Måned: november 2010
Humle Fryd, Bryggeriet Skands
En simpel og rigtig god pilsner.
Jeg takker indledningsvis min kære viv for at have henført min opmærksomhed på denne lille perle. Øllet blev, som illustrationen antyder, leveret pr. ‘håndgranat’, købt på kvindemuseet i Århus i anledning af et møde i min vivs slyngemødregruppe. Ja, her i huset slynger eller vikler vi den lille Thorolf. Vi ejer faktisk ikke en barnevogn, da det er et frygteligt slæb at bakse den op på 3. sal, for slet ikke at tale om ind og ud af busser, tog og så videre.
Jeg kunne fortsætte i timevis om alle de måder, vi her i huset gør ting anderledes med vores barn, men da min viv siger det så fantastisk meget bedre end jeg, og hun rent faktisk har en blog til netop den slags indlæg, lader jeg hende få ordet desangående fra nu af.
Det var nu ikke tilfældigt, at Humle [mellemrum, der ikke burde være der, men som jeg ikke med rimelighed kan påstå er en fejl, da det også er et egenavn – i modsætning til den lille kommentar under bryggets navn “håndbrygget kvalitets øl” fy fy fy!] Fryd blev solgt netop på kvindemuseet. Bryggeriet, der ligger i Brøndby, ejes af ægteparret Birte og Morten Skands, og har Birte Skands som brygmester. Hun er dermed den eneste kvindelige brygmester i Danmark.
Dette fremgår ikke af etiketten, hvilket jeg faktisk synes er godt. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg faktisk er ret imponeret over øllets kvalitet. Imidlertid mener jeg ikke, det er en imponerende øl i betragtning af, at det er en kvinde, der står bag. Jeg mener slet og ret, at det er en imponerende øl – punktum. At skilte for meget med brygmesterens køn – eller for den sags skyld at skilte med køn i nogen faggruppe overhovedet – ville være med til at legitimere den opfattelse, at en stor bedrift er desto mere imponerende, hvis en kvinde står bag. Denne opfattelse præsupponerer nemlig påstanden om, at kvinder generelt har sværere ved ting end mænd, hvilket beror på en endda meget ubehagelig borgerlig fordom.
Men til sagen. Humle Fryd dufter af og ser ud som pilsner – hverken mere eller mindre. Lige efter åbningen var jeg faktisk lidt bange for at sætte glasset skuffet fra mig.
Men hold da op, en smag! Kan en pilsner virkelig smage af så meget? Over alt dominerer en både fyldig og fandenivoldsk bitterhed, der brutalt besætter de bagerste laterale smagsløg i en lynoperation. Efterfølgende tæskes der uophørligt løs på dem med en helt utrolig intens og fyldig bitterhed. Kun ganske langsomt klinger bitterheden af. Den kan mærkes længe efter glasset er sat for munden for sidste gang.
Der er så heller ikke meget andet i øllet end bitterhed. Der er en let metallisk bismag, der dog er til at leve med, blandt andet fordi den er med til at give øllet en frisk, vederkvægende kant. Men det simpelt sammensatte smagsbillede er også helt i orden, for en pilsner må gerne være simpel, så længe den tilstedeværende smag også er god nok – og det er den i dette tilfælde!
Sanwald Hefe-Weizen, Dinkelacker-Schwaben Bräu
Op på tasterne og op på mærkerne. Jeg anmelder tysk Weißbier igen, sü affatningen af dette indlög bliver et langt, tröls skifteri mellem dansk og tzsk tastaturindstilling. Jeg gär det for lösernes skzld, selvfälgelig, sü navnene pü de äl, jeg anmelder bliver sü autentiske som muligt. – Ja, sådan så mine mails typisk ud, når jeg sendte nyheder hjem fra mit studieophold i Hessen.
HSB Premium Bitter, George Gale & Co. Ltd.
Britisk ale forklædt som dansk pilsner
Den sidste øl jeg drak, før min sundhed gik ad hekkenfeldt til var en HSB Premium Bitter fra George Gale & Co., købt som en specialøl i Fakta i forbindelse med den famøse kampagne fra oktober. Emballagen i sig selv peger imidlertid ikke i retning af noget specielt. Beholderens farve (her en dåse) er uprætentiøs mørkegrøn, lidt ligesom Carlsbergs pilsnere, og vil for en dansker udstråle netop ‘pilsner’. Grøn er simpelt hen pilsnerens farve i Danmark, uanset om den kommer fra Carlsberg, Ceres, Harboe eller Vestfyen. Sort eller brun signalerer porter. På Chokolade er der en lignende farvekoder: Der signalerer den grønne farve nødder, rød farve mælk, og blå farve mørk chokolade – min favorit naturligvis.
Men HSB er ikke en pilsner. Det fremgår faktisk af emballagen, at det er en ale. Det kom som en overraskelse for undertegnede, hvor firkantet jeg faktisk tænker, når jeg ser emballager, og det skulle da ikke undre mig, hvis der var en enkelt kunde eller to derude, der uforvarende er kommet til at købe en HSB i den tro, at det var en ny pilsner.
I stedet for pilsnerens lyse kulør, ville kunden have hældt en mørkorange ale med et off-white (jeg kender ikke det danske ord for det, og synes det engelske er så elegant), tæt skum op. Duften ville heller ikke være særligt pilsneragtig. HSB dufter bittersødt og af rå humle.
Det er en overraskende bitter ale. Bitterheden koncentrerer sig ikke allerbagerst, men lægger sig som en besk fornemmelse af nelliker hen over midten og et stykke ud på bagenden af tungen. Den ikke alene smager godt, men formår også at slukke tørsten. Det sidste desværre på bekostning af eftersmag, der glimrer ved sit totale fravær.
Den vil gøre sig godt til mørkt kød og krydrede retter. Til gengæld kan den næppe stå alene i længden – det er den simpelt hen ikke sofistikeret nok til.
Er det en specialøl? Det er hverken mere eller mindre en specialøl end fx Rød Tuborg, som den i øvrigt matcher meget godt i kvalitet. Lad os bare sige, at betegnelsen er brugt mere lemfældigt tidligere.
En lidt større kategorijustering
Det er atter blevet tid til et par redaktionelle ændringer på min ølblog. Primært forsøger jeg at gøre mine kategorier mere konsistente og holde et minimum af orden i dem. Med dagens ændringer synes jeg, at jeg kommer tættere på dette, uden at jeg dog bilder mig ind, at justeringer fremover ikke vil være påkrævet.
Næsgaarden Økologisk Brown Ale, Bryghuset Braunstein
Rent øl i mere end én forstand
Exclusive, Thisted Bryghus
Privat, Dinkelacker-Schwaben Bräu
Hele tre skuffede forventninger
Dinkelacker-Schwaben Bräu er et bryggeri, der åbenbart mener, det er meget vigtigere, at man ved, hvad bryggeriet hedder, end hvad det enkelte ølprodukt kaldes. Da jeg købte denne øl i Fakta, som et af de famøse spottilbud, var jeg således overbevist om, at Dinkelacker måtte være navnet på øllet, og at der forude ventede en spændende, alternativ øloplevelse. Dette blev naturligvis forstærket af, at Fakta har betegnet den som en specialøl i deres nylige spotvarekampagne.
Men først en servicemeddelelse til alle de læsere, der ikke er helt så germanofile, som jeg selv: “Dinkel” betyder “spelt” på dansk. Og en yderligere servicemeddelelse til de læsere, der ikke er øko-hippier som jeg selv: Spelt er en hvedesort, der udmærker sig ved at have en anden glutensammensætning end almindelig hvede, hvorfor den er populær blandt glutenallergikere. Da den samtidig er en meget gammel hvedesort, anses den også for at være mere naturlig, end vore dages højintensive sorter, der både er mere usunde, mere næringskrævende og derfor heller ikke kan gro de samme steder.
Jeg havde altså ventet en speltøl. Men skuffet blev jeg, da varedeklarationen kun viste indhold af vand, gær, humle, humleekstrakt og bygmalt. Ingen spelt – bare en almindelig pilsner – og jeg som havde håbet, at dette skulle blive den første speltøl jeg ikke alene anmeldte, men også smagte.
Jeg må nok vente, til jeg igen kommer i Ren Kost i Jægergaardsgade. Der har de som fast del af sortimentet glutenfrie speltøl fra Neumarkter Lammsbräu. Jeg håber blot, at deres speltøl er bedre end deres hvedeøl, men det må jeg finde ud af til den tid.
Idet en Dinkelacker Privat hældes op, konstaterer man hurtigt, at den ligner ganske almindeligt pilsnerøl. Brygget er upåfaldende mørkegult med upåfaldende hvidt skum. Duften er en smule bitrere end vanlig dansk pilsner. Smagen er frisk, læskende, vederkvægende – og … I gættede det; tynd. Den bitre humlesmag prikker dog lidt skarpere til tungen, end hvad man ellers oplever herhjemme. Det er ikke ukarakteristisk for tysk pilsner, at netop bitterheden er en smule skrappere.
I dette tilfælde er den desværre ikke skrap nok til, at øllet skiller sig mærkbart ud fra det sprøjt, man ellers kan hente sig på det danske ølmarked. Det er slet og ret en tynd kop øl, som vi stort set kender den i forvejen. Hvad der måtte være af gennemsnitlig spænding i smagen skæmmes også af en metallisk, næsten sæbeagtig bismag.
En Privat fra Dinkelacker-Schwaben Bräu skuffer af helt præcis tre grunde: For det første er den slet og ret tynd, og byder ikke noget reelt alternativ i forhold til, hvad man kan købe i samme mængde for 7-8 kr. For det andet er det ikke en speltøl, hvilket man forledes til at tro ud fra etiketten. For det tredje – og dette kan bryggeriet ret beset ikke klandres for – har Fakta, fordi de ikke forstår den simple forskel på udenlandsk øl og specialøl, rubriceret den blandt sidstnævnte, uden at der er noget som helst specielt ved den overhovedet
Påskebryg, Ørbæk Bryggeri
Jeg har tænkt mig at bruge månedsskiftet (og bryllupsdagen) til at lave et par småjusteringer af min ølblog. Fremover vil stjernerne være at finde i bunden af mine indlæg, så jeg ikke på forhånd røber, hvor godt jeg kan lide en øl eller ej. Indlæggene vil desuden blive forsynet med en undertitel, der alligevel afslører lidt om, hvad jeg synes om øllet, uden at røbe det hele.
Men alt andet lige har Ørbæks påskebryg et velafstemt smagsbillede, der både er behageligt, kraftigt og fyldigt og frem for alt vel afbalanceret. Selvom den måske ikke ligefrem er en øl, man udbryder henrykte lovord om, er det helt klart tale om gedigent håndværk, der gør den økologiske tanke ære.
Seneste kommentarer