Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Måned: maj 2011

Something completely different …


Min kære viv og jeg selv har lavet en tegneserie. Den hedder Spelt-segmentet, og handler om et kollektiv, undskyld, bofællesskab i Udkantsdanmark. Her er linket til den første stribe. Det er selvfølgelig muligt at følge serien på samme måde, som nærværende blog … Og den skal nok også komme til at handle om øl på en eller anden måde.

Gylden Pinsebryg, Harboe

– Uden smag eller ubehag, dog fyldig.

Det er så småt ved at være tid til en ny højtidsøl – der brygges som bekendt gærede, alkoholiske humleprodukter til enhver højtid herhjemme, så hvad ville være mere passende at brygge en stærk guldøl i anledning af kirkens fødselsdag. Det er jo så ironisk, at det har sin helt egen skønhed.

Skønhed er der som bekendt ikke meget af ved Harboes produkter. Der er dog stadig lyspunkter nu og da – herunder den senest anmeldte Original Stout og Traditionel Påskebryg. Det er især på grund af sidstnævnte øl, at mine forventninger ikke har været i bund til deres Pinsebryg.
Indledningsvis er den bestemt heller ikke umulig. Selvom den blot ligner en ganske almindelig pilsner i farven, og skummet kun er en smule tættere, end hvad man oftest ser, så dufter den faktisk rigtig godt. Det er en frisk kornet, sød pilsnerduft, der nok på en eller anden måde hidrører fra det tilsatte glukosesirup.
Og glukosesiruppen er nok også den ingrediens, der gør, at nærværende øl ikke smager af det helt store. Man tilsætter som bekendt glukosesirup, så gæren har noget, det kan omsætte alkohol, så man ikke behøver bruge dyr malt i processen. Ulempen – men det er en ulempe, alt for mange bryggerier ikke anerkender som en ulempe – er så, at den smager af … nå ja, måske ikke meget lidt, men i hvert fald temmelig lidt. Den søde duft synes ikke at være præsent i smagen, der er kun en letbitter, maltet smag, der i sig selv må anses for at være kedelig og uinspirerende. Fraværet af harsk- og surhed er, som jeg har været inde på så mange gange, ikke som sådan et positivt træk, men det er da alligevel rart, at denne øl ikke har de samme negative egenskaber som så mange andre af Harboes øl.
Og alligevel er det ikke bare endnu en kedelig og intetsigende øl fra Harboe. Letdrikkeligheden til trods er den af en eller anden grund, jeg ikke kan sætte fingeren på, faktisk rigtig rigtig rar at have i munden. Brygget føles simpelt hen fløjlsblødt på tungen, og ved sin hemmelighedsfulde viskositet formår det at behage ganske meget. Det er egenskaben fyldighed, der får en ny betydning, for det er nærmest en fyldighed, der ikke ledsages af noget smagsindtryk.
Det tror jeg ligegodt, jeg ikke har oplevet før, og props til Harboe for den finurlighed.
Men Harboe har selvfølgelig rigelig erfaring med øl, der ikke smager af særlig meget, så måske er det ikke så overraskende, at netop de formår at brygge en øl, der ikke smager af noget, og alligevel er rar at drikke.
2-stjerner

Original Stout, Skælskør Bryghus aka. Harboe

– Hvorfor ikke kalde den en Harboe?

Alle alarmklokker klemter, og forventningerne søger nye dybder ved den anden stout, jeg forleden fandt i Netto. Den stammer fra et sted, kaldet Skælskør Bryghus, og der skal ikke megen deduktion til, før man konkluderer, at der nok i virkeligheden er tale om Harboes bryggeri. Dette ligger som bekendt i Skælskør, men det betyder selvfølgelig ikke, at andre bryggere ikke kan slå sig ned samme sted – det afgørende bevis finder man nederst på frontetiketten, hvor der står “Siden 1883”.

1883 er året, hvor Harboe-bryggeriet blev grundlagt, (under navnet Bryggeriet Sydvestsjælland) og selve teksten, “Siden 1883” bruges også som navn på en af deres bajerske øl, som man i øvrigt kan se anmeldt her. Jeg finder det temmelig usandsynligt, at et andet bryghus skulle være grundlagt samme år, og i øvrigt bruge samme slogan som Harboe, så man kan nok være forvisset om, at “Skælskør Bryghus” er endnu et brand Harboe skjuler sig bag.

Vi har tidligere set, hvordan Harboe af den ene eller anden grund ikke skriver bryggeriets navn på deres øl, Det gælder f.eks. ‘De Fem Gaarde’-serien og Cults umulige Kay-Sar pseudoøl. I sidstnævnte tilfælde skyldes det vel, at der selv for Harboe er en nedre grænse for, hvor ringe produkter man vil lægge navn til, og i førstnævnte er årsagen nok – ligesom ved nærværende øl – at man er bange for at skræmme kunderne væk, fordi man godt er klar over, at Harboe brandet mildest talt ikke borger for kvalitet.
Når man prøver denne øl, bliver denne mistanke bekræftet, for her formår Harboe-bryggeriet faktisk at brillere med kvaliteten.
Også selvom førstehåndsindtrykket ikke lover for godt, for selvom det er en stout, er den faktisk gennemsigtig – den er slet ikke mørk nok, efter min mening. Stout skal man simpelt hen ikke kunne se igennem. Skummet er også helt forkert, det er mere en masse bobler, der falder hurtigt, og det hele får én til at tænke på en Harboe Cola, snarere end en Harboe Stout. Duften er præget af korn og humle og slet ikke nok af ristet malt – igen i betragtning af, at det er en stout.
Alt dette er jo altid en kende ligegyldigt, hvis det ellers står ordentligt til med smagen, og det må man sige, det gør. Det er en sød, blid og frem for alt fyldig stout, med ristet, karameliseret malt som dominerende smagsindtryk. Denne ledsages af en elegant kaffebitterhed, og munder ud i en slet ikke ueffen humlebitter eftersmag, der kun langsomt klinger af. Det er en øl, der ligger fantastisk godt i munden, hvor nænsomt og silkeblødt masserer smagsløgene med sin fine fyldighed.
Andre ville måske have ønsket sig noget mere barskt af en stout, men nærværende øl viser, at stout ikke altid behøver smage af tygget skrå for at være rigtig godt. Der er også den type stout, der gør sig godt til f.eks chokoladedesserter, og her er denne oplagt, især hvis det er en mokka-chokoladedessert. Som en lille overraskelse til sidst, giver denne øl på forunderlig vis også den indre varme, på trods af, at den egentlig ikke er specielt stærk.
Man må give Harboe, at det – undtagelsesvist – er godt skuldret!

4-stjerner

Double Chocolate Stout, Wells & Young’s Brewing Co.

– Klassisk, halvkedelig dessertøl.

Jeg var i Netto forleden, hvilket jeg af forskellige årsager kun er sjældent. En af dem er, at den lokale Netto ligger dårligt i forhold til, hvor jeg bor. En anden er, at jeg forsøger at dæmpe mine kapitalindskud til støtter af Dansk Folkeparti mest muligt.

Men nu hvor jeg alligevel var der, kunne jeg jo lige så godt kigge lidt på udbuddet af specialøl. Valget faldt på denne og en anden stout, samt en pinsebryg, og jeg valgte at gå uden om standardøllene, fordi jeg efterhånden ikke gider dem længere. Jeg vil sgu have noget, der smager af noget, og stout plejer trods alt at gøre netop dette. Så det var om ikke andet det sikre valg.
Double Chocolate Stout lyder jo besnærende, og gode stouts søde smag minder ikke sjældent om chokolade. Nærværende har endda fået chokolade tilsat, hvilket jeg jo så anser for at være overflødigt. Man kan bruge maltsorter og brygteknik til at få samme smag frem, men der er selvfølgelig altid bryggere, der vælger at springe over hvor gærdet er lavest – også i England, hvor denne øl kommer fra.
Den største oplevelse ved denne øl får man, hvis man hælder den op i et ordentligt glas. Så vil man se, hvordan den starter nærmest hvid, så gylden, så lyst brun, så mørkere brun og til sidst kulsort. Ovenpå danner der sig en høj, tæt, næsten fromageagtig gyldenbrun skumkrone. Duften er ganske sød og har både toner af chokolade og kaffe i sig. Der er også rigeligt mokka-chokoladesmag bare i skummet alene – det skulle være klart for de fleste læsere nu, at der ikke er kulsyre, men kvælstof i denne øl.
Selve øllet smager bittert af kaffe og chokolade, og mundfornemmelsen er blid og nærmest slikagtig. Kaffesmagen melder sig spøjst nok først, allerede foran i munden – som den glider under tungen og langs gummeranden stimulerer den pikant smagsløgene for bittert, og ender med at levere en letbitter eftersmag, der … ja, lidt for hurtigt klinger af.
Den smager jo dejligt, og den smager klassisk (især til en god rabarberkage, som den min kære viv havde bagt). Eller sagt på en anden måde, man har ligesom været der før, og jeg fornemmer også, at jeg har prøvet det, der var væsentlig bedre. London Porter er det oplagte eksempel, hvis man da ikke skal ty til ekstremer. Der mangler, når det kommer til stykket karakter, og der mangler intensitet. God smag til trods glider den lidt for nemt ned. Den lider under det, marketingfolk kalder ‘letdrikkelighed’ – en eufemisme, som enhver ølkender vil gennemskue, dækker over ordet ‘tynd’.
Eller måske bare tyndbenet, for så galt står det trods alt heller ikke til. Den smager da godt, men der skal forsvinde meget godt øl, før jeg ville vende tilbage til den.

3-en-halv-stjerne

Fur Frokost, Fur Bryghus

– Letøl langt over det sædvanlige

… og efter Alting gik turen dagen efter til barnedåb – ja, det var en travl weekend. Min p.t. yngste niece skulle døbes.

Der bød sig en lejlighed til at smage en overordentlig interessant øl, som jeg fik anbefalet af min brors svoger. – Min bror, hvis datter skulle døbes, forøvrigt. Det drejede sig om Fur Frokost, der er en alkoholsvag øl, men ikke af den grund tynd eller udrikkelig.

Den har en smuk orange farve, gyldent skum og en fin, sød maltet duft.

– og smag for en gangs skyld. Det er ellers tit, man oplever, at det søde i duften ikke går igen i smagen – nogen gange til ens fryd, men oftest til ens skuffelse – men altså ikke her. Den ledsages også af en vis bitterhed, der ikke findes i duften, så overraskelser er der rigeligt af. Ikke alene er det en let øl, der faktisk smager af noget – det er også en overraskende fyldig smag, der i den grad giver de fleste regulære pilsnere herhjemme baghjul. Der er både karamel- og maltsødme, og bitterheden er humlet på samme lækre måde, som man f.eks. finder det i Rød Tuborg (den skulle være ude igen nu. Jeg må se, om jeg kan redde mig en sixpack) eller andre mørke øl.

Det eneste kompromitterende er, at den føles lidt flad, hvilket giver en noget brødagtig fornemmelse i munden, der desværre forhindrer den i at blive rigtig rar at have i munden. Det gør i og for sig ikke mig noget, at den mindre hidsige gæring giver lavere indhold af kulsyre, og dermed gør øllet halvfladt, men sammen med de rige smagsnuancer bliver denne del af øloplevelsen altså ikke en udelt nydelse.

Men det er ikke nogen katastrofe, samlet set. I betragtning af, at det er en letøl, er den aldeles fremragende og absolut den bedste, jeg indtil videre har prøvet. Som øl i det hele taget betragtet, scorer den også ganske højt, og blander sig så afgjort med de øl, der ligger over middel. Det er med andre ord ikke bare en god letøl – det er en god øl.
4-stjerner

Ale, Vestfyen

– Kedelig dansk standardale – så har man set det med.
Jeg har kun ganske kort tid til at gøre dagens indlæg færdig, så det er lige på og hårdt. Det er ikke fordi jeg forventer, at verden går under i dag, jeg skal derimod i Fakta om ganske kort tid, så jeg har lige set mit snit, nu hvor min egen computer definitivt har opgivet ævret.

Ale var den anden interessante øl, der var at få på Forn Sidrs Alting. Det er en øl, med en mørk, og ganske flot rødbrun farve og gyldent skum … smilet over dette blegner en kende, når man ved, at det er skabt ved brug af ammoniseret karamel E150c, suk! Duften er bittersød og en kende vandig.
Endnu engang er det det bitre, der vinder i smagen. Det er en ukompliceret – og i grunden uinteressant humlebitterhed, der dog ledsages af en let karamelsødme. Overordnet er det da nogenlunde i orden, men der er ikke rigtig intensitet nok i smagen. og smagsindtrykkende er mere forvirrende og spænder ben for hinanden i stedet for at arbejde sammen.
Der er ikke noget særligt ale-agtigt over denne øl, en pilsner med samme smag er ikke utænkelig, så jeg undres en kende over, den dybere mening og ide med dette overgærede humleprodukt.
2-stjerner

Stout, Vestfyen

– Standardstout – med alt hvad det (ikke) indebærer


I weekenden havde min kære viv bragt mig med på Alting – den årlige generalforsamling for Forn Sidr – Asa og Vanetrosamfundet i Danmark, der indtil videre er det eneste norrønsk-hedenske trossamfund i Danmark med vielsesbemyndigelse. Linda var derfor til møde hele dagen, mens jeg passede den lille Thorolf, og min papsøn Aslak passede på sig selv.

Lille Thorolf begyndte at kravle helt selv. Indtil nu har han ellers kun mavet sig hen over det glatte trægulv i Århus V-ghettoen. Et linoleumsgulv med lidt mere frikativ modstand var åbenbart det, der skulle til, før han kom op på alle fire. Det var en fornøjelse at se, selvom han for længst er begyndt at lære at gå.
Der var også spisepauser ind imellem, og det gav mig lejlighed til at prøve de til Altinget udvalgte øl. Det var, så vidt jeg husker, det sædvanlige repertoire, nemlig en stout, en ale og en classic pilsner fra Vestfyen. Sidstnævnte fik jeg ikke prøvet, da den forekom mig at være langt den kedeligste af dem, og der er trods alt grænser for, hvad jeg vil drikke, når jeg også skal passe mine (pap)børn.
Vestfyens Stout, der blandt andet forhandles i Lidl, er fint sort i løden, men skummet synes ikke at være helt brunt nok. Duften er frugtagtig sød med toner af karamel – så vidt så godt.
Smagen er fortrinsvis bitter med en vis brødagtig fylde, der nok ikke vil virke velbehagelig hos alle, men som jeg selv godt kan finde nydelse ved. Bitterheden ledsages af en nogenlunde velafstemt karamelagtig maltsødme, der alligevel godt måtte have været lidt kraftigere. Eftersmagen er blidt bitter. Den er i modsætning til mange andre stouts ikke tilsat andet end kulsyre, og det er trods alt tilgiveligt.
Overordnet er det slet ikke nogen ringe øl. Den har alt det, en stout skal have … og så ikke et gram mere. Man sidder tilbage med fornemmelsen af, at det hele kunne være bedre; kraftigere bitterhed, mere sødme, større fylde og så videre. Faktisk virker den også en kende tynd, selvom der ikke er en finger at sætte på de kvaliteter, den alt andet lige har.
3-stjerner

London Pride, Fuller Smith & Turner

– Kedelig britisk standardale – igen …

Blogger har været nede, ligesom Jobnet i øvrigt, formentlig fordi et eller andet, der virkede fint som det var, skulle laves om, fordi man kunne, og fordi en eller anden starut fra marketing mente, det var nødvendigt. Det er, hvad man får ud af marketing, nemlig folk, der ikke forstår det gamle ord – hvis det virker, så lad være med at reparere det! Som konsekvens er flere af mine indlæg øjensynligt forsvundet som dug for Solen. Blogger påstår, at de vil blive gendannet – men jeg har min tvivl.

Jeg er også kommet håbløst bagud med p.t. fire øl, jeg ikke har fået berettet om endnu. Jeg har ikke før været så langt bagud med opdateringerne i bloggens levetid, og det bliver heller ikke bedre af, at jeg for nylig var så fjollet at anbringe en kop kaffe indenfor min lille søns rækkevidde lige ved siden af tastaturet på den computer, jeg sædvanligvis skriver blog på. Resultatet er et defekt tastatur, som kun til nød kan bruges. Jeg troede aldig, at jeg skulle bruge Google Translates skærmtastatur til andet end at lege med kyrilliske bogstaver med, men det er da kærkomment, at problemerne på den måde kan løses, omend det er noget omstændigt at være nødt til at copy-paste alle punktummer og ø’er.

Det er situationen herhjemme i ghettoen for tiden. Men det holder mig ikke fra at fortsætte ufortrødent med den anden øl, jeg for nylig havde med hjem fra Kiwi Minipris – supermarkedet, jeg tidligere har revset for ikke at være bedre til økologi end andre supermarkeder, selvom de påstår det. I dag gælder det deres udvalg af øl, der heller ikke er imponerende. Der er et fast udvalg af ikke uinteressante udenlandske øl, der ved nærmere eftersyn ser ud til at være udenlandske standardøl – gerne britiske, overgærede øl, fordi mange herhjemme stadig tror, at overgærede øl er specielle.

Det er de bare slet ikke i virkeligheden, hvilket dagens eksempel også illustrerer: Det starter såmænd nogenlunde med en sød duft af lyse flødekarameller og søde frugter – der er noget så utraditionelt som banan-toner at spore. Farven er flot rødlig med off-white skum.

Den byder en nogenlunde frisk bittersødme ved mandlerne, der i og for sig holder længe. Det bitre element er skarpt, beks, en anelse sprittet, hvilket er underligt, da den kun holder 4,7% – og netop sprittetheden ender med at gøre den harsk, og får den til at smage som sur mælk. Karamelsødme kan netop anes som en svag essens – men også kun lige netop – og det er synd, eftersom duften ellers lover godt.

Det er nu heller ikke fordi, den er direkte udrikkelig, og ser man bort fra den surt-beske eftersmag, formår den da jævnt at behage og slukke tørsten. Men at kalde den London Pride forstår jeg ikke – omend den heller ikke er så ringe, at jeg ville kalde den Shame of London eller noget i den retning.

Jeg ville til enhver tid foretrække Fullers fine London Porter.
2-stjerner

Session Pilsner, Svaneke Bryghus

– Forfriskende sommerøl

Svaneke Bryghus har jeg været omkring nogle gange efterhånden, men de helt store succes’er er udeblevet. De var ellers med fra starten i den store danske mikrobrygrevolution, men min fornemmelse har været, at de ikke helt har kunnet følge med innovationstempoet i de øvrige bryghuse.

Det var altså ikke med de store forventninger, at jeg åbnede den. Forventningerne var til gengæld høje til min vivs curry, som hun selv mente var alt for stærk. Det kan som bekendt slet ikke lade sig gøre i mine øjne at lave den slags for stærkt, men som en art sikkerhedsforanstaltning valgte jeg alligevel denne pilsner, med forventning om en vis læskende effekt, om det skulle blive nødvendigt.

Og det viste sig at være et godt valg. Udover et meget tæt, hvidt skum, så den ikke ud af noget specielt. Det var ret svært at se, at den skulle være ufiltreret, men kiggede man grundigt nok efter var brygget faktisk en smule tåget. Der er dog ingen fare for gærsmag eller den slags, restgæren er ikke i nærheden af at være i mængder som i fx Kaiserdoms Weizenbier. Duften er overraskende sød og meget lidt pilsneragtig, med både frugt- og blomstertoner.

Sødmen går igen i smagen – undtagelsesvist, fristes man til at sige – det er en blomsterlignende sødme, som man fx møder den i BrewDogs Punk IPA, eller 5. a.m. Saint uden dog på nogen måde at kamme over på samme måde som sidstnævnte.

Det er en sød, frisk og fyldig pilsner, oven i købet – som det fremgår af etiketten – uden bitterhed! Så har man set det med, og endda uden at være tynd samtidig. Det er mildt sagt ikke tit, man oplever det, og etikettens tekst, der netop handler om sødme, og manglende bitterhed fik ellers broderparten af alarmklokker til at ringe hos mig. Men jeg har hængt mig for meget i den manglende bitterhed, og denne pilsner formår at fastslå, at bitterhed ikke er et must i en god øl. Der anes i øvrigt også et hint af fyrrenåle – noget jeg ikke ville have opdaget, hvis ikke etiketten (igen) havde oplyst mig om det.

Det er jo faktisk sådan en øl, de store bryggerier har forsøgt at brygge i de sidste par år – en øl til “de unge”, der ikke er for bitter, og samtidig smager godt. I store træk, er kun det første lykkedes for Carlsberg og Cult i hvert fald, idet deres eksperienter udi antibittert øl, mildest talt ikke er faldet heldigt ud, da det praktisk taget er at sammenligne i smag med postevand.

Så det kunne være, at “de unge” skulle kaste sig over Svaneke Bryghus’ Session Pilsner i stedet. Så kunne man også have en øl, der appellerer til både unge og gamle, samt alle os, der mere eller mindre indifferent accepterer den alder, vi har.
4-en-halv-stjerne

Kaiserdom Hefe-Weißbier, Kaiserdom Privatbrauerei

– Sydtysk skuffelse

Vi er nået til den sidste i Faktas tilbud på udenlandske øl, tre fra Kaiserdom-bryggeriet, alle tilgængelige i Kvickly og Super Brugsen, føj dertil en engelsk ale, og en tjekkisk schwarzbier, begge to testet ved tidligere lejlighed, i øvrigt ligesom Kaiserdoms pilsner.

Jeg har tidligere luftet – og modereret – den holdning, at ordentligt tysk Weißbier kun kan laves i Sydtyskland, og helst Bayern. Jeg har imidlertid aldrig hævdet, og erfaringerne har også vist, at sydtysk herkomst er nogen garanti for kvalitet. Så armene var bestemt ikke hævet på forhånd, da dagens øl skulle afprøves. Faktisk er det en mindre lettelse at være igennem Kaiserdoms repertoire af standardsprøjt, for det har hidtil ikke været nogen større fornøjelse – snarere en lidt tynd omgang.

Det starter ellers godt, med en korngul øl med fyldigt skum,og en liflig sød duft af græs og humle. Den er næsten gennemsigtigt klar indtil flasken agiteres – så breder gæren sig som en tæt sky igennem brygget. Det er et fantastisk skue, men det får en ekstra kommentar senere i indlægget, kan jeg godt afsløre.

Skummet, som man sagtens kan nå at smage på, før det falder, smager aromatisk sødt af hyldeblomst. Men når man når ned til brygget bliver oplevelsen en ganske anden.

Smagen er meget syrlig. Faktisk smager den nærmest som lige dele eddike og citron til 5-6 dele vand, og der er ikke spor af den humle, der ellers tydeligt kunne mærkes i duften. Snart melder der sig også en kraftig bismag af gær. Som jeg tidligere har bemærket er dette en del af den tyske Weißbiers smag, men her er det faktisk for meget. Gærsmagen er ikke længere et pift, et hint, som brygget passerer svælget og render ned i mavesækken. Det er en kraftig, dominerende smag, og den er faktisk ikke spor velbehagelig.

Den meget gærede smag har fået mig til at overveje, om tricket med at agitere flasken overhovedet er en fordel altid. Indtil videre har det været det, men måske var det på tide, at jeg modificerede den opfattelse – for måske kunne det have reddet denne øl fra en bundkarakter, hvis restgæren ikke havde været til stede.

Betragt nærværende anmeldelse som en foreløbig anmeldelse. En dag vil jeg måske prøve denne øl igen, uden at ryste den.
1-stjerne

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme