryggeri. Oprindeligt blev det startet i 1884, brygningen stoppede i 1956, men blev så genstartet i 2004. Det er den meget korte version – en længere kan granskes på bryggeriets hjemmeside. Det er et bryggeri, der lægger stor vægt på kvalitet, lige som de mange andre mikrobryggerier gør, og desuden er det bryggeriets plan at udvidde sortimentet af økologiske øl med tiden. Eftersom nærværende øl også er økologisk giver det selvfølgelig sig selv, at den ikke er tilsat sulfit, men det er nu alligevel meget rart at se det skrevet direkte på etiketten.
Rises valnøddeøl har jeg fundet i Netto, hvor jeg sammen med min papsøn krøb i skjul for en mindre stillehavsmonsun. Skybruddet var dog næppe at regne for noget i forhold til det, der forleden ramte hovedstaden, der var endnu en anledning til at glædes over, at man ikke længere bor i en stuelejlighed i København, men på toppen af en bakke i Aarhus’ ghetto, hvor den slags vejrfænomener næppe vil ramme så hårdt.
Men nok udenomssnak – forhåbentlig er denne og andre Rise-bryg del af Nettos faste udvalg af specialøl, for denne har bestemt været oplevelsen værd.
Den bruser en del – mere end den skummer, og bruset er off-white til gylden, mens selve brygget antager en mørkorange farve, ikke ulig stærk bock, som bryggeriet da også på bagetiketten hævder, den er. Duften er frisk, og valnøddeekstrakten kan allerede mærkes som en rar sødme, foran tyndt tæppe af mere traditionel bitter humle.
Smagen får spontant én til at udbrydde et “mums!” Man holder en pause for lige at nyde det ordentligt, og så begynder man at spekulere på, hvad det lige var, der skete. Det er nemlig en øl, man ikke bare smager én gang, men flere gange – selv har jeg talt tre:
Den indledes med en ret sød smag, med en snert af hindbær. Denne afløses af en mere bitter nøddeagtig smag midt på tungen, og her smager man især valnødderne. Det er rart at opleve en øl, der smager af det, der rent faktisk er puttet i den – i modsætning til de efterhånden mange honningøl fx, der ikke smager af honning overhovedet. Denne smag munder ud i en rigtig dejlig, nærmest fløjlsblød bitter eftersmag, der i kvalitet klart kan måle sig med Pilsner Urquells eftersmag.
Hele oplevelsen er fyldig og næsten cremet fra start til slut, og den tilsatte valnøddeekstrakt klæder øllet perfekt. Nogen vil hævde, at den slags overhovedet ikke har noget at beskaffe i øl – sådan havde jeg det også engang, det har jeg ikke mere, og det er denne slags øl årsag til.

5-stjerner

Thy Pilsner, Thisted Bryghus

– Ikke så god som lillebror.

Den 1. juli blev Thorolf ét år gammel, og det blev fejret behørigt med kaffe, kage, søde gæster, og selvfølgelig et lille udvalg af gode økologiske øl – nærmere betegnet Thy Økologisk Humle og Thy Økologisk Pilsner – begge fra Thisted Bryghus, og begge tidligere anmeldt her på bloggen. Osuma, der skulle bringe varerne ud til os klokkede imidlertid i det, og i stedet for at levere seks styk Thy Økologisk Pilsner, leverede de 5 øko-thy og en regulær Thy Pilsner.

Det var nu ikke værre, end at jeg så havde en øl mere at anmelde til min blog, så vi valgte ikke at bemærke det overfor leverandøren. Selvom den regulære pilsner vist er en kende billigere, er der trods alt grænser for, hvor smålig man bør være.
Hvad der til gengæld godt kan undre mig er, at dagens øl åbenbart stadig er den øl, Thisted Bryghus henter flest penge hjem på, simpelt hen fordi det er den øl, der sælger bedst. Jeg har aldrig selv prøvet den, i modsætning til den yngre økologiske ‘lillebror’, som efterhånden er blevet husets bryg herhjemme. Det kunne ellers være så fint, hvis Øko-Thy gik hen og blev bryggeriets primære bryg, og hin økologiske øl er bestemt af en kvalitet, der kan bære at være bryggeriets mest solgte. – Eller er den? Jeg var ved at glemme, at danskerne jo holder mest af øl, der ikke rigtig smager af noget, og med det in mente er det måske ikke så sært, at Øko-Thy ikke er blevet mere populær end storebror. Om storebror så er helt så kedelig og intetsigende som det andet standardbryg derude, vil vise sig i løbet af de næste par afsnit.
Det er en meget lys øl med et boblende, skrøbeligt skum. Duften gør ikke meget væsen af sig – det er en gammelkendt, blanding og korn og humle rørt uengageret sammen.
Smagen domineres af en ikke ueffen, ren og bestemt godkendt, hvas bitterhed, der holder sig længe på tungen, men den er ikke af samme kaliber som i den økologiske udgave, hvor den beske bitterhed rendyrkes. Thy Pilsner (uden øko) bider lidt mere end de fleste tynde standardøl på markedet, og formår bestemt at hæve sig et stykke over det jævne (læs: lave) danske niveau, men så heller ikke ét gram mere.
2-stjerner

Blå Thor, Royal Unibrew

– Vel over standard, men ikke over middel.

Jeg må til det igen – forklare, hvorfor der står én ting på øllets emballage, og noget andet i titlen på mit blogindlæg. “Ethvert barn ved jo, at Thor-bryggeriet har hjemme i Randers” vil flere sikkert hævde. Heldigvis er min blog for voksne, og for det andet tager børnene fejl – Thor-mærket er ganske vist opstået i Randers, men mærket har siden 1976 været en del af Ceres-gruppen, der forlængst er opslugt i bryggerikonglomeratet Royal Unibrew. Derfor angiver jeg øllet som hidrørende fra Royal Unibrew, og ikke som det fremgår af etiketten, fra Thor bryggerierne i Randers. Der er Thor-øllene ikke blevet brygget siden 2003, hvor bryggeriet lukkede, de brygges nu i Odense, hvilket vel gør ironien og forvirringen fuldkommen.
Men om ikke andet lever mærket da videre, og det kan man vel også glædes over. Personligt synes jeg, at Thor-logoet er et af de fineste – hvis ikke det fineste logo, et bryggeri har haft i Danmark, og det har ikke noget at gøre med min lejlighedsvise sværmen for det norrøne pantheon.
Når man skænker denne exportøl, som den kaldes – det vil på almindeligt dansk sige, at det er en guldøl – konstanterer man hurtigt – og vel nok til sin lettelse – at det kun er etiketten, der er blå. Selve øllet har en ret kedelig, bleggul farve, som man har set den så uendeligt mange gange før. Skummet er ganske højt og tæt, og ikke helt uklæbrigt. Til gengæld imponerer duften ikke, den er først og fremmest syntetisk, og minder mest om gummibelægningen på indersiden af kapslen – som om øllet havde reageret med den.
Men heldigvis er det da smagen, der først og fremmest tæller, og der er væsentlig mere godt at sige om den. Øllet har en fyldig smag af småsød/letbitter/lidt tynd humle – men man må holde fast i, at smagen er ganske fyldig. Det kan godt være, at humlen ikke er den mest interessante, man har smagt, men den smager egentlig godt – hvis ikke af så meget, og fylden er af en ganske særlig karakter.
Humlearomaen distribuerse ikke bare tørt på tungen som smag, men smyger sig gennem mundhulen som en let tåge, der elegant bølger sig frem som en damp, der udover elegant at pirre smagsløgene også formår at prikke til gummer og gane. Den lækre fylde og slet ikke så ringe humlesmag kan også nydes længe efter, at brygget er skyllet ned.
Ellers er der ikke meget at sige om Blå Thor – måske bortset fra, at en letmetallisk bismag heldigvis ikke formår at ødelægge det overordnede indtryk af en for så vidt vellykket guldøl, der vil fungere som et udmærket alternativ til de stærke pilsnere, der iøvrigt findes på det danske marked. Om det så er snyd, at øllet har opnået sit niveau, ved at få tilsat majs og glukosesirup, eller tilsætningen i virkeligheden har forringet den – ja, det er vel i bund og grund et spørgsmål om smag og behag.
3-stjerner
Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme